Quantcast

Po vasaros atostogų – prasta situacija ligoninėje: traumas patyrė dvigubai daugiau vaikų

  • Teksto dydis:

Paspirtukai, dviračiai, keturračiai, batutai – vaikų pramogos, per kurias galima labai sunkiai sužaloti, praneša LNK.

Plačiau papasakojo Santaros klinikų gydytoja Ingrida Sapagovaitė.

– Kaip medikams prabėgo vasara?

– Vaikų gydytojams vasara yra šiek tiek geresnis laikotarpis. Dauguma vaikų atostogauja kartu su tėvais. Dalis jų būna išvažiavę už miesto, į sodybas, į kitas šalis. Nepaisant to, kad didelė vaikų dalis išvyksta, tačiau į priėmimo skyrius kasdien kreipdavosi iki 120 traumas patyrusių vaikų. Tos traumos tikrai nebuvo pačios lengviausios.

– Kokios tai traumos? Kur vaikai jas dažniausiai patiria?

– Šiemet pastebėjome, kad populiariausios laiko praleidimo priemonės buvo elektriniai paspirtukai ir dviračiai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kokios dažniausiai patiriamos traumos, važiuojant paspirtuku?

– Jei nepažeidinėjame taisyklių, naudojame apsaugas, laikomės saugumo reikalavimų, tai galime susidurti su pėsčiuoju, dviratininku, galime nugriūti nuo paspirtuko. Tokios traumos paprastai būna mažesnės. Būna nubrozdinimai, nedideli lūžiai, žaizdos. Tačiau jei važiuojama didesniu greičiu, traumos krentant nuo paspirtuko būna kur kas rimtesnės. Vaikai patiria galvos traumas, rankų, kojų lūžius, veido sužalojimus, nosies lūžius.

– Ar dviračių traumos panašios?

– Taip, viskas tas pats, tik kita transporto priemonė.

– Kur dar vaikai patiria traumų?

– Turėjome keturis pacientus, nukentėjusius nuo keturračių. Traumos buvo pakankamai sunkios, sudėtingos, reikalaujančios ilgo gydymo. Taip pat vaikai patyrė traumas ant batutų. Batutai yra viešosiose erdvėse, žaidimų kambariuose, tačiau ne visada yra prižiūrintys darbuotojai, kurie stebi, kad neįvyktų nelaimingi atsitikimai. Kiti batutai yra daugiabučių kiemuose. Jei šokinėja daug vaikų vienu metu, ypač, jei jų svoriai skirtingi, dažniausiai tai baigiasi smagiu sukritimu į vieną krūvą. Tačiau tas, kuris toje grupėje buvo pats mažiausias, patiria kažkokius sužalojimus. Didesni vaikai jį prispaudžia, užlenkia koją, ranką. Gali pasitaikyti išnirimai, sudėtingi lūžiai, kuriuos reikia operuoti. Jei šokinėja du skirtingų kategorijų vaikai ir jie nėra susikabinę, tai mažesnis vaikas būna išsviedžiamas už batuto ribų. Jei batutas stovi šalia asfalto, šaligatvio, tai tokie vaikai patiria sudėtingas galvos traumas.

– Dabar visi sugrįžo po atostogų. Kokia situacija ligoninėje?

– Situacija labai pablogėjo. Dvigubai daugiau pacientų kreipiasi kasdien dėl įvairių nelaimingų atsitikimų arba traumų. Traumų priežastys liko tos pačios, gal dar pridėčiau žaidimus su kamuoliu, futbolą. Prasidėjo treniruotės, pamokos ir dalis vaikų susimuša būtent jose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Siūlau

Siūlau  portretas
Todėl siūlau uždrausti vasaros atostogas! Uždrausti!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių