Quantcast

Profesorius dėl vakcinos kreipėsi į šalies vadovus: priimkite reikalingus sprendimus

  • Teksto dydis:

Profesorius Vytautas Kasiulevičius socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo savo naujausiomis įžvalgomis apie koronavirusą. Profesorius kaip itin svarbią priemonę kovoje su COVID-19 įvardija vakciną, todėl  ragina valstybės vadovus priimti reikalingus sprendimus.

„Nors jau daug kartų sau prisiekiau neberašyti COVID-19 tema, bet šiomis dienomis mūsų valstybės pareigūnams nepavyksta priimti sprendimo dėl COVID-19 vakcinos pirkimo. Rinkimai yra labai nepalankus laikas tokiems sprendimams, tokie sprendimai meta šešėlį visiems juos priimantiems, bet surasti sutarimą ir tegu patį skaidriausią sprendimo būdą yra būtina. Jeigu to nepadarysime, visos mūsų taikytos priemonės praras prasmę, nes visų mūsų pastangų, nukreiptų į viruso sulaikymą, tikslas buvo sulaukti vakcinos“, – feisbuke rašė profesorius.

Mes kalbame apie žmones, kurie yra virš 45 amžiaus. Šių žmonių rizika mirti susirgus COVID-19 išauga gana sparčiai.

Pasak V. Kasiulevičiaus, tarp įvairių farmacijos įmonių svarbu surasti tokią vakciną, kuri būti saugiausia. „Astra Zeneca“, „Moderna“, „Pfizer“ ar netgi kiniška vakcina. Tai nėra esmė. Idealu rasti saugiausią, bet sudaryti sąlygas pasiskiepyti mūsų piliečiams yra būtina. Rugpjūčio 27 dieną paskelbta puiki apžvalga, kuri analizuoja infekcijos sąlygotą mirštamumą ir apibendrina daug duomenų. Išvados jos labai paprastos ir aiškios. Jeigu jūs esate jaunesni kaip 45 metų amžiaus, tai susirgus COVID-19 rizika numirti nedaug skirsis kaip ir sergant sezoniniu gripu (gripui infekcijos sąlygotas mirštamumas svyruoja nuo 0.025 iki 0.04 procento)“, – statistiką aptarė V. Kasiulevičius.

Feisbuko nuotr.

Profesorius teigė, kad didėjant amžiui mirtingumo nuo COVID-19 tikimybė taip pat didėja. „Tačiau mes kalbame apie žmones, kurie yra virš 45 amžiaus. Šių žmonių rizika mirti susirgus COVID-19 išauga gana sparčiai. Tai daugelio tėvai ir seneliai. Daug kas socialiniuose tinkluose ir komentaruose sako, kad šie žmonės serga lėtinėmis ligomis ir vieną dieną vis tiek mirs. Toks požiūris vis labiau įsitvirtina mūsų visuomenėje. Tarsi susirgus vėžiu jo nebereikėtų gydyti operaciniu būdu, taikant spindulinį gydymą, skiriant chemoterapiją. O susirgus inkstų nepakankamumu nutraukti dializę ar net neplanuoti persodinti inkstą. Nustačius koronarinę širdies ligą ne stentuoti ar ne šuntuoti, nes tai yra brangu. Ir galop sugrįžti į XIX amžių, kai medicina turėjo aspiriną ir nitrogliceriną. Man, kaip gydytojui, nėra priimtinas toks požiūris, kiek purvo ir grasinimų susilaukčiau. Nes toks požiūris atmeta pažangą, nurašo visus žmonijos pasiekimus į sąvartyną ir užleidžią vietą abejotinos vertės populizmui“, – mintis dėstė V. Kasiulevičius.

Kodėl dabar neturime jėgų ir valios užbaigti pradėtą darbą įsigyjant reikalingą apsaugos instrumentą mūsų piliečiams?

„Noriu, kad prisimintumėte kovo mėnesio Italiją, į kurią nuo vasario visų prašiau nebeskristi, ir pažvelgtumėte į antrąjį paveikslėlį. Jame pateiktas prognozuotas ir realus infekcijos sąlygotas mirštamumas šalyse. Kurioje lentelės dalyje yra Lietuva ir kodėl? Todėl, kad seniausių gyventojų populiacijos susitelkia šalia. Kovo mėnesį, nors ir sunkiai įtikinus valdžią, mums visgi pasisekė stabdyti Lietuvos virtimą Italija. Kodėl dabar neturime jėgų ir valios užbaigti pradėtą darbą įsigyjant reikalingą apsaugos instrumentą mūsų piliečiams? Raginu Prezidentą, Premjerą ir ministrą išsiaiškinti, kieno tai atsakomybė ir galop priimti visus reikalingus sprendimus dėl mūsų piliečių rizikos grupių saugumo“, – feisbuke rašė profesorius.

Feisbuko nuotr.


Šiame straipsnyje: Koronavirusas LietuvojeCOVID-19 saviizoliacijaVytautas Kasiulevičius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Grynas Henytės snukis čia gal brolis dvynys, daugiau numirs žmonių, nei pasveiks nuo tos vakcinos. Taip greitai neįmanoma išrast tos vakcinos, o čia per 8 mėnesius, pyst ir jau ale išrado. Girdėjau kad tos vakcinos yra kenksmingos, nuo jų tik atsiras pašalinės ligos ir t.t.

jo

jo portretas
Labai nelietuviška nosis...

Anonimas

Anonimas portretas
Dar vienas...būk savanoriu,ir kai išbandysi vakciną ant savęs,tai mes patikėsim tamstos geranoriškumu.O šiaip tai yra posakis-žydai be naudos sau nieko nedaro.Lietuviai nėra buki,tik perdaug atlaidūs ir patiklūs, o nelemtas karantino laikotarpis leido susivokti kas yra kas.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių