Quantcast

Pavasarį į namus pasikvieskite gamtą: kaip ir kada naudoti eterinius aliejus

  • Teksto dydis:

Dėl užsitęsusios pandemijos jaučiamės vis labiau išsekę ir pervargę, o namai, kuriuose praleidžiame kaip niekada daug laiko, daugelį ima slėgti. Ar žinojote, kad jaukumą ir tinkamą atmosferą namuose galima kurti ne vien pasiryžus kardinaliam remontui, bet ir į pagalbą pasitelkus gamtos sukurtus kvapus?

Tebesitęsianti pandemija turi didžiulės įtakos mūsų emocinei sveikatai. Ne vienam pečius slegia darbiniai iššūkiai, daug laiko praleidžiame užsidarę namuose, turime mažai kontaktų su aplinkiniais, kas mums, socialinėms būtybėms, yra gyvybiškai svarbu. Kaip tą buvimą namuose galėtume paversti kiek įmanoma komfortiškesniu, jaustis mažiau vieniši arba atvirkščiai – suvaldyti kartais pakrinkančius visų namiškių santykius? Norėdami pasijusti geriau, kiekvienas turime savų receptų: kas mezga, kas namuose užsiima joga, kas niurko katiną. Kuriant komfortą ir jaukią namų atmosferą,  didele pagalba gali tapti ir aromaterapija, o dar tiksliau – eteriniai aliejai.

Kas yra eteriniai aliejai

Eteriniai aliejai – koncentruoti augalų ekstraktai, išgaunami iš gėlių, spygliuočių, augalų dervų, šaknų ir kt. Kartais kyla dvejonių, ar iš tiesų neapčiuopiami, tik užuodžiami aromatai gali turėti įtakos mūsų savijautai, o gal tai – tik mitas? Psichologų ir neurobiologų tyrimai parvirtina, kad gali – įkvėptos mažos eterinių aliejų molekulės žaibiškai pasiekia smegenis ir  kraujotaką, o tai veikia mūsų savijautą. Priklausomai nuo augalo ir išgauto aliejaus cheminės sudėties, vieni jų gali atpalaiduoti, raminti emocijas, kiti kaip tik – tonizuoti, aktyvinti kraujotaką ir gerinti koncentraciją. Pavyzdžiui, po įtemptos dienos darbe įžengę į namus, pakvėpintus tikrųjų levandų eteriniu aliejumi, pasijusite it atsidūrę Provanso levandų laukuose. Vos keli lašai levandų ar kito atpalaiduojančio eterinio aliejaus ant rūbo ar į garintuvą – ir po dienos rūpesčių galime mėgautis  terapija namuose.

Be fiziologinio poveikio, kurį nulemia skirtingi eterinių aliejų komponentai, labai svarbus ir psichologinis poveikis – kaip mes užuostą kvapą priimame, kokias asociacijas jis mums kelia. Mokslininkai tvirtina, kad malonūs kvapai atpalaiduoja, gerina nuotaiką ir netgi santykius su artimaisiais, o erzinantis kvapas patalpoje skatina frustraciją. Ypač kvapams yra jautrios moterys – tai nulemta evoliucijos. Dažnai jos gali užuosti menkiausius aromato kiekius kambaryje, nemalonus kvapas, netgi sąmoningai jo nesuvokiant, gali kelti irzulį.

Taigi, į pagalbą pasitelkę eterinius aliejus, išties galime namams suteikti daugiau komforto, sukurti tikrą ramybės ir atsipalaidavimo oazę.

Kokius kvapus rinktis

• Raminantys eteriniai aliejai

Kai norisi atsipalaiduoti po įtemptos, rūpesčių kupinos dienos, eteriniai aliejai gali sumažinti patiriamą stresą, nerimą, įsitempimą. Tam vertingi bus visų citrusų (apelsinų, mandarinų, greipfrutų ar bergamočių), levandų, verbenų, bosvelijų (frankincenso), imbierinių citrinžolių (palmarozų), rožių ar rožinių pelargonijų, karčiavaisių citrinmedžių žiedų (neroli), kvapniųjų medienų (santalų, kedrų, ir kt) eteriniai aliejai.

Prieš miegą, jei galvoje sukasi įvairios mintys ir sunku užmigti ar net kankina nemiga, padės raminantys hipnotinių vaistažolių eteriniai aliejai, išspausti iš tikrųjų levandų, melisų, didramunių ir vaistinių ramunių, smilkalinių bosvelijų (frankincenso) ar valerijonų.

• Tonizuojantys eteriniai aliejai

Dirbant arba mokantis, koncentracijos gerinimui ir aiškesniam mąstymui verta pasitelkti rozmarinų, šalavijų, bazilikų, citrinų, pipirmėčiųšaltmėčių  eterinius aliejus. Šių žolynų kvapai stebėtinai gerai išblaško snaudulį, palaiko budrumą ir padės išlaikyti  darbingą atmosferą namų biure, įstaigoje ar mokyklos klasėje.

Kartais stinga jėgų net ką tik pabudus iš miego – tai dažnai nutinka emociškai ir fiziškai pervargusiems žmonėms, kurie patiria ilgalaikį stresą. Tokiu atveju didelė pagalba bus mums gerai žinomų spygliuočių eteriniai aliejai, pvz., pušų, eglių, kėnių. Jie suteikia jėgų, atstato pervargus, tonizuoja, taip pat gerina kvėpavimo takų darbą.

• Harmonizuojantys ir nuotaiką keliantys eteriniai aliejai

Auginantiems vaikus gyvybiškai svarbu namuose užtikrinti tinkamą emocijų balansą. Net ir gerų įspūdžių kupina diena mažuosius išvargina, vakare jie gali būti irzlūs, ir  suaugusieji taip pat. Vaikai ypač jautrūs mūsų, suaugusiųjų, emocijoms. Dabar, kai visi sukasi namuose, tikrai gali atsirasti vietos trinčiai. Tokiais atvejais patartina naudoti harmonizuojančius eterinius aliejus. Vaikų ypač mėgstami citrusų kvapai  (bergamočių, apelsinų, mandarinų) gerina nuotaiką, sumažina įtampą, tinka naudoti ir prieš miegą. Žaidimų kambariams ar maloniems vakaro ritualams tiks ir tikrųjų levandų, karčiavaisių citrinmedžių žiedų (neroli), imbierinių citrinžolių (palmarozų), didramunių ar šaltmėčių eteriniai aliejai.

• Orą valantys eteriniai aliejai

Aromatiniai augalai džiugina ne tik maloniais kvapais, bet ir naudingomis sveikatinančiomis savybėmis. Pavyzdžiui, daugelis eterinių aliejų turi silpnesnių ar stipresnių antimikrobinių savybių. Peršalimų laikotarpiu, kai šalia yra ligonių, kosinčių, sloguojančių, tokius aliejus galima naudoti garintuvuose, difuzoriuose ir taip valyti  patalpų orą (nepamirškime ir reguliaraus vėdinimo – tai būtina namų higiena!). Vieni kvepia maloniai (pvz., citrinžolių), kiti turi aštresnį vaistišką aromatą (eukaliptų, mirtenių). Tačiau daugelis antimikrobinių aliejų ne tik efektyvūs, bet ir malonaus kvapo, tad su malonumu naudojami ir profilaktikai – ir namai kvepia, ir oras švarus. Iš tokių rekomenduojami citrinų, viržinių mirtenių (rozalinų), citrinkvapių eukaliptų, mairūnų, smilkalinių bosvelijų (frankincenso), linalolio tipo čiobrelių  ar spygliuočių eteriniai aliejai.

Na, o jei norisi tiesiog malonių sveikų kvapų ir terapijos įžengus į namus, rinkitės eterinius aliejus intuityviai, kas arčiausiai širdies. Dar tik susipažįstantiems su aromaterapija labiausiai patinka citrusų kvapai arba jau paruošti aromaterapiniai eterinių aliejų mišiniai. Pastarųjų galite rasti įvairiausių: nuo mišinių, skirtų terapiniam poveikiui (Nerimą sklaidantis, Ginančioji jėga, Ramus pilvas, Vaikų mikrobų baidyklė, Meditacija, Koncentracija) ar tiesiog atnešančių miškų ar pievų dvelksmą (Miško maudynės, Eukaliptų giraitė, Čiobrelių pieva, Anykščių šilelis).

Kokiais būdais naudoti eterinius aliejus

Garinimas. Paprasčiausia eterinius aliejus ar jų mišinius namuose paskleisti juos garinant. Tam skirti specialūs prietaisai – eterinių aliejų garintuvai. Jų būna kelių tipų: ultragarsinių (garinančių eterinius aliejus su vandeniu), orą ventiliuojančių, šildančių keramikinių ar naujų modernių nebulizatorių. Rinkitės įvertinę poreikius – kokio dydžio patalpą norite prikvėpinti, ar namuose yra mažų vaikų (tuomet reikėtų saugesnio, nedūžtančio prietaiso, pvz. Aromastream), kaip dažnai norite garinti ir t.t. Reikėtų labai atsargiai rinktis garintuvus su žvakele – ir dėl saugumo, ir dėl to, kad dažnai jų konstrukcija būna netinkama ir perkaitina karščiui jautrius eterinius aliejus – taip terapinio poveikio gali nebelikti.

Veiksmingiausia kvapus namuose garinti keliomis sesijomis po 5 – 30 min. per dieną. Aromaterapijoje galioja taisyklė „mažiau yra daugiau“. Garinant trumpiau gauname didesnį poveikį, mat prie nuolatinio nepertraukiamo garinimo ir nesikeičiančio kvapo tiek smegenys, tiek mūsų uoslės receptoriai apsipranta ir mažiau reaguoja. Besaikis eterinių aliejų naudojimas ilgainiui gali varginti ir net įjautrinti organizmą.

Kūrybiškai. Jei neturite garintuvo, tai ne kliūtis naudoti eterinius aliejus. Paskleiskite juos kūrybiškai! Pvz., užlašinkite kelis lašus ant kankorėžio ar drėgnos servetėlės ir padėkite šiltoje vietoje, tarkime, ant radiatoriaus – sklindant šilumai namai pakvips ir eterinio aliejaus aromatu. Eterinio aliejaus galima įlašinti į vandenį plaunant namus – ne tik išdezinfekuosite paviršius, bet ir paskleisite kvapą visuose namuose. Taip pat galima pasigaminti purškiklį su vandeniu ir eteriniais aliejais – jį suplakite ir papurkškite svetainėje, virtuvėje ar vonios kambaryje; o prieš miegą užlašinkite kelis aliejaus lašus ant pagalvės ar vaiko žaislo ir pan.

Masažas. Vienas efektyviausių aromaterapijos panaudojimo būdų – tai (savi)masažas. Seanso metu atpalaiduojamas tiek kūnas, tiek mūsų emocijos. Apsilankyti pas profesionalų masažistą ne visada turime galimybę, tad pasinaudokime aromaterapijos ir savo rankų galiomis namuose. Pamaloninkite artimuosius vakare švelniai pamasažuodami nugarą, pečius, pėdas. Visai nebūtina išmanyti masažo meno – pasikliaukite intuicija, pasiteiraukite, kas mylimiesiems patinka. Prisilietimai suartina, padeda sustiprinti emocinius ryšius, nenutolti. Betarpiškas odos kontaktas ypač reikalingas vaikams. Nervų sistemą raminančių eterinių aliejų įlašinkite į bazinį augalinį aliejų, pakaks vos kelių lašų (pvz., keli šaukštai bazinio sezamų aliejaus ir keletas tikrųjų levandų eterinio aliejaus lašų). Jei nėra galimybės, kad kažkas jus palepintų tokiu masažu, palepinkite save patys. Pamasažuokite sau pečius, galvą, pėdas. Toks ritualas nuims įtampą ir numalšins nerimastingas mintis.

Kaip eterinius aliejus naudoti saugiai

Eteriniai aliejai yra labai koncentruotos substancijos, jas naudoti reikia atsargiai.

• Nepersistenkite su kiekiu – garinant eterinius aliejus namuose, kvapas turi jaustis švelniai, to visiškai pakaks psichologiniam poveikiui. Priklausomai nuo kambario dydžio ir aliejaus intensyvumo naudokite 1 – 10 lašų.

• Jei namuose turite mažų vaikų ar augintinių, atsargiau garinkite intensyvius, vadinamus „karštuosius“ eterinius aliejus – cinamono, gvazdikėlių, raudonėlių, timolio tipo čiobrelių, dašių, egiptinių kmynų. Šiuos naudokite tik kai jautrių šeimos gyventojų nėra kambaryje arba skieskite su švelnesniais aliejais, pvz., citrusų.

• Jei eterinius aliejus naudosite ant odos, visuomet skieskite su baziniu augaliniu aliejumi, pvz., kokosų, sezamų, migdolų, alyvuogių. Gryni eteriniai aliejai gali dirginti, sausinti ir įjautrinti odą. Atminkite, kad eteriniai aliejai netirpsta vandenyje.

• Pasitarkite su šeimos gydytoju dėl eterinių aliejų naudojimo, jei turite lėtinių ligų, nuolat vartojate tam tikrus vaistus.

Kaip pasirinkti kokybiškus eterinius aliejus

Šiuo metu pasaulyje aromaterapija išgyvena „aukso amžių“, jos populiarumas vis auga. Deja, taip atsiranda terpė ir eterinių aliejų falsifikavimui – jie skiedžiami mineraline alyva ar augaliniu aliejumi, klastojami maišant su pigesniais eteriniais aliejais ar sintetinėmis kvapiosiomis medžiagomis ir pan. Dėl reguliavimo ir pardavėjų kompetencijos stokos, rinkoje yra daugybė klastočių, neretai pasitaiko eterinių aliejų, užterštų sveikatai pavojingais taršalais – ftalatais, pesticidais. Ieškodami sveikų ir terapinių kvapų namams, juos rinkitės ne pagal pakuotės grožį, įspūdingą nuotrauką ar gražiomis kalbomis ir demonstracijomis užburiančias reklamas. Rinkitės žinomą specializuotą aromaterapijos parduotuvę, kurioje aliejai ženklinami pilną informaciją pateikiančiomis etiketėmis (botaninis pavadinimas, kilmės šalis, partijos nr., galiojimo data), pateikiama tiksli aliejų cheminė sudėtis (DCMS analizės duomenys). Venkite prekybos centruose pardavinėjamų pigių eterinių aliejų – didelė tikimybė, kad tai nėra autentiški tikri eteriniai aliejai. Vaistinės, deja, kol kas irgi nėra geriausia vieta eteriniams aliejams pirkti. Svarbu žinoti, kad suklastoti, nekokybiški, pasenę eteriniai aliejai ne tik neturės terapinio poveikio, bet ir pridarys žalos – jie gali trikdyti hormonų sistemą, prisidėti prie lėtinių negalavimų, yra ypač pavojingi mažiems vaikams.

Galite būti ramūs dėl „Kvapų namų“ aliejų kokybės. „Kvapų namai“  yra vienintelė eterinių aliejų ir aromaterapijos įmonė Lietuvoje ir Baltijos šalyse, turinti nuosavą modernią specializuotą laboratoriją. Čia dirbantys kompetentingi, 13 metų patirtį sukaupę specialistai kruopščiai tikrina vaistažolių eterinių aliejų, kitų ekstraktų ir jau paruoštų produktų autentiškumą, kokybę ir saugą. Patvirtiname, kad į mūsų asortimentą nepatenka ftalatų, pesticidų ir kitų taršalų turinčių gaminių. Kasdien dirbame tam, kad Jūs ir Jūsų mažyliai būtumėte saugūs.

Kvapų maišymas

Nebijokite eksperimentuoti ir eterinius aliejus maišyti. Paprastai pradedantiesiems rekomenduojama maišyti ne daugiau kaip 2 – 5 kvapus.

Eterinių aliejų mišinių receptai namams

• Vaikų žaidimui kambariui

2 lašai mandarinų eterinio aliejaus;

2 lašai bergamočių eterinio aliejaus;

1 lašas tikrųjų levandų eterinio aliejaus.

• Atpalaiduojantis

2 lašai tikrųjų levandų eterinio aliejaus;

2 lašai pelargonijų eterinio aliejaus;

3 – 5 lašai apelsinų eterinio aliejaus.

• Miško kvapas

2 lašai paprastųjų pušų  eterinio aliejaus;

2 lašai juodųjų eglių eterinio aliejaus;

1 lašas kadagių uogų eterinio aliejaus.

Malonūs eterinių aliejų aromatai išties gali palengvinti rūpesčių naštą, atšviežinti mintis, sukurti namuose jaukumo, nukelti į kelionėse lankytus kraštus. Atsipalaiduokite ir pailsėkite švelnių kvapų oazėje – tiesiog savo namuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pamąstymui

pamąstymui portretas
per vokiečių tv buvo rodomas dokumentis filmas apie iš jazminų gaunamą eterinį aliejų. 5 L kainuoja 250 tūkst. eurų, nes tam sunaudojama 7 tonos žiedlapių ! Tai maždaug galima įsivaizduoti natūralių aliejų kainą.....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių