Quantcast

Pratinkime vaikus sportuoti

  • Teksto dydis:

Sportas ne tik didina vaikų ištvermę, stiprina imunitetą ir raumenyną, gerina nuotaiką, bet ir ugdo koncentraciją, atsakomybę, lyderystės įgūdžius. Ugdymo specialistai pataria tėvams, kaip jie galėtų padėti atžaloms atrasti aktyvaus laisvalaikio malonumą.

Fizinio aktyvumo nauda

Mokslo ir menų mokyklos „Taškius“ vaikų sporto trenerė Ieva Kublickienė sako, kad šiandienos vaikams būtinas visapusiškas fizinis aktyvumas, kurio metu visos besiformuojančio organizmo sistemos: kaulai, raumenys, nervai, sausgyslės, imuninė sistema, yra įdarbintos.

„Svarbu suprasti, kad sportas įdarbina ne tik vaiko kūną, bet ir protą. Tyrimai rodo, kad sportuojantys vaikai geriau mokosi. Jau dabar kai kurie mokytojai į pamoką integruoja fizinį aktyvumą, kad vaikai mokytųsi judėdami“, – atkreipia dėmesį I.Kublickienė.

Mokyklinio amžiaus vaikams per savaitę fiziniam aktyvumui rekomenduojama skirti 450 min., arba 7,5 val. Mokytoja sukonkretina, kad tris ketvirtadalius šio laiko vaikas turėtų užsiimti vidutinio sunkumo fizine veikla: bėgioti, važinėtis dviračiu, o vieną ketvirtadalį skirti intensyvesniam sportui: krepšiniui ar futbolui.

Pasirinkite patinkančią veiklą

Tėvai geriausiai pažįsta vaikus ir gali padėti atžaloms atrasti veiklą, kuri teiktų daugiausia džiaugsmo. I.Kublickienė akcentuoja, kad tėvai neturėtų savo pomėgių piršti vaikams: jeigu jums vaikystėje patiko karatė, nereiškia, kad ir jūsų vaikas norės kultivuoti kovos menus.

„Kartu su vaiku renkantis fizinę veiklą vertėtų įvertinti atžalos charakterio savybes, temperamentą, norą sportuoti komandoje ar individualiai. Tėvai turėtų paskatinti vaiką išmėginti įvairius sporto būrelius, kad vaikas žaisdamas, klysdamas, bandydamas atrastų jam labiausiai patinkantį fizinio aktyvumo būdą“, – tėvams pataria sporto trenerė.

Ji atkreipia dėmesį, kad sportas ne tik stiprina kūną, tačiau sportuojantys vaikai ugdo lyderystės, pasitikėjimo savimi, atsakomybės, pareigingumo įgūdžius, lavina atmintį, išmoksta koncentruoti dėmesį, veikti stresinėse situacijose.

Asmeninis pavyzdys

Mokytoja akcentuoja, kad vaikai mokosi iš juos supančios aplinkos pavyzdžių. Taisyklė paprasta – jeigu norite paskatinti vaikus judėti, privalote tai daryti ir patys.

Sportas įdarbina ne tik vaiko kūną, bet ir protą. Tyrimai rodo, kad sportuojantys vaikai geriau mokosi.

„Siūlyčiau atrasti šeimos sporto rutiną, kai tėvai kartu su vaikais užsiima fizine veikla, pavyzdžiui, reguliariai atlieka mankštą. Svarbu atsiminti, kad fizinio aktyvumo forma gali būti įvairi. Taigi tėvai kartu su vaikais gali ne tik sportuoti, tačiau ir šokti, žaisti judrius žaidimus ir užsiimti panašiomis veiklomis“, – kalba I.Kublickienė.

Pavasaris – puikus laikas ugdyti naujus aktyvaus laisvalaikio įpročius. Sporto trenerė skatina tėvus su vaikais dažniau išeiti pasivaikščioti parke, išsiruošti į žygį miške.

„Atšilus orams, pats laikas iš sandėliukų ir garažų išsitraukti dviračius, paspirtukus, riedlentes, riedučius. Iš pradžių galima susitarti su vaiku, kad pasivažinėsite lauke bent 10 minučių, o vėliau laiką ilginkite“, – pataria sporto trenerė.

Ji skatina išnaudoti miestuose įrengtas sporto aikšteles, kuriose galima išmėginti įvairiausius treniruoklius ir karstynes.

„Galiausiai imkite kamuolį į rankas ir kartu su vaiku eikite į krepšinio ar futbolo aikštelę ir išbandykite šias sporto šakas. Svarbiausia – parodykite vaikui, kad judėti yra smagu, padėkite atrasti maloniausią fizinio aktyvumo formą“, – pasakoja I.Kublickienė.

Prizas už pastangas

Motyvuoti vaikus išmėginti įvairių sportinių veiklų bus lengviau, jei tėvai pasiūlys bent nedidelius apdovanojimus už įdėtas pastangas.

Pasak I.Kublickienės, galima susitarti su vaiku, jeigu jis penkis kartus nueis į pasirinktą treniruotę, tuomet jo lauks sutartas apdovanojimas ir siurprizas. Taigi vaikas turės papildomą stimulą, kodėl vertėtų išbandytų naują veiklą.

„Vaikai dažnai girdi, kad sportuoti yra sveika. Taigi sportuojant kartu su vaiku aptarkite, kuo konkrečiai žmogui naudingas fizinis aktyvumas. Papasakokite, kad sportuojant didėja kūno ištvermė, tvirtėja raumenys, smegenys gauna daugiau deguonies, stiprėja imunitetas“, – apibendrina I.Kublickienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių