Quantcast

Praėjus didžiosioms metų šventėms specialistai ypatingą dėmesį ragina skirti kepenims

  • Teksto dydis:

Kepenys atlieka daugybę gyvybiškai svarbių funkcijų mūsų organizme. Nėra tokio organo, kuris nepajustų prasto kepenų darbo. Todėl norint pasirūpinti savo sveikata, pirmiausia derėtų padėti kepenims susidoroti su joms tenkančiu krūviu. Fitoterapeutas Virgilijus Skirkevičius ypatingą dėmesį kepenims siūlo skirti po didžiųjų metų švenčių ir pateikia kelis svarbius patarimus.

„Kepenys – tokios svarbios, kad nuo jų priklauso net ir širdies ligos. Pavyzdžiui, klasikinėje kinų medicinoje, kepenys yra vadinamos širdies „motina“. Jeigu žmogus serga širdies ir kraujagyslių ligomis, gali būti, kad pagalbos šaukiasi būtent jo kepenys. Taip pat dėl sutrikusios kepenų veiklos sutrinka ne tik kraujotaka, bet silpsta ir žmogaus rega, nagai, plaukai“, – negalavimus vardija fitoterapeutas.

Kepenų darbas yra labai glaudžiai susijęs su nervų sistemos darbu. Depresija, sielvartas ir liūdesys, kuris neretą aptinka švenčių laikotarpiu, yra didžiausi priešai kepenų veiklai. Kasdienis skubėjimas, įtampa, įsipareigojimai ypatingai trikdo šiuolaikinio žmogaus  nervų sistemą, dėl ko silpnėja ir kepenų veikla. Joms nepadeda ir šventiniu laikotarpiu gausiai vartojamas riebus maistas bei alkoholis. Todėl pirmas patarimas, kaip apsaugoti organizmą nuo negalavimų ir nepakenkti savo kepenims per gražiausias metų šventes, anot specialisto, yra labai paprastas.

„Vienas pagrindinių mano palinkėjimų žmonėms, ypač po praėjusių švenčių, yra daugiau judėti ir mažiau pykti. Žinau, kad tai kartais labai sunku, bet jei nugrimsime į liūdesį ir kančią, ne tik negalėsime džiaugtis, bet dar ir pakenksime kepenims. Taip pat reikėtų žinoti, kad judėdami raumenys tiesiogiai provokuoja kepenų darbą. Todėl norint išvengti suriebėjusių kepenų, padidėjusio cukraus kiekio kraujyje ir kitų negalavimų – būtina daugiau judėti“, – pataria fitoterapeutas.

Natūralūs būdai padėti kepenims 

Anot specialisto, kepenų darbas susijęs su gamtos ritmu. Esant tamsiajam ir šaltajam metų laikui, kepenys suaktyvėja ir pradeda gaminti daugiau šilumos, kad galėtų suvirškinti riebesnį maistą. Todėl fitoterapeutas pataria šaltuoju metų laiku į savo kasdienį mitybos racioną įvesti daugiau įvairesnių sėklų ir šaknų,  kurios naudingos ne tik virškinimui, bet ir kepenų veiklai.

„Kalbant apie šaltojo laikotarpio mitybą, mums labai svarbu vartoti sėklas, kurios kaupia savyje daug aliejaus, būtino jų daigams išleisti pavasarį. Šie aliejai gerina kepenų veiklą, stiprindami kepenų ląstelių sieneles. Taip pat patartina rinktis sėklas ir šaknis, kurios savyje turi aštrumo ir kartumo. Aštrus skonis paskatina tulžies išsiskyrimą, o kartus skonis yra kaip antibiotikas. Puikiausiai tiktų vartoti ciberžolę, o iš sėklų, pavyzdžiui, kmyną, pankolį, kanapę, margainį, kuris savyje turi nemažai kartumo kaip sėkla“, – pataria ekspertas.

Augalų mišiniai – didesnė nauda organizmui

Vaistinių augalų specialistas teigia, kad sveikam žmogui, kuris nesiskundžia jokiais negalavimais, pakanka profilaktiškai į savo kasdienį mitybos racioną įtraukti minėtas sėklas, šaknis, tiesiog skaninti jomis savo maistą. Tačiau jei žmogus turi  problemų su kepenimis ir yra priverstas kasdien vartoti vaistus, negali savaitgaliais atsisakyti alkoholinių gėrimų, o galbūt kankina depresija, migrena, įvairiausios odos, sąnarių ligos, tuomet derėtų ilgesnį laiką vartoti specialiai kepenų veiklai sukurtus augalų mišinius. Tačiau juos pasirinkti specialistas ragina atsakingai.

„Norint, kad augalas atliktų gydomąsias funkcijas, reikia, kad mūsų organizmas jį įsisavintų. Tačiau jeigu žmogaus nervai įtempti, skundžiamasi blogu virškinimu, gali būti, kad organizmas nebus pajėgus įsisavinti naudingų medžiagų, todėl jų vartojimas bus neveiksmingas. Ieškant preparatų kepenims svarbu pasirinkti gerai apgalvotas augalų formules. Pavyzdžiui Rytų medicinoje, papildomai šalia kurkumino iš ciberžolių ir margainio derinio dedamas pipiras, jis padeda virškinimui ir taip pagerina naudingų medžiagų pasisavinimą. O šalia šių „karštaisiais“ vadinamų augalų, būtina atsvara iš „šaltųjų“ ir gleivinę drėkinančių augalų, tokių kaip bijūno šaknis, gyslotis, medetkos žiedai, dilgėlė ir kt. Toks derinys padeda atstatyti kepenų ląsteles, mažina kepenų suriebėjimą, apsaugo kepenis nuo toksinų. Teisingi augalų mišiniai yra žymiai vertingesni nei vienas augalas, nes jie veikdami sinergiškai suteikia platesnę naudą kepenims“, – teigia fitoterapeutas.

Moterims, kurias po švenčių ir ne tik  kankina šaltos kojos ir rankos bei žemas spaudimas, specialistas rytais siūlo išbandyti klasikinį ajurvedos receptą, kuris paskatina kepenų darbą, suaktyvina kraujotaką bei padeda tonizuoti organizmą. Receptas labai paprastas –  reikia sumalti septynis pipirus ir juos sumaišyti su medumi. Mišinį sučiulpti prieš valgį. Specialistas teigia, kad tai padės virškinimui bei tonizuos geriau nei kava.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių