Quantcast

Pasenę vaistai, kaip ir maistas, yra nuodai

Keturi penktadaliai mūsų šalies gyventojų namuose turi vaistų atsargų ir tik kas keturioliktas tikrina, ar vaistai vis dar galioja. Išgėrus pasenusių vaistų galima apsinuodyti.

Medikai perspėja, kad periodiškai neperžiūrint vaistų gresia rizika išgerti jau negaliojančių.

„Tikrinti vaistų atsargas, ar nėra pasibaigęs jų galiojimo laikas, būtina ne rečiau kaip kas tris mėnesius. Įprotis periodiškai tikrinti vaistų galiojimą būtinas, nes tik tokiu būdu galima išvengti rizikos išgerti pasenusius vaistus“, – teigia „Gintarinės vaistinės“, kurios užsakymu buvo atlikta gyventojų apklausa, rinkodaros skyriaus vadovė Linata Dvareckienė.

Išgėrus nebegaliojančių vaistų, gali kilti neigiama organizmo reakcija: odos bėrimas, pykinimas ir panašiai. Tokiais atvejais būtina kaip įmanoma greičiau kreiptis į gydytojus.

Tyrimo duomenimis, vaistinėlėje vaistų galiojimo laiką dažniau tikrina moterys nei vyrai. Net apie pusė vyrų teigė, kad vaistų galiojimo laiko jie niekada netikrina, nes tai daro kitas šeimos narys, o šį atsakymo variantą pasirinko tik 11 proc. moterų. Kiek daugiau nei penktadalis vyrų atsakė, kad jie vaistų atsargų namuose išvis neturi, namuose vaistų atsargų nekaupia ir 17 proc. moterų.

Atlikus vieno tinklo vaistininkų apklausą, paaiškėjo, kad gyventojams dažniausiai prireikia virškinimą gerinančių preparatų, taip pat preparatų nuo apsinuodijimo ir skausmo. Vaistininkai atkreipė dėmesį, kad vis dažniau pasitaiko įvairių alerginių reakcijų dėl maisto produktų, skalbiamųjų priemonių, todėl populiarūs ir preparatai nuo alergijos.


Namų vaistinėlė

Vaistų atsargas kaupia 81 proc. Lietuvos gyventojų.

7 proc. gyventojų teigė, kad vaistinėlės atsargų galiojimo laiko namuose niekas netikrina.

Rečiau nei kartą per metus vaistinėlėje esančius vaistus tikrina 10 proc. gyventojų.

11 proc. namuose turimų vaistų galiojimo laiką tikrina kartą per metus, 9 proc. – kas pusę metų ir tik 5 proc. – kas tris mėnesius ir dažniau.

28 proc. respondentų teigė vaistų atsargų niekad netikrinantys, tačiau tikino, kad tai daro kitas šeimos narys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių