Quantcast

Poilsiautojai įspėjimų dėl saulės nepaiso

Plieskiant saulei uostamiesčio gyventojai skuba į paplūdimius. Nors gydytojai ragina degintis saikingai, tačiau daugelį spindulių mėgėjų jokios ligos negąsdina. Kai kurie kaitinasi tol, kol prireikia medikų pagalbos.

Paraudimas – gynybinė reakcija

Šiuo metu Melnragės, Girulių ir kituose žmonių pamėgtuose paplūdimiuose šurmulio netrūksta. Išsiilgę saulės gyventojai nesibodi apnuoginti ir viso kūno. Kai kurie jų nė nenutuokia apie gresiančius pavojus.

Medikai įspėja, kad dabar saulės spinduliai, ypač vidurdienį, – labai pavojingi. Mat mūsų oda dar neturi susiformavusio apsauginio pigmento ir yra itin pažeidžiama.

"Oda per žiemą tampa išblyškusi ir yra visiškai nepasiruošusi saulei. Todėl odos paraudimas, kuriuo taip džiaugiamės, tėra gynybinė reakcija į saulę. Tai ypač aktualu baltaodžiams, mėlynakiams, raudonplaukiams, strazdanotiems, apgamų turintiems žmonėms", – aiškino Klaipėdos universitetinės ligoninės Infekcinių ligų departamento vadovė, Odos ir venerinių ligų poskyrio vedėja gydytoja dermatologė Jolanta Česienė.

Anot pašnekovės, kaitintis dar ankstoka.

"Nereikėtų pamiršti, kad saulė visada yra pavojinga, jeigu žmonės ja piktnaudžiauja ir elgiasi neatsargiai. Tai yra kepinasi tol, kol oda pradeda luptis. Kad taip nenutiktų, būtina naudoti apsauginius kremus, rinktis juos pagal odos tipą ir tinkamai tepti. Taip pat nesideginti vidurdienį, kai saulė pavojingiausia", – komentavo gydytoja.

Vėžiu serga vis jaunesni

J.Česienė patarė mėgautis saulės voniomis ryte arba po pietų, akylai saugoti mažus vaikus, jokiu būdu paplūdimyje neleisti mažyliams lakstyti nuogiems.

Gydytoja pabrėžė, kad daug laiko praleidžiantiems saulėje asmenims padidėja grėsmė susirgti odos vėžiu. Tokių ligonių kasmet tik daugėja.

"Tiek melanomos, tiek bazaliomos atvejų ne tik daugėja, bet ir jaunėja sergančiųjų amžius", – sakė pašnekovė.

Todėl degintis nepatartina žmonėms, vartojantiems vaistus, nėščiosioms, taip pas asmenims, turintiems jautrią ir greitai nudegančią odą. Vengti saulės reikėtų ir šviesiaplaukiams bei tiems, kurių giminaičiai sirgo odos vėžiu.

Sukelia priklausomybę

Tiesa, kaip pažymėjo gydytoja dermatologė J.Česienė, žmonės kenčia ne tik nuo nudegimų, bet ir fototoksinių reakcijų. Paprasčiau tariant, tai – stipriai pasireiškianti alergija, kai vartojant vaistus padidėja odos jautrumas tiesioginiams saulės spinduliams.

"Fototoksines reakcijas gali sukelti ne tik vaistai, bet ir kosmetika, augalai. Dabar tokių pacientų turime išties nemažai", – akcentavo pašnekovė.

Per dažnas deginimasis pasaulyje jau pripažįstamas liga. Pirmoji tokia priklausomybė užfiksuota Amerikoje. Patricia Krentcil vadinama "tanoreksike" – žmogumi, per daug laiko praleidžiančiu saulėje.

Specialistai pasigenda pačių žmonių sąmoningumo šiuo klausimu.

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro direktoriaus pavaduotojos Aivos Dabašinskienės teigimu, merginos ir moterys, žiūrėdamos į veidrodį, ima nebepastebėti savo įdegio.

"Joms atrodo, kad yra baltos, tiesiog nesugeba savęs įvertinti, todėl tokiu atveju vertėtų pasiklausti aplinkinių nuomonės. Kai deginamasi per daug, tai tikrai neatrodo nei gražiai, nei sveikai", – teigė pašnekovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių