Quantcast

Profesorius: kitos savaitės pabaigoje galime turėti apie 420 aktyvių COVID-19 atvejų

  • Teksto dydis:

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Visuomenės sveikatos fakulteto profesorius Mindaugas Stankūnas feisbuke pasidalijo įžvalgomis apie galimą COVID-19 plitimo eigą.

„Tenka konstatuoti, kad Lietuvoje išgyvename COVID-19 „antrąjį piką“. Nuo protrūkio Kaune (liepos 15 d.) buvo užregistruoti 187 nauji koronaviruso infekcijos atvejai, o sergančiųjų (aktyvių atvejų) skaičius padidėjo nuo 209 iki 330, t. y. +121. Tai ženklus padidėjimas, tačiau jis galėjo būti gerokai didesnis, jei pas mus būtų atsikartoję kitų šalių (pvz.: Australijos, Juodkalnijos, Bulgarijos) „antrųjų pikų“ scenarijai. Galime dėl to šiek tiek pasidžiaugti“, – statistiką komentuoja M. Stankūnas.

Plečiasi atvejų geografija, didėja neatsekamų atvejų skaičius, dar prisideda įvežtiniai atvejai ir tas dideliam optimizmui pagrindo nesuteikia.

Pasak profesoriaus, sunku pasakyti, kokia bus tolimesnė COVID-19 raida, ją galima tik prognozuoti. „Tačiau daugeliui iš mūsų kyla klausimas dėl tolimesnės raidos. Ją bandyti nuspėti yra labai sunku, nes veikia daug veiksnių ir situacija gali pasikeisti bet kurią akimirką. Bet vis tik... Na, manyčiau, kad tikėtis kreivės patraukimo žemyn artimiausiu metu būtų sunku. Plečiasi atvejų geografija, didėja neatsekamų atvejų skaičius, dar prisideda įvežtiniai atvejai ir tas dideliam optimizmui pagrindo nesuteikia“, – svarsto profesorius.

Scanpix nuotr.

M. Stankūnas palaiko Vyriausybės sprendimą grąžinti privalomą kaukių dėvėjimą. „Tačiau aš tikiuosi, kad Lietuvai artimoje perspektyvoje gali pavykti išvengti eksponentinio atvejų augimo, t. y. staigaus kreivės šuolio į viršų. Tam pagrindą suteikia grąžinamas kaukių naudojimas (nesuprantu, kodėl tik nuo šeštadienio), kad vis dar dauguma atvejų susiję su žinomais židiniais, intensyvus testavimas, neblogas kontaktų atsekimas, šiltas oras ir žmonių praleidžiamas laikas lauke, ženklios dalies (labai tikiuosi) tautiečių sąmoningumas, bei tam tikros lietuvių charakterio savybės (pvz.: gerokai mažesnis fizinio kontakto naudojimas bendraujant). Tad labiausiai tikėtina, kad artimiausiu metu mes matysime nuosaikų COVID-19 atvejų augimą“, – situaciją komentuoja M. Stankūnas.

Tikėtis kreivės patraukimo žemyn artimiausiu metu būtų sunku.

„Pritaikius nesudėtingą linijinės regresijos modelį (žr. skaidrę), galime spėti, kad sekančios savaitės pabaigoje (jei išliks dabartinės tendencijos ir nebus naujų protrūkių bei būsime išlaikę „Jūros šventės“ egzaminą) mes galime turėti +/- 420 aktyvių COVID-19 atvejų. Jei mano spėjimai pasitvirtintų, sakyčiau, kad įvertinus visas aplinkybes, tai būtų neblogas rezultatas Lietuvai“, – apie galimą COVID-19 raidą kalba profesorius.

„Facebook“ nuotr.

Primename, kad per vakar parą Lietuvoje patvirtinta devyniolika naujų koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejų: devyni nustatyti Panevėžio apskrityje, po tris – Kauno ir Vilniaus apskrityse, tuo metu Šiaulių ir Klaipėdos – po du naujus susirgimus. Iš vakar patvirtintų atvejų penki yra įvežtiniai, kaip užsikrėtė du žmonės – nenustatyta. Dėl turėtų kontaktų su patvirtintais COVID-19 atvejais užsikrėtė dvylika asmenų, iš jų dešimt siejama su infekcijos židiniais.

Lietuvoje iš viso konkretiems žmonėms patvirtinta 2062 COVID-19 ligos atvejų, tebeserga 330 asmenų, 1639 – pasveiko, 175 žmonės yra izoliacijoje.


Šiame straipsnyje: Mindaugas StankūnasKoronavirusas LietuvojeCOVID-19 saviizoliacijaviruso plitimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Po Landsbergio man «profesorius» skamba kaip pasityčiojimas ar keiksmas. Netikiu jais.

esant

esant  portretas
norui, nuo 420 atveju, galima padidinti iki 1020, ziurint kokia koja islips is lovos "profesorius"...., deb....lizmas..

Savas

Savas portretas
Gerk peroksidą 15 lašų/ stiklinę vandens ar kasdien tris kartus po keletą lašų distiliuoto žibalo plaukams ir užmiršk visus virusus :)
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių