Quantcast

Penki širdies siunčiami signalai, kurių nevalia ignoruoti

  • Teksto dydis:

Žinome, kad širdis – svarbiausias žmogaus organas, deja, ne visada girdime jos siunčiamus signalus, įspėjančius apie sveikatos problemas. Medikai ragina, pajutus neįprastų simptomų, nenumoti ranka ir kreiptis į specialistus.

Sukelia daug mirčių

Kraujotakos sistemos ligos jau daug metų išlieka dažniausia mirties priežastis Lietuvoje. Pernai šios ligos buvo beveik pusės (48,2 proc.) visų mirčių priežastis. Medikų teigimu, daugybės šių mirčių būtų galima išvengti, jei daugiau dėmesio skirtume ligų prevencijai. „Tikrai ne kartą bendraujant su klientu teko paraginti jį apsilankyti pas gydytoją ir atlikti svarbius tyrimus. Širdies siunčiami signalai iš pradžių gali būti labai subtilūs ir nepastebimi ankstyvose stadijose, tačiau įspėti apie rimtas sveikatos problemas“, – sako vaistininkas Tautvydas Endriukaitis ir pasakoja apie dalijasi širdies ligų simptomus, kurių nevalia ignoruoti.

Krūtinės skausmas

Pasikartojantis krūtinės skausmas – simptomas, kurį pajutus vertėtų suklusti. Esant infarktui krūtinės srityje dažnai jaučiamas ypač stiprus skausmas, kartais gali atrodyti, kad jis juntamas skrandyje. Tai supainiojus iššvaistomas brangus laikas, per kurį reikėtų skubiai kreiptis į greitąją pagalbą.

Galimi miokardo infarkto simptomai gali būti ir pykinimas, mirties baimė, šalto prakaito pylimas, vėmimas, silpnumas, skausmas, pereinantis į kaklą, žandikaulį, kairę ranką ar apalpimas.

Jeigu ramiai leidžiate laiką namuose, ilsitės, tačiau nei iš šio, nei iš to širdis pradeda stipriai plakti, informuokite apie tai savo gydytoją.

Vaistininkas primena, kad kiekvienas turėtų būti pasiruošęs suteikti pirmąją pagalbą ištikus infarktui. „Rekomenduoju atkreipti dėmesį į viešose vietose esančius defibriliatorius. Internete galite pasižiūrėti vaizdo įrašų, kuriuose išsamiai aiškinama, kaip tokiais atvejais reikėtų suteikti pirmąją pagalbą. Atsitikus nelaimei skambinkite bendruoju pagalbos telefonu ir prašykite, kad jums padėtų greitosios pagalbos specialistas, tačiau visuomet raginu ir patiems atidžiai išklausyti pirmosios pagalbos mokymus. Minutės, kol sulauksite pagalbos, yra auksinės“, – sako T.Endriukaitis.

Juntamas dusulys

Apie sutrikusią širdies veiklą gali įspėti ir padidėjęs oro trūkumas. Pasak vaistininko, pastebėjus, kad atliekant įprastus kasdienius darbus pritrūksta oro, jaučiate dusinimą, naudinga pasikonsultuoti su gydytoju, įvertinti, ar seniai atlikote profilaktinius tyrimus.

Rūpinantis širdies sveikata, svarbus reguliarus fizinis aktyvumas. Kaip pastebi vaistininkas, tam puikiai tinka ir neintensyvūs pasivaikščiojimai. „Judėjimas yra labai svarbus norint pasirūpinti sklandžia širdies veikla“, – akcentuoja vaistinės specialistas.

Sutrikęs širdies ritmas

„Jeigu ramiai leidžiate laiką namuose, ilsitės, tačiau nei iš šio, nei iš to širdis pradeda stipriai plakti, informuokite apie tai savo gydytoją“, – ragina T.Endriukaitis.

Sutrikęs ritmas gali būti apie širdies ligas įspėjantis signalas, todėl svarbu į jį atkreipti dėmesį, reguliariai tikrintis pulsą ir kraujospūdį.

Pasak vaistininko, širdį neigiamai veikia patiriamas stresas, nuovargis, todėl labai svarbu vengti nerimą skatinančių situacijų, atrasti veiklų, kurios padeda nurimti.

Padidėjęs cholesterolio kiekis

Apie išaugusią širdies ir kraujagyslių ligų riziką įspėja ir padidėjęs cholesterolio, vadinamojo tyliojo žudiko, kiekis. Vaistininkas pasakoja, kad didėjančių cholesterolio rodiklių galima nė nejausti, todėl naudinga reguliariai atlikti tyrimus. Dėl blogojo cholesterolio pertekliaus pradeda vystytis aterosklerozė ir koronarinė širdies liga.

„Padidėjęs cholesterolio kiekis gali būti paveldimas, tačiau dažnai šią ligą lemia ir netinkami kasdieniai įpročiai, pavyzdžiui, rūkymas, alkoholio vartojimas, žemas fizinis aktyvumas, nevisavertis maistas, nutukimas. Rekomenduoju neatidėlioti šių tyrimų, ypač jeigu priklausote rizikos grupei“, – pataria farmacininkas.

Jis įspėja: tais atvejais, kai cholesterolį siekiama kontroliuoti vartojant vaistus, labai svarbu tai daryti tik pagal gydytojo rekomendacijas. Sergant širdies ligomis ir kai aukštas cholesterolio rodiklis, gali būti taikomas gydymas vaistais statinais, kurie turėtų būti vartojami tik juos paskyrus gydytojui.

Vis dėlto, jei ūmia liga ir nesergate, tačiau žinote, kad priklausote rizikos grupei – didelis cholesterolio kiekis artimų giminių, turite antsvorio, esate brandaus amžiaus ar dirbate sėdimą darbą ir mažai judate, vaistininkas įspėja, kad verta skirti daugiau dėmesio savo mitybai, o tais atvejais, kai nepavyksta pasirūpinti, kad organizmas gautų visų pakankamų medžiagų, pasirinkti tam skirtų maisto papildų. Svarbu nepamiršti fizinės veiklos, kuri atitolina ligas ir padeda geriau jaustis kasdien.

Tinstančios galūnės

Vaistininkas atkreipia dėmesį, kad apie širdies ir kraujotakos sutrikimus gali įspėti tinstančios galūnės. „Pastebėję, kad be pagrįstos priežasties tinsta rankos, kojos, informuokite apie tai savo gydytoją. Šis simptomas gali įspėti apie sutrikusią kraujotaką“, – pataria farmacininkas.

Vaistininkas ragina skirti dėmesio savo sveikatai net ir neišgirdus ligos diagnozės. „Noriu priminti, kad Lietuvoje veikia puiki širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos programa – vyrai ir moterys, sulaukę tam tikro amžiaus, kiekvienais metais savo gydymo įstaigoje gali nemokamai išsitirti ir pasitikrinti sveikatos būklę. Kodėl gi nepasinaudojus šia galimybe? Labai kviečiu paraginti tai padaryti ir savo artimuosius“, – primena vaistininkas T.Endriukaitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o as

o as portretas
manau, kad visos ligos tik nuo nervu, ir jeigu turi kelias ligas, tai tu vaistu reikia gerti saujom, , kurie mazai gydo, bet daugiau dar labiau organizma nualina, todel maziau nervuotis, sveikiau maitintis ir daugiau judeti, tai ir nereikes tada daktaru varginti,

AnI.

AnI. portretas
Man tinsta kojos. Nė vienas specialistas neprisiima sau ligos. Geriu skysčio varomus vaistus, tai mažiau be tinsta.Nei širdies nei inkstų specialistai sako ,kad ne jų srities problema.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių