Quantcast

„Pfizer“ ir „BioNTech“ kartu kurs mRNR vakciną nuo juostinės pūslelinės

  • Teksto dydis:

Vokietijos bendrovė „BioNTech“ ir JAV farmacijos milžinė „Pfizer“, bendradarbiavusios sukuriant vakciną nuo COVID-19 per rekordiškai trumpą laiką, trečiadienį pranešė, kad kuria vakciną nuo juostinės pūslelinės tos pačios pažangios mRNR technologijos pagrindu.

Bendrovės pasirašė partnerystės susitarimą ir siekia, kad klinikiniai tyrimai prasidėtų 2022 metų antroje pusėje, sakoma jų bendrame pareiškime.

„Bendradarbiavimo tikslas – sukurti naują vakciną nuo juostinės pūslelinės mRNR pagrindu, panaudojant abiejų įmonių patirtį ir išteklius“, – sakė „BioNTech“ generalinis direktorius ir vienas iš įkūrėjų Uguras Sahinas.

Informacinės RNR metodas pirmą kartą buvo panaudotas „Pfizer“/ „BioNTech“ vakcinoje nuo koronaviruso, ir tai pati pirmoji vakcina, kuri Vakaruose buvo patvirtinta 2020 metų pabaigoje.

Konkuruojančios JAV bendrovės „Moderna“ sukurta vakcina nuo koronaviruso taip pat paremta mRNR technologija.

Mokslininkai mano, kad mRNR vakcinos, kurios sukelia imuninį atsaką į žmogaus ląsteles pristatydamos genetines molekules, turinčias pagrindinių patogeno dalių kodą, gali pakeisti kovos su daugeliu ligų būdus. Be to, tokioms vakcinoms sukurti reikia mažiau laiko nei tradicinėms vakcinoms.

„BioNTech“ skiepas nuo COVID-19 buvo sukurtas ir priežiūros institucijų patvirtintas per mažiau nei metus.

„BioNTech“ mRNR pagrindu taip pat kuria vakciną nuo maliarijos, kurią remia Pasaulio sveikatos organizacija, Afrikos ligų kontrolės ir prevencijos centrai ir Europos Sąjunga, o bandymai prasidės 2022 metų pabaigoje.

Juostinė pūslelinė yra visame pasaulyje paplitusi liga, ją sukelia pakartotinis to paties viruso, kuris sukelia vėjaraupius, suaktyvėjimas. Ligos atveju gali atsirasti itin skausmingų, sudarkančių odą dėmių, o retais atvejais – veido paralyžius, kurtumas ir aklumas.

Nors šiuo metu yra patvirtintų vakcinų nuo juostinės pūslelinės, „Pfizer“ ir „BioNTech“ teigė norinčios sukurti patobulintą vakciną, kuri būtų žymiai veiksmingesnė ir geriau toleruojama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

triznius

triznius portretas
geriau vakcina nuo trydos sukurtu...

0 kada

0 kada portretas
prades kurti vakcina nuo durnumo, nes dabar pasaulis jau baigia isdurneti, ir kad butu privalomi skiepai visiems kaip nuo coronos

Anonimas

Anonimas portretas
Tu vakcinu visada buvo, ko cia verkiat antivakseriai.. Yra ir kitu ligu, nuo kuriu nepatikesit bet irgi yra vakcinos..
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių