Quantcast

Pristatys naują organų donorystės modelį

  • Teksto dydis:

Nacionalinis transplantacijos biuras (NTB) kartu su Šaulių sąjunga pradeda socialinę kampaniją „Organų donorystei – TAIP!“ Ja siekiama supažindinti su numanomo sutikimo organų donorystės modeliu, o kartu – kviesti visuomenę domėtis ir diskutuoti šia tema.

Sulaukia ne visi

NTB duomenimis, šiuo metu Lietuvoje organų ir audinių transplantacijos laukia 301 žmogus: 67 laukia inksto, 34 – širdies, 38 – kepenų, vienas – kasos ir inksto komplekso, penki – plaučių, penki – širdies ir plaučių komplekso ir 151 – ragenų transplantacijos.

Tinkamo organo laukimo laikas labai skiriasi priklausomai nuo to, kokio tiksliai organo recipientas laukia – kai kurie transplantacijos sulaukia vos po kelių dienų ar mėnesių, kitiems tenka laukti net kelerius metus. Pasitaiko atvejų, kai žmogus taip ir nesulaukia tinkamo organo.

„Tie, kurie nepritaria organų donorystei, turėtų atsakyti sau į klausimą: o kas jei man ar mano artimiesiems prireiktų transplantacijos?“ – pagalvoti kviečia Nacionalinio transplantacijos biuro direktorius Artūras Bagotyrius.

Organų donorystė – neatlygintinas veiksmas. Potencialiai vienas donoras gali pagelbėti net septyniems žmonėms.

Numanomo sutikimo modelis

Pagal numanomo sutikimo organų donorystės modelį kiekvienas šalies pilietis yra laikomas potencialiu organu donoru, nebent yra išreiškęs nepritarimą organų donorystei. Keisti nuomonę asmuo gali bet kada ir bet kiek kartų, be to, galutinį sprendimą po mirties vis tiek priima donoro artimieji – todėl pokalbiai su šeimos nariais išlieka itin svarbūs, pažymima NTB pranešime.

Numanomo sutikimo organų donorystės modelis pasaulyje nėra naujiena. Jį taiko 21 Europos valstybė, tarp jų Ispanija ir Kroatija, kurios pagal organų donorystės statistiką pirmauja. Šių šalių patirtis rodo, kad numanomo sutikimo organų donorystės modelis padidina žmonių įsitraukimą į organų donorystės ir transplantacijos procesus, sukelia diskusiją, skatina žmones domėtis ir pritarti donorystei, kartu su tuo didėja donorų ir išgelbėtų gyvybių skaičius.

Pagal numanomo sutikimo organų donorystės modelį kiekvienas šalies pilietis yra laikomas potencialiu organu donoru, nebent yra išreiškęs nepritarimą organų donorystei.

Panaikintų barjerą

Lietuvoje šiuo metu donoro korteles turi kiek daugiau nei 40 tūkst. žmonių, t.y. vos 1,4 proc. visų šalies gyventojų. Numanomas sutikimo modelis šį sutikimų barjerą panaikina – tie žmonės, kurie palaiko donorystę, bet dėl įprasto gyvenimo rutinos ar įvairių darbų pamiršta tai padaryti, automatiškai tampa donorais. Tie, kurie donorystės nepalaiko,  pasirašo nesutikimą arba savo nenorą išreiškia artimiesiems.

Bet kuriuo atveju Nacionalinis transplantacijos biuras skatina žmones kalbėtis apie donorystę su savo artimaisiais, nes netekties akimirką pasirinkimas jiems tampa daugybę kartų lengvesnis.

Šiuo metu organų donorystės palaikymą Lietuvoje gali išreikšti kiekvienas pilnametis asmuo, pasirašydamas sutikimą internetu, gydymo įstaigose arba kai kuriose vaistinėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių