Quantcast

Posakis „švaru kaip ligoninėje“ neatitinka realybės: sveikatos įstaigose – pažeidimai

Posakis „švaru kaip ligoninėje“ ne visuomet atitinka realybę. Šį pusmetį sveikatos priežiūros įstaigose patikrinus pusę, tai yra 94 iš 188 registruotų maisto tvarkymo skyrių, vieni dažniausių pažeidimų buvo prasta patalpų, įrenginių ir personalo higiena, praneša  Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Tarnybos specialistai taip pat nustatė silpnai vykdomos įmonių savikontrolės ir patiekalų ruošimo technologijų pažeidimų.

„Maisto ruošimo ir maitinimo kokybei sveikatos priežiūros įstaigose pastaraisiais metais skiriama vis daugiau dėmesio, tačiau reikia pripažinti, kad pokyčiai nevyksta taip greitai, kaip norėtųsi. Šiemet, kaip ir pernai, kas antro patikrinimo metu šiose įmonėse buvo nustatyta pažeidimų. Bene dažniausiai pasitaikantys (daugiau kaip 80 proc. atvejų) – nešvarios maisto ruošimo patalpos, įrankiai ar įrenginiai maistui ruošti, kai kur – prasta darbuotojų asmeninė higiena (nešvarūs darbo drabužiai, rankų higienos priemonių trūkumas ir pan.)“, – sakė VMVT direktorius Darius Remeika.

Pokyčiai nevyksta taip greitai, kaip norėtųsi.

Patikrinimų metu VMVT inspektoriai turėjo pastabų dėl maisto ruošimo patalpų, kurioms būtinas remontas, neužtikrinama bendra švara ir higiena. Taip pat ir dėl nešvarios maisto gabenimo įrangos, padėklų, terminių dėžių ir pan. Kai kurių sveikatos priežiūros įstaigų virtuvėse nebuvo vykdoma efektyvi kenkėjų (vabzdžių ar graužikų) kontrolė (naikinimas). Gana dažnai virtuvėse buvo naudojami susidėvėję pjaustymo lentelės, indai ir įrankiai. Tokią įrangą sunkiau tinkamai valyti ir dezinfekuoti, kaupiasi nešvarumai, susidaro palankios sąlygos daugintis bakterijoms ir kyla grėsmė maisto saugai.

Beveik 20 proc. tikrintų įmonių patiekalai buvo gaminami nesilaikant jų pačių nusistatytų receptūrų ir technologinių aprašymų, nesilaikoma numatytos terminio apdorojimo trukmės ir temperatūrų. Nustatyta atvejų, kai receptūrose nurodytas produktas buvo pakeičiamas pigesniu, pavyzdžiui, vietoje grietinės į patiekalą dedamas grietinės ir augalinių riebalų mišinys, mėsa (kumpis, krūtinėlė ar kt.) pakeičiama mechaniškai atskirta mėsa. Dėl netinkamos maisto kokybės, atvėsusių patiekalų, per mažų porcijų VMVT sulaukia ir vartotojų skundų. Per 6 šių metų mėnesius užregistruota 14 pranešimų dėl galimai netinkamo maitinimo ligoninėse, 8 iš jų buvo pagrįsti.

„VMVT specialistai nuolat bendradarbiauja su sveikatos priežiūros įstaigų administracijomis ir paslaugų teikėjais. Ne tik tikriname, kaip šalinami nustatyti trūkumai, bet ir siekiame, kad situacija keistųsi iš esmės vartotojų naudai. Manau, kad sveikatos priežiūros įstaigose daug daugiau dėmesio turi būti skiriama patalpų ir inventoriaus atnaujinimui ar remontui, higienai ir ruošiamo maisto saugai. Ligonių maitinimo kokybė neturi priklausyti nuo to, ar įstaiga pati organizuoja maitinimą, ar perka šią paslaugą iš maisto tvarkymo įmonių“, – tvirtino D. Remeika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių