Quantcast

Pokyčiai: nuo šiol NVSC nebeteiks detalios informacijos apie COVID-19 atvejus

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienio rytą Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) pranešė apie rekordinį per parą užfiksuotų koronaviruso atvejų skaičių – 138. Apie situaciją pasisakė ir NVSC Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė. Pasak jos, laukia pokyčiai – nuo šiol NVSC nebeteiks detalios informacijos apie užfiksuotus koronaviruso atvejus.

„Dažnai girdime kolegų pasisakymus, kad nėra šalies, kur taip intensyviai dirbtų epidemiologai, atsekantys ir galiausiai atrandantys 3/4 atvejų užsikrėtimo grandines, per dieną nustatantys ir per 500 ar dar daugiau sąlytį turėjusių asmenų, juos izoliuojantys, dirbantys su jais. Ir tikriausiai nėra tokios šalies, kur būtų iškomunikuota taip, kaip komunikuojame mes – nurodydami kiekvieną atvejį, referuodami apie židinius – besiplečiančius ir naujus, kurių kasdien, deja, gausėja“, – apie COVID-19 situaciją feisbuke rašė R. Lingienė.

Pasak NVSC atstovės, epidemiologai nuo šiol labiausiai atkreips dėmesį į karštuosius taškus. „Tą tikrai aktyviai darėme ir darysime, tačiau tikrai ne tokia apimtimi  ir „gilumu“, kaip buvo iki šiol. Tiesiog – dėl jų gausos. Jau dabar galiu pasakyti, kad per vakar dieną užfiksuotas didžiausias atvejų, nustatytų per parą, skaičius nuo pat pandemijos pradžios. Mūsų tikslas – aktyviau komunikuoti apie tuos atvejus, apie kuriuos visuomenė privalo žinoti, nes tai gali „liesti“ kiekvieną iš mūsų. Kalbu apie viešas vietas, prekybos centrus, paslaugų teikėjus. Tai ir daroma. Taip pat – apie visus atvejus, įskaitant vietas, kurias mes vadiname tam tikra prasme – karštaisiais taškais. Šiuo metu tai – Šiauliai, Radviliškis, Raseiniai“, – informavo NVSC atstovė.

freepik.com

„Konkrečiai – apie Raseinius. NVSC praneša apie visus iki vieno atvejus. Per rugsėjį, iki šiandien ryto, jų buvo 110. Viskas prasidėjo nuo rugpjūčio 22 d. šeimos šventės (12 susijusių atvejų). Dabar turime labai aiškius židinius – policija (33 susiję atvejai), ligoninė (17 susijusių atvejų), Raseinių savivaldybės administracija (15 susijusių atvejų, Viduklės ambulatorija (3 susiję atvejai), Blinstrubiškių socialinės globos namai (8 susiję atvejai), „Raseinių prekyba“ (6 susiję atvejai),  Raseinių r. Viduklės S. Stanevičiaus gimnazijos ikimokyklinė grupė (4 susiję atvejai). Taip pat yra atvejų ugdymo įstaigose – Šaltinio progimnazijoje, Prezidento Jono Žemaičio gimnazijoje, darželyje–lopšelyje „Saulutė“, Raseinių technologijos ir verslo mokykloje.  Deja, yra ir atvejų, kai žmogus užsikrėtė nežinomomis aplinkybėmis, na ir po to susirgo jo 3 šeimos nariai. Visą šią informaciją nuolat pateikiame, atnaujiname“, – rašė R. Lingienė.

„Vis dėlto, noriu pabrėžti tai, kas jau ne kartą buvo iškomunikuota. Laboratorinis testo patvirtinimas automatiškai nėra naujas atvejis! Atveju jis tampa ir į mūsų sistemą patenka tada, kai epidemiologai atlieka epidemiologinį tyrimą.. Tai tokiu atveju, jei žmogus šiandien vakare gaus teigiamą atsakymą iš laboratorijos, tai ne visada reiškia, kad mūsų specialistai tą pačią dieną spės atlikti tyrimą ir įtrauks jį į statistiką (duomenys į IS krenta juk visą parą). Į statistiką jis oficialiai pateks tik kitą dieną. Tokia yra darbo specifika ir taip procesas vyksta“, – informavo epidemiologė.

NVSC atstovė kreipėsi ir į žmones – ji prašė susitelkimo. „Jei situacijos ypatingos, keliančios pavojų, tą darome nedelsiant, kai tik sužinome informaciją. Taip darėme tiek Radviliškio ligoninės, tiek Respublikinės Šiaulių ligoninės atvejais ir  lygiai tą patį darysime visais kitais atvejais. Labai norisi palinkėti visiems susitelkimo ir supratimo šioje situacijoje, kad galėtume tikėtis sėkmės istorijos“, – įrašą feisbuke baigė R. Lingienė.

Primename, kad per praėjusią parą nustatytas rekordinis naujų koronaviruso atvejų skaičius – 138, bendras susirgimų skaičius šalyje siekia 4070.

Šiuo metu koronaviruso infekcija tebeserga 1709 asmenys, 2253 – pasveiko. Nuo COVID-19 iš viso mirė 89 žmonės, dėl kitų priežasčių mirė 19 užsikrėtusiųjų.

Izoliacijoje yra 17 tūkst. 839 asmenys. Nuo birželio 1 dienos Lietuvoje nustatytas 255 įvežtiniai atvejai. Per praėjusią parą laboratorijose ištirta 6613 ėminių, iš viso iki šiol ištirti 744 tūkst. 174 ėminiai.

Šią savaitę, nuo rugsėjo 21 d. iki rugsėjo 27 d. imtinai, Švenčionių, Tauragės, Jurbarko, Raseinių, Trakų, Šiaulių, Radviliškio, Rokiškio, Mažeikių rajonų, taip pat Vilniaus ir Šiaulių miestų gyventojams bus intensyviau atliekami tyrimai dėl koronaviruso (COVID-19). Šiose 11 savivaldybių fiksuojamas didesnis sergamumas negu kitose Lietuvos savivaldybėse.


Šiame straipsnyje: Koronavirusas LietuvojeCOVID-19 saviizoliacijaRolanda Lingienėatvejų analizėNVSC

NAUJAUSI KOMENTARAI

?

? portretas
Pavargo komunikuoti?

Teisingai,

Teisingai, portretas
nuo šiol tautai makaronus kabins slaptai. Šaunuoliai, o kritikuoja Baltarusiją, kad įvyko slapta prezidento inauguracija( nors ją transliavo Belarus tv).
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių