Quantcast

Po gyventojų skundų dėl „Comirnaty“ galiojimo laiko – ramina: vakcinos tinkamos vartoti

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) sulaukė gyventojų skundų, kad neva jie buvo paskiepyti vakcinomis „Comirnaty“, kurių galiojimo laikas – pasibaigęs. Tarnyba ramina, kad tai netiesa.

Europos Komisijos (EK) sprendimu, vakcinos galiojimo laikas buvo pratęstas.

„Visos „Comirnaty“ vakcinos, kurios šiuo metu yra vakcinacijos centruose, – tinkamos vartoti. Jų tinkamumo vartoti laikas nepasibaigęs“, – patikino VVKT atstovė spaudai Aistė Tautvydienė.

VVKT atstovai neslėpė, kad į tarnybą kreipėsi gyventojų, kuriems dėl įrašų e.sveikatoje kilo abejonių dėl vakcinų tinkamumo vartoti laiko. Tačiau nė vienas atvejis nepasitvirtino.

„Patikrinus visus duomenis apie nurodytas vakcinų serijas, buvo nustatyta, kad gyventojai buvo paskiepyti tinkamo vartojimo laiko vakcinomis. Sveikatos priežiūros įstaigos specialistai klaidingai nurodė neteisingą tinkamumo vartoti laiką e.sveikatoje“, – paaiškėjusią situaciją komentavo A.Tautvydienė.

Patikrinus visus duomenis apie nurodytas vakcinų serijas, buvo nustatyta, kad gyventojai paskiepyti tinkamo vartojimo laiko vakcinomis.

Tarnyba ragina žmones dėl įrašo e.sveikatoje pataisymo kreiptis į sveikatos priežiūros įstaigą, kuri padarė klaidą.

VVKT primena, kad 2021 m. rugsėjo 10 d., EK sprendimu, patvirtintas naujas užšaldytų vakcinų „Comirnaty“ tinkamumo vartoti laikas nuo šešių mėnesių iki devynių mėnesių, laikant jas nuo –90 °C iki –60 °C temperatūroje.

„Apie tai dar rugsėjo mėnesį specialiu laišku, kurį parengė vakcinų registruotojas, buvo informuotos vakcinaciją vykdančios sveikatos priežiūros įstaigos ir specialistai. Informacija skelbta viešai mūsų tarnybos tinklalapyje. Gruodžio mėnesį ši informacija pakartota dar kartą, atskirai papildomu oficialiu raštu informuoti visi vakcinacijos centrai“, – aiškino A.Tautvydienė.

VVKT atstovė taip pat nurodė, kad vakcinas „Comirnaty“, ant kurių kartono dėžučių ir flakonų atspausdintas tinkamumo laikas nuo 2021 m. rugsėjo iki 2022 m. vasario,  galima naudoti dar tris mėnesius po išspausdintos tinkamumo laiko datos, jeigu išlaikomos patvirtintos laikymo sąlygos nuo –90 °C iki –60 °C temperatūros.

Sveikatos priežiūros specialistai duomenis apie skiepijimą COVID-19 vakcinomis pateikia ESPBI IS, užpildydami formą E063 „Vakcinacijos įrašas“. Pildydami šioje formoje duomenis apie vakcinas „Comirnaty“, jie privalo suvesti pratęstą tinkamumo laiką, t.y. prie šešių mėnesių pridėti dar tris, o ne tą, kuris yra atspausdintas ant vakcinų „Comirnaty“ kartoninių dėžučių ir flakonų.

VVKT atstovė pabrėžė, kad sveikatos priežiūros specialistas privalo informuoti ir pacientą apie pratęstą vakcinų „Comirnaty“ vartojimo tinkamumo laiką.

Tarnyba yra gavusi Įtariamos nepageidaujamos reakcijos (ĮNR) pranešimų dėl neveiksmingumo, t.y. kai pacientai, praėjus įvairiems laikotarpiams po visos vakcinacijos, susirgo COVID-19 liga. Tačiau nė vienas ĮNR pranešimas nesiejamas su galimai pasibaigusiu vakcinų tinkamumo laiku, netinkamomis vakcinų laikymo, paruošimo ar vartojimo sąlygomis.

Anot VVKT atstovės, ĮNR pranešimų, kai pacientas nurodytų, kad jis buvo paskiepytas vakcina su pasibaigusiu tinkamumo laiku ir, jo nuomone, dėl to galėjo atsirasti ĮNR, negauta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gyd.

Gyd. portretas
Straipsnį rašo cituoju >Europos Komisijos (EK) sprendimu, vakcinos galiojimo laikas buvo pratęstas. P.S.Nuo kada medikamentai jei iš tiesų pasibaigęs galiojimas pratęsiami,komisijos sprendimu? Ar jūs juokaujat?

Kawenskas

Kawenskas  portretas
Jei durnas tai ilgam... Badykitės ir tikėkit, kaip kažkada kažkas tikėjo į vandens, ugnies dievus... pakol fiziką išmoko...

B

B portretas
Taip taip saugus poxuj galiojimas pasibaigęs leiskites vistiek I save ,galit ir maistą sugedusį pradėt valgyt blogiau nebus :D :D
VISI KOMENTARAI 33

Galerijos

Daugiau straipsnių