Quantcast

Profesorė: planuojantiems šeimos pagausėjimą vakcinos nuo COVID-19 vengti nereikėtų

  • Teksto dydis:

Lietuvoje jau kurį laiką prasidėjusi vakcinacija nuo COVID-19 infekcijos. Nėščiosioms kyla klausimas, ar joms galima skiepytis, ar rekomenduojama skiepytis planuojant nėštumą? Ar žindančios moterys gali skiepytis? Į šiuos ir kitus klausimus atsako Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė profesorė Rūta Jolanta Nadišauskienė.

– Ar COVID-19 vakcina rekomenduojama skiepytis nėščiosioms?

– Kol kas rutiniškai skiepyti visų nėščiųjų nerekomenduojama, tačiau kiekvienu atveju moteris turėtų pasitarti su ją prižiūrinčiu gydytoju ir individualiai įvertinti rizikos ir naudos santykį.  Tik moteris gali priimti galutinį sprendimą, tačiau visada reikia atsižvelgti į jos bendrą sveikatos būklę. Jei moteris serga sunkiomis ligomis, jai buvo transplantuotas organas, ar dirba darbą, susijusį su didesne rizika užsikrėsti COVID-19 infekcija (pavyzdžiui, sveikatos priežiūros įstaigoje), tuomet skiepytis rekomenduojama.

– Ar vertėtų sunerimti, jei tik po skiepo sužinoma apie nėštumą?

– Jeigu pasiskiepijus sužinojote, kad laukiatės – išsigąsti nereikėtų. Mokslinėje literatūroje aprašomi atvejai rodo, kad nėštumai po to vystėsi įprastai. Rizika vaisiui yra labai minimali.

– Kokios rekomendacijos moterims, kurios artimiausiu metu planuoja nėštumą – ar joms rekomenduojama skiepytis?

– Planuojančios pastoti moterys neturėtų vengti vakcinacijos nuo COVID-19. Mokslinių tyrimų duomenimis, nėščiosios COVID-19 infekcija serga sunkiau nei to paties amžiaus moterys. Todėl vakcina prieš pastojant gali apsaugoti nuo rimtų infekcijos komplikacijų nėštumo metu. Nėra jokių duomenų, kad vakcina gali sukelti nevaisingumą. Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja nėštumą planuoti praėjus 2 mėnesiams po vakcinacijos mRNR vakcina.

– Ką patartumėte poroms, kurios šiuo įtemptu pandemijos metu planuoja šeimos pagausėjimą?

– Poroms, šiuo metu planuojančioms šeimos pagausėjimą, rekomenduojame gerti folio rūgštį, pasiskiepyti nuo gripo. Siekiant apsisaugoti nuo COVID-19 infekcijos reikėtų nepamiršti laikytis visų asmens higienos rekomendacijų: dažnai plauti rankas, dėvėti kaukes, laikytis socialinės distancijos, vengti susibūrimų ir saugiai būti gryname ore. Svarbiausia saugoti savo fizinę ir psichologinę sveikatą, o atsiradus klausimams ar abejonėms – drąsiai kreiptis į gydytojus.

– Kaip manote, kokios rekomendacijos galėtų būti ateityje dėl nėščiųjų skiepijimo COVID-19 vakcina?

– Šiuo metu atliekami „Pfizer“, „BioNtech“ ir „Modernos“ vakcinų tyrimai su nėščiosiomis. Panašu, kad vakcina nuo COVID-19 greitu metu taps rekomenduojama nėštumo metu, taip pat kaip ir gripo vakcina, tačiau dar reikėtų palaukti galutinių tyrimo rezultatų.

– Ar žindanti moteris gali skiepytis COVID-19 vakcina?

– Duomenų apie vakcinos saugumą žindančioms motinoms ir poveikį naujagimiui ar kūdikiui nėra, nes nėra aišku, ar ji patenka į motinos pieną. Tačiau moterys, priskiriamos tikslinėms skiepijamųjų grupėms (pavyzdžiui, medicinos personalui) ar turinčios rizikos veiksnių, galinčių lemti sunkią COVID-19 ligos formą, gali pasirinkti, kad būtų paskiepytos. Kiekvienu atveju moteris turėtų įvertinti rizikas ir aptarti jas su savo gydytoju individualiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Da

Da  portretas
negadinkime ką turi gymdive, isčjuose sukurta derinio atėjimo į šita liuno purvais ištaškyta marga pasauli gentys turi augti ne nuo vakcinu 19 kuriniu, juk ne robutai atėiti pamatys turi būti švarus ir sveiki, o ne su lipduko paženklinti, bažnyčios paženklis su gymtadieniu ir švestu vandeniu pagal senoves krikšta suteiks, juk suprasti turim, tylos ir nesąmoniu neteikite, išprotėjo glušiai juodai, dėl kuo reikia, juk negydo bet gadina, o ipač dabartiniu nuotoliniu būdų, kur dešimtis mirčiu paišomi, kas diena, nesuprasi kur tiesa yra mūsų mažoj šali,

Melas

Melas portretas
Profesore negali zinoti kas bus jeigu bus nes skiepas experimentinis suzinos ta profesore po dvieju ar daugiau metu kaip baigsis experimentas tie kurie savo noru pasiskiepys ir pasirasys kad sutinka skiepytis jei tures komplikaciju jokiu kompencasiju negaus nes patys sutiko dalyvauti sitame experimeti kaip savanoriai taigi mastykit patys kaip pasrasinejete

Asmenybė

Asmenybė portretas
Tikra tiesa ale nekenkia vaisiui kiek žinau esu girdėjusi, kad tos kurios pasiskiepijo būdamos nėščios įvyko persileidimas prarado vaikelį ir ką čia šneka tą profesorė tokias nesąmonės matos tik mokslus baigusi dar nelabai suvokia arba nenori suvokti kokia grėsmė laukia ir nėščiosios ir vaiko jei man taip atsitiktų atsisakyčiau vakcinos ir bet kokios ar tai būtų Covidinė ar taip eilinė o kaip su gripu yra kai pasiskiepiji dar baisiau susergi negu be skiepo. Be skiepo tu gal ir nesusirgsi o jei susirgsi persirgsi 30 metu bus ramybę nebesirgsite gripu ir kam tada skiepitis reikia aš esu PRIEŠ SKIEPUS jie neturi teisės be mano sutikimo skiepitis. Ir tegul tą jauna Mergelė ale mokslininkė tegul tyli nes tu poniute nieko nežinai jei ir žinai tai apsimeti negirdanti ir nežinanti tai geriau gyvenk sau ramiai ir nelysk su niekingais straipsniais į viešumą ir neerzinkite žmonių nes žmonės gali taip pat prarasti kantrybe ir tada bus jums nelabai saldu.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių