Quantcast

Prie e.sveikatos prisijungti delsiantys odontologai užtarimo ieško Seime

Prie e.sveikatos prisijungti delsiantys odontologai kreipėsi į Seimo Sveikatos reikalų komitetą, prašydami atidėti įstatymu jiems numatytą prievolę prisijungti prie šios sistemos, kol bus sudarytos techninės galimybės tą padaryti pilna apimtimi.

„Mes prašome imtis šio įstatymo vykdymo parlamentinės kontrolės. (...) Visiems yra sunku dirbti su šia sistema, tačiau odontologijai ji yra visiškai nepritaikyta“, – BNS sakė Odontologų rūmų tarybos pirmininkė Vilma Brukienė.

Nuo rugsėjo įsigaliojančios įstatymo pataisos numato, kad visos šalyje veikiančios gydymo įstaigos turi naudotis e.sveikata, priešingu atveju gali būti stabdomos jų veiklos licencijos.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) skaičiuoja, kad prie sistemos jau prisijungė 1405 odontologijos klinikos, sutarčių pasirašymo etape yra dar 39 klinikos.

Iš viso licencijos verstis odontologų paslaugomis išduotos beveik 2,2 tūkst. subjektų.

Į e.sveikatą teikiami tokie duomenys kaip ambulatorinio apsilankymo aprašymas, receptai, stacionaro epikrizė, siuntimas konsultacijai, tyrimams, gydymui, atsakymas į siuntimą konsultacijai, tyrimams, gydymui, diagnostinio tyrimo aprašymas, vakcinacijos įrašas.

Vis dėlto V. Brukienė nurodo, kad sistemoje nėra galimybės pildyti specifinių odontologinių įrašų ar pacientų sutikimų dėl intervencinės procedūros atlikimo.

Anot jos, tai reiškia, kad specialistų darbas turės būti dubliuojamas, dalį informacijos pildant popieriniuose įrašuose, dalį – e.sveikatoje.

Visiems yra sunku dirbti su šia sistema, tačiau odontologijai ji yra visiškai nepritaikyta.

Situaciją žada aiškintis

V. Brukienės teigimu, parlamentinis Sveikatos reikalų komitetas Odontologų rūmų kreipimąsi persiuntė SAM.

„Nepaisant to, kad pateikėme visą susirašinėjimą šia tema su SAM, komiteto pirmininkas tą laišką persiuntę atgal į SAM, prašydamas paaiškinimų“, – kalbėjo odontologė.

„Manome, kad tai bereikalingas laiko gaišimas, nes visa medžiaga komitetui jau pateikta“, – pridūrė ji.

Pasak V. Brukienės, jei artimiausiu metu šis klausimas nebus įtrauktas į Sveikatos reikalų komiteto darbotvarkę, organizacija „tuomet spręs toliau, ką daryti“. Ji konkrečiai nenurodė, kokių žingsnių galėtų imtis Odontologų rūmai.

V. Brukienė anksčiau BNS yra sakiusi, kad svarstoma žengti ir teisiniu keliu.

Savo ruožtu Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas teigė, kad Odontologų rūmai „galėtų nustoti skųstis ir reikalauti, bet pradėtų bendradarbiauti“.

„Komitetas, gavęs raštą, negali nesurinkęs informacijos ir nuomonių vykdyti parlamentinę kontrolę, kaip rašte reikalaujama“, – BNS sakė parlamentaras.

Vis tik politikas pabrėžė, kad problema išties „yra labai rimta“, todėl ją ir reikia išsiaiškinti nuodugniai su visomis institucijomis.

Patikrino per 100 odontologų

Ministerija BNS nurodė, kad Akreditavimo tarnyba nuo rugsėjo pradžios tikrina, ar odontologų kabinetai, kaip ir kitos gydymo įstaigos, turi sutartis dėl prisijungimo prie e.sveikatos sistemos bei teikia į ją privalomus duomenis.

Per maždaug tris savaites patikrintos 133 odontologijos įstaigos, visos jos sutartis su Registrų centru dėl naudojimosi e.sveikata buvo sudariusios.

Odontologų priekaištus SAM atmeta, teigdama, jog nuo įstatymo priėmimo iki įsigaliojimo praėjo „protingas laikotarpis“, tad įstaigos galėjo pasiruošti pokyčiams.

„Teisėti lūkesčiai, manome, buvo užtikrinti, – sakė sveikatos apsaugos ministro patarėjas Tomas Bagdonas. – Taip pat du trečdaliai odontologijos klinikų jau yra e.sveikatos sistemoje arba artimiausiu metu bus, kas rodo, kad proceso pažangą.“

Pasak jo, taip pat tobulinama ir pati e.sveikata. Kartu su Registrų centru SAM šiuo metu teigia įgyvendinanti projektą, kurio metu peržiūrimos esamos formos.

„Į peržiūrėtos E025 „Ambulatorinis apsilankymas“ formos projektą yra įtraukta informacija ir apie dantų būklę“, – teigė T. Bagdonas.


Šiame straipsnyje: odontologaiesveikata

NAUJAUSI KOMENTARAI

Pinigus

Pinigus portretas
Lūpa ir valdiškų poliklinikų odontologai . Dažnai išrašo daugiau nei padaro . Pacientas e sveikatos puslapyje nemato ką jam ten darė.

Kūrrrrrrvos plėšiantys

Kūrrrrrrvos  plėšiantys portretas
milžiniškus pinigus ir dauguma- be apskaitos..tv . .

Nuomonė

Nuomonė portretas
Ką ten odontologams ta e.sveikata... Ten net VMI bedantė...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių