Quantcast

Plataus spektro antibiotikais gydyti vaikai dažniau serga

  • Teksto dydis:

Visame pasaulyje didėja žmonių atsparumas antibiotikams. Tampa sunkiau gydyti jų sukeltas įprastas infekcijas, daugėja sunkių ligų, didėja infekcijų plitimo ir mirties rizika. Ligonių kasos primena, kad antibiotikai turi būti vartojami atsakingai.

Bakterijos tampa atsparios

Atsparumas antimikrobinėms medžiagoms atsiranda tada, kai bakterijos pasikeičia ir nebereaguoja į vaistus.

„Nors medikų bendruomenei gerai žinoma, kad antibiotikais gydomi tik bakteriniai susirgimai, virusų šie vaistai neveikia, deja, vis dar nepavyksta išvengti perteklinio antibiotikų vartojimo. Tai didina mikrobų atsparumą ir kelia grėsmę visuomenei, kad ateityje šie vaistai taps nebeveiksmingi“, – teigiama Valstybinės ligonių kasos (VLK) išplatintame pranešime.

Šiaulių teritorinėje ligonių kasoje (ŠTLK) veikiantis Vaistų komitetas, siekdamas skatinti racionalų antibiotikų vartojimą, savo veiklos zonoje vykdo kompensuojamųjų antibakterinių vaistų skyrimo vaikams stebėseną. Ypač atidžiai stebimos tos asmens sveikatos priežiūros įstaigos (ASPĮ), kuriose antibiotikų vaikams išrašoma daugiausia. Informacijos apie racionalų antibiotikų vartojimą sklaida padėjo pasiekti rezultatų – pastaruoju metu kelis kartus sumažėjo antibiotikų paskyrimo vaikams iki vienų metų.

Siauro spektro antibiotikai – saugesni.

Testuoja per retai

ŠTLK Vaistų komitetas atlieka stebėseną, kiek Šiaulių ir Telšių apskričių ASPĮ dvejų–septynerių metų vaikams išrašoma receptų antibiotikams ir kiek atliekama greitųjų streptokoko antigeno nustatymo testų. Atkreiptas dėmesys į tai, kad kai kuriose įstaigose išrašyta šimtai receptų antibiotikams, o testas, padedantis tiksliai nustatyti bakterinės kilmės infekcijos sukėlėją – streptokoką, atliktas vos keliems vaikams. Konstatuota, kad testas vis dar atliekamas per retai, nors šis tyrimas, kaip skatinamoji priemonė, kompensuojamas ligonių kasų.

Vaistų komitetas nustatė, kad vaikams pirmaisiais jų gyvenimo metais skyrus antibiotikų, ypač plataus spektro, didėja infekcijos pasikartojimo rizika. Plataus spektro antibiotikais gydyti vaikai vėlesniais savo gyvenimo metais būna mažiau atsparesni infekcinėms ligoms ir dažniau patenka į ligonines.

Ragina skirti racionaliai

Ligonių kasos ragina kuo racionaliau skirti ir vartoti antibakterinius vaistus. „Antibiotikai turi būti vartojami labai tikslingai ir tik tada, kada reikia. Jeigu įmanoma, geriau apsieiti be antibiotikų ir tausoti organizmą. Jeigu gydytojas skiria antibiotikų, turi būti tikras, kad būtent šio vaisto reikia. Siauro spektro antibiotikai – saugesni“, – pabrėžia ŠTLK Kontrolės skyriaus vedėja, Vaistų komiteto narė Dalia Ozolienė.

Ar reikalingi antibiotikai ir kokie, padeda nustatyti C reaktyvaus baltymo (CRB) tyrimas, greitasis streptokoko antigeno nustatymo testas ir mikrobiologinis tyrimas (pasėlio paėmimas). Todėl medikai turėtų skirti vaistus tik atlikę tyrimus ir nustatę ligos sukėlėją.


Šiame straipsnyje: antibiotikaibakterijosvaikai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Ela

Ela portretas
Kad ir maiste gyvuliniame yra tų antibiotikų, tuos antibiotikus valgome kiekvieną dieną , taip , kad nieko nuostabaus ,kad sergame ...)

>nuo

>nuo portretas
neeežinau, mane tai kažkada antibiotikai kelis kartus nuo mirties išgelbėjo. Tais pačiais laikais apie kokius rašot. Ir tada būdavo kad daktarai ilgai nenustatydavo diagnozės o ir tvarka gaut biuletenį buvo žvėriška - tik su 38' tempertūra šaip ne taip išrašydavo kelių dienų nedarbingumą tai ,,dasižaisdavai" gana nejuokingai.. Ir galėtumėt čia neskleist perteklinių, neteisingų išvedžiojimų apie tuos ,,baisius laikus" kai medicinos sistema ir gydymas buvo kur kas rimtesni už dabar esamus.Žinoma ir tada buvo netikusių daktarų bet negražu pone atvirai viešai ,,persūdyt" Mes gi dar viską atsimenam..

nuo ~ 1970

nuo ~ 1970   portretas
vaikai masiškai gydyti tik antibiotikais. Gauti siuntimą išsamesniam tyrimui, priežasčių paieškai buvo neįmanoma. Kosti, karščiuoji - antibiotikai. Nepraeina - dar didesnė dozė, arba dar stipresni. Nesvarbu, kad nuo jų viduriuoji, kad lieka kaulai ir oda, kad galvelės nenulaikai. - Buvome SSSR bandymų triušiai. Tais laikais kalbant su gydytoja iš Rusijos, jos akys išsprogo - jiems visai kitoks vaikų gydymas buvo nurodytas. Padariniai sveikatai ligi šiol nepraeina. Mano čia pateikiamu atveju, kaip vėliau buvo išaiškinta, vaikas sirgo bronchine astma ir antibiotikų nualintas vos nemirė. Tačiau vadovaujantis bandymui „autoritetas", matyt, vykdė CK nurodytą planą, kiek kg antibiotikų reikia sugirdyti litovcų vaikams.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių