Quantcast

Pavasarėjant organizmui trūksta vitaminų: pirmoji pagalba – gamtoje

  • Teksto dydis:

Pavasarėjant organizmui trūkstant vitaminų dažnas jaučiasi pavargęs, tad pirmos pagalbos ieško vaistinėse ir šluoja vitaminų prikrautas lentynas, nesvarbu, jų reikia ar nereikia. Daugėja besikreipiančių ir pas gydytojus, nors savijautai pagerinti užtenka daugiau pabūti gamtoje, praneša LNK.

Pradėjus šilti orams norisi vis dažniau išeiti į lauką. O ten pamatyti jau yra ką. Pievos nusidažė spalvomis. Vieni pirmųjų nudažiusių jas yra pavasariniai krokai.

Krokai – bene ankstyviausia pavasario gėlė, kuri labai mėgsta šilumą. O šalia krokų kukliai įsitaisiusios baltalapės snieguolės.

Gamtai keičiant baltą žiemos rūbą į spalvotą galima ieškoti ir pirmųjų vitaminų šaltinių. 

„Pievose galima ir rūgštynių lapelį viena kitą rasti, įvairių pumpurų – liepų, pušų, taip pat meškinio česnako“, – sako Kęstutis Obelevičius, vyresnysis botaninių kolekcijų kuratorius.

Botanikai prašo ieškant vitaminų sau nepadaryti žalos gamtai. 

„Vieną kitą pumpurėlį nuo šakos, tada pereiti prie kitos šakos. Stebėkime gamtą. Žiūrėkime: stirnos ir tos visko nenuėda plynai, nes reikės dar kitą kartą pareiti ir vėl ieškoti to paties maisto. Ir žmogui reikia žiūrėti, kad taip būtų“, – kalba K. Obelevičius.

Vaistinių augalų žinovai sako, kad pavasarį svarbu neužmiršti arbatų. Tinkamiausia – vaistinių ramunių žiedynai, silimarinas, peletrūnas, paprastųjų avižų ekstraktas, šalavijas ir kiti. 

Gyventojai pavasarį organizmą vitaminais lepina įvairiai. 

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Gydytojai sako, kad reikia žiūrėti, ką dedame į burną – valgyti daugiau vaisių ir daržovių. Bent pusvalandį per dieną praleisti gryname ore.

Kai vitaminų trūksta, organizmas apie tai praneša. 

„Vargina lėtinis nuovargis, raumenų silpnumas, galvos skausmai, jėgų stoka rytais ar vakarais. Tiesiog reikia atkreipti dėmesį į šiuos dalykus, savo fizinę  būklę“, – teigia Lukas Pavlavičius, Kauno poliklinikos šeimos gydytojas.

Kai kurių vitaminų dėl nepakankamo saulės kiekio trūksta beveik visiems. 

„Akcentuočiau keletą. Tai vitaminas D. Taip pat omega-3 papildai, kurių negauname su mityba tiek, kiek turėtume gauti gyvenant Lietuvoje. Jei dažnos infekcijos, ypač virusinės, tai galima vartoti vitaminą C ir cinko preparatus“, – teigia L. Pavlavičius.

Pavasarį pacientai užplūsta šeimos gydytojų kabinetus. Ne išimtis ir šie metai. Žmonių, einančių pas gydytojus, dabar padaugėjo pusantro karto. Vieni prašo tyrimų, kiti konsultuojasi, kokių vitaminų reikia. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių