Quantcast

Jaunos medikės savižudybė: kas keičiasi po tragiškų įvykių?

Praėjus beveik trims mėnesiams nuo Lietuvą sukrėtusios medikės Lauros Šilinskytės savižudybės, Respublikinės Šiaulių ligoninės (RŠL) atstovai kalba apie ligoninėje vykstančią mobingo prevenciją. Tačiau Medikų sąjūdžio atstovai teigia, kad nei šioje, nei kitose ligoninėse didelių pokyčių nepastebi.

Vyksta psichologų konsultacijos

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys liepos 12 d. atšaukė RŠL direktorių Remigijų Mažeiką iš užimamų pareigų. Kitą dieną pradėjo dirbti laikinoji ligoninės administratorė Česlava Špūrienė, vėliau tapusi laikinąja direktore.

Pasak RŠL atstovės spaudai Sonatos Tenytės, ligoninėje po tragiškų įvykių buvo ir daugiau pokyčių, vyksta mobingo prevencija: "Per pastaruosius mėnesius RŠL darbuotojai, ypač labiausiai nelaimės paliesti skyriai, kviečiami dalyvauti mokymuose, seminaruose, diskusijose mobingo tematika, kurias inicijuoja pati gydymo įstaiga, moderuoja konsultacijų kompanijos SDG specialistai, Lietuvos gydytojų sąjungos atstovai, Valstybinės darbo inspekcijos specialistai. Pagal poreikį vyksta psichologų psichoterapeutų konsultacijos."

Ligoninės atstovai praneša, kad nuo birželio ligoninės Širdies ir kraujagyslių centro bei Anesteziologijos ir intensyviosios terapijos centro darbuotojai turi galimybę naudotis inovatyvia emocinės sveikatos stiprinimo programa "Mindletic", ateityje prieiga naudotis programa bus suteikta visiems gydymo įstaigos darbuotojams. Teigiama, kad organizuota planinė darbuotojų apklausa, kuri apima darbo planavimo, emocinės, fizinės būklės, kompetencijos ir mokymo bei teikiamų paslaugų kokybės klausimus.

"Facebook" grupės "Šiauliai online" nuotr.

"Sveikatos apsaugos ministro sudaryta Pokyčių inicijavimo grupė organizavo grupines ir inidividualias, anonimines RŠL darbuotojų diskusijas apie bendruomenės narių psichologinę gerovę. Pagrindinis dabartinės vadovybės tikslas yra ir toliau užtikrinti teikiamų sveikatos priežiūros paslaugų kokybę, prieinamumą pacientams, kurti emociškai stabilią ir saugią darbo atmosferą kiekvienam darbuotojui", – raštu atsiųstame atsakyme rašė S.Tenytė.

Viešinimas, skaidrinimas turėtų būti pagrindiniai sprendžiant įsisenėjusias sveikatos sistemos problemas.

Ar bus daugiau pokyčių?

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) informuoja, kad kai nuo pareigų buvo nušalintas ir atleistas R.Mažeika, be Pokyčių inicijavimo grupės, kitų SAM inicijuotų tyrimų ligoninėje šiuo metu nevyksta. Galbūt ministerija ligoninėje inicijavo daugiau pokyčių, ne vien direktoriaus atleidimą?

"Moksliškai įrodyta, kad didelėse organizacijose pokyčiai, susiję su jos kultūra, nevyksta labai greitai – tai įgyvendinama nuosekliai veikiant, diegiant iniciatyvas ne vienoje srityje, turint aiškią viziją ir prioritetus, – teigia sveikatos apsaugos ministro patarėja Simona Bieliūnė. – Be atlikto įstaigos vadovo pareigų pažeidimo tyrimo, sveikatos apsaugos ministro įsakymu buvo sudaryta Pokyčių inicijavimo grupė, kuriai iki rugpjūčio 1 d. pavesta įvertinti RŠL darbo organizavimo sąlygas, procesus ir psichologinį klimatą, parengti siūlymus dėl būtinų pokyčių, reikalingų saugiai darbo aplinkai bei darbuotojų psichologinei gerovei užtikrinti. Kitą savaitę šios grupės nariai teiks išvadą ministrui su siūlymais, kokie veiksmai ir jų įgyvendinimo terminai galėtų būti pavesti ligoninės administracijai."

Pasak S.Bieliūnės, teikiant šiuos siūlymus bus numatyta, kokia SAM pagalba bus užtikrinta šiame procese ir kaip ligoninės administracija informuos apie vykdomus pokyčius bei jų rezultatus.

Ministro patarėja patvirtino, kad ligoninėje imtasi būtinų veiksmų: atskiriems skyriams pasiūlyta išorinė konfidenciali psichologinė pagalba, visiems darbuotojams organizuoti mokymai apie jų teises, pareigas ir tinkamą jų įgyvendinimą, operatyviai reaguota į darbuotojų skundus, nagrinėtos ir pradėtos spręsti ilgai besitęsiančios problemos, susijusios su darbo organizavimo klausimais. Visi vykdomi administraciniai veiksmai tiesiogiai skirti pasitikėjimui ir bendradarbiavimui stiprinti, siekiama, kad visi darbuotojai jaustųsi išklausomi, lygūs ir svarbūs bendruomenės nariai.

Pasiteiravus, ar ir kitose Lietuvos gydymo įstaigose kažkas pasikeitė po minėtos savižudybės, galbūt parengtos ir taikomos mobingo prevencijos programos, S.Bieliūnė atsakė: "Klaidinga manyti, kad tokie skaudūs įvykiai, kaip darbuotojo savižudybė, gali pakeisti situaciją, kurioje daug metų egzistuojančios sisteminės problemos nebuvo spręstos. Tam reikia ne tik ministerijos pastangų, bet ir medikus rengiančių aukštųjų mokyklų, asmens sveikatos priežiūros įstaigų vadovų ir darbuotojų bendrų veiksmų. Tam SAM dar iki minėto skaudaus įvykio pradėjo rengti kompleksinį darbuotojų psichologinei gerovei užtikrinti reikalingą veiksmų planą. Jame ne tik orientuojamasi į mobingo prevencijai skirtas priemones, bet ir krizių tinkamą valdymą, psichologinės pagalbos, supervizijų organizavimą medikams ar mediciną studijuojantiems studentams, vadovų ir darbuotojų kompetencijų, susijusių su psichologinio atsparumo, psichikos sveikatos raštingumo didinimu, tobulinimą ir kitus su darbo aplinkos gerinimu susijusius aspektus. Jau yra paskutinis minėto plano rengimo etapas ir tikimasi per vasarą jį patvirtinti su aiškiais laiko bei finansiniais įsipareigojimais."

Kaip teigė ministro patarėja, mobingo prevencijai šiame plane numatytos ne tik teisinio reguliavimo priemonės, bet ir valstybės investicijos į švietimą. SAM atstovai tikisi, kad šiemet į mokymus pavyks įtraukti bent 1 tūkst. medicinos darbuotojų.

Viltį keliantis dalykas

Lietuvos medikų sąjūdžio pirmininkė Auristida Gerliakienė tvirtino, kad beveik kiekvieną savaitę gauna informacijos, susijusios su situacija RŠL. "Stebuklų nėra – pokyčiai nevyksta greitai. Mobingo kultūra yra įsisenėjusi. Turi pasikeisti žmonių suvokimas, kaip reikėtų elgtis, bendrauti. Laikinoji RŠL direktorė Č.Špūrienė iš karto pasakė, kad nebetoleruos jokių mobingo apraiškų ir kad skelbia monitoringą, kad ji yra atvira visų skyrių, visų darbuotojų pastaboms. Žinoma, ligoninėje tebėra dvi stovyklos. Viena – norinti pokyčių ir jų siekianti, kita – kuriai ir iki šiol viskas buvo gerai. Bruzdėjimas, ypač antrojoje stovykloje, vyksta. Darbuotojų komentarai yra tokie: atsirado viltis, kad kažkas pasikeis", – pasak A.Gerliakienės, Č.Špūrienės atvirumas ir darbuotojų įtraukimas į problemų sprendimą atrodo viltį keliantis dalykas.

Tačiau pašnekovė abejojo, ar besikeičianti situacija Šiauliuose paveiks kitas ligonines, jų vadovus.

"Stebiu vieną reiškinį. Nuo pareigų buvo nušalintas Molėtų ligoninės vadovas Vaidotas Grigas. Iš principo jis buvo nušalintas už siekį padaryti taip, kad ligoninė dirbtų, nepaisant, kad tam tikri teisės aktai yra pertekliniai ir jie sukuria precedentą pažeisti kitus įstatymus. Jis buvo nušalintas, nepaisant, kad buvo Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos (LGVS) narys ir vienas iš jos aktyvistų. Šios sąjungos reakcijos į šį įvykį aš nepastebėjau. O R.Mažeikos nušalinimo atveju reakcija yra išgąstis. Manau, dėl to, kad RŠL atvejis liečia visus gydymo įstaigų vadovus ir tą įprastą elgesį, kuris yra taikomas, kad suvaldytų darbuotojus, gautų kuo aukštesnius rezultatus. Nes ligoninėse, esant nuolatiniam žmogiškųjų resursų stygiui ir vyraujant totalitariniam valdymo būdui, mobingo pasitaiko dažnai. Ten demokratijos nėra. Ir Šiaulių atvejis sukėlė LGVS nerimą – kreiptasi į narius, ruoštasi rašyti deklaraciją ministrui", – apie, jos žiniomis, LGVS vykstančius procesus užsiminė A.Gerliakienė.

Tai, kad, pašnekovės žodžiais, pažangus Molėtų ligoninės vadovas nesulaukė LGVS reakcijos, o buvusio RŠL vadovo R.Mažeikos nušalinimas sulaukė, rodo, jog mobingo problema yra plačiai paplitusi.

"Ir medikų perdegimo atvejų yra nemažai. Medikai perkraunami, dirba sudėtingomis sąlygomis. Taip neturėtų būti. Trūksta ir tinkamos įrangos, nes perkama yra nebūtinai reikalinga, perkama ta, kuri duoda daugiau nelegalių pajamų per viešuosius pirkimus. Taigi, viešinimas, skaidrinimas turėtų būti pagrindiniai sprendžiant įsisenėjusias sveikatos sistemos problemas", – įsitikinusi Lietuvos medikų sąjūdžio pirmininkė.


Šiame straipsnyje: Respublikinė Šiaulių ligoninėnusižudė medikėmedikės savižudybėmobingaspagalbos tel

NAUJAUSI KOMENTARAI

Patarimas

Patarimas  portretas
Pamirškit tą kvaišą, jau laikas.

To algis

To algis portretas
Skaičiuoji svetimus pinigus,o darbo,tai ne. Kodėl netardo mobingistų? Čia tipo viskas???

Komentatoriui

Komentatoriui portretas
Zodi Nora Kupstyte Kristapone irasykite ir viskas ka parasete yra tiesa nes juk kartu veikete todėl žinote, vyresne tai ir spejo isigyti tiek turto, pazistamu turi o klinikose karta per savaite dirba rysiams palaikyti, save aukstina kitus menkina visokiomis replikomis kad tik svarbesne pasijusti kai visi supranta kad taip elgiasi silpni, kur dar budejimai is namu bei gaunami pinigai už juos taciau taip gali elgtis tik centro vadove kuri turi psichikos ligu ja jau monstru uz nugaros vadina bent kolektyve taip girdeti
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių