Quantcast

Prieš nelegalią tabako gamybą, už saugų narkotinių medžiagų naudojimą tyrimams

  • Teksto dydis:

Siekiant užkirsti kelią piktnaudžiavimo atvejams, kai neapdorotas tabakas (tabako žaliava) panaudojamas nelegaliai tabako gaminių gamybai, Vyriausybė pritaria įstatymo pataisai. Ji taip pat pritaria įstatymo pakeitimams, kurie turėtų užtikrinti narkotinių ir psichotropinių medžiagų saugų naudojimą vykdant mokslinius tyrimus.

Užkirsti kelią piktnaudžiavimui

Vyriausybė pritarė Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pakeitimo projektui, kuriuo siekiama užkirsti kelią piktnaudžiavimo atvejams, kai neapdorotas tabakas (tabako žaliava) panaudojamas nelegaliai tabako gaminių gamybai. Pritarta ir siūlymui aiškiau nustatyti kitas su neapdoroto tabako prekyba susijusias veiklas – neapdoroto tabako įvežimą į Lietuvą, gabenimą, laikymą ir pardavimą šalies viduje.

Kad būtų išvengta galimo piktnaudžiavimo narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis, tyrimą atliekantis juridinis asmuo ir jo valdymo organų nariai turės atitikti nepriekaištingos reputacijos reikalavimus.

Projekte įtvirtinti neapdoroto tabako didmeninės prekybos licencijavimas, neapdoroto tabako pardavimo, laikymo ir gabenimo reikalavimai. Siūlomos priemonės leis užkirsti kelią neapdorotą tabaką (tabako žaliavą) panaudoti nelegaliai tabako gaminių gamybai ir neteisėtai tabako apyvartai, bus užtikrinta, kad versle, susijusiame su neapdorotu tabaku, dalyvautų nepriekaištingos reputacijos subjektai.

Siūlomas projektas yra svarbi priemonė, skirta neteisėtai tabako apyvartai pažaboti, šešėlinei ekonomikai mažinti, tabako ir tabako gaminių verslo veiklai skaidrinti, užtikrinant, kad rinkoje dalyvautų tik legaliai veikiantys ir nepriekaištingos reputacijos subjektai. Įvykdžius įstatymo pakeitimus, bus surenkamos papildomos įplaukos į valstybės biudžetą. Toliau šis įstatymo pakeitimo projektas bus svarstomas Seime.

Kaip naudoti saugiai?

Vyriausybė taip pat pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos pasiūlytiems Narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrolės įstatymo pakeitimams, kurie turėtų užtikrinti šių medžiagų saugų laikymą, apskaitą ir naudojimą vykdant mokslinius tyrimus. Šitaip siekiama sudaryti geresnes sąlygas inovatyviems vaistams kurti ir visuomenei nuo neteisėto šių medžiagų patekimo į rinką apsaugoti.

Siūlomi pakeitimai numato, kada ir kokiomis sąlygomis gali būti vykdomi moksliniai tyrimai naudojant į Narkotinių ir psichotropinių medžiagų I, II ir III sąrašus įtrauktas medžiagas. Sudaromos sąlygos vykdyti mokslinius tyrimus ir su II bei III sąrašų medžiagomis, nes pagal šiuo metu galiojantį įstatymą mokslinius tyrimus leidžiama atlikti tik su I sąrašo medžiagomis.

Numatoma, kad moksliniai tyrimai galės būti vykdomi tik įgijus specialųjį leidimą, nustatomi tokių leidimų išdavimo griežti reikalavimai, aiškiai apibrėžiamos leidimo turėtojo teisės ir pareigos, mokslinius tyrimų priežiūrą vykdančios institucijos.

Tikimasi, kad siūlomos pataisos paskatins mokslinių tyrimų plėtrą Lietuvoje, pritrauks užsienio investicijas ir sudarys sąlygas kurti inovatyvius vaistus.

Leidimus siūloma išduoti tik mokslo ir studijų institucijoms arba juridiniams asmenims, kurie turi sutartį su mokslo ir studijų institucijomis arba per pastaruosius penkerius metus buvo įvykdę bent vieną mokslinį tyrimą.

Reikės išduoto patvirtinimo

Mokslinio tyrimo vykdytojai taip pat turės gauti įgaliotos valstybės institucijos išduotą patvirtinimą, kad tyrimas yra laikomas moksliniu tyrimu ir kad jam vykdyti yra užtikrintas finansavimas.

Kad būtų išvengta galimo piktnaudžiavimo narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis, tyrimą atliekantis juridinis asmuo ir jo valdymo organų nariai turės atitikti nepriekaištingos reputacijos reikalavimus.

Vyriausybei pritarus įstatymo pataisoms, jos bus pateiktos svarstyti Seimui rudens sesijoje. Tikimasi, kad siūlomos pataisos paskatins mokslinių tyrimų plėtrą Lietuvoje, pritrauks užsienio investicijas ir sudarys sąlygas kurti inovatyvius vaistus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių