Quantcast

Papiktino tvarka ligoninėje: neleido palydėti senolės į Skubios pagalbos skyrių

Nors COVID-19 ligonių skaičiai žymiai sumažėjo, prastai pasijutusius asmenis atlydėję artimieji neįleidžiami į Kauno klinikų Skubios pagalbos skyrių. Vis dar negalima aplankyti ir daugelio šioje ligoninėje gydomų pacientų. Kitose ligoninėse ligonių lankymo tvarka įvairuoja.

Laukė automobilyje

Kaunietis Andrius pasakojo neseniai į Kauno klinikų Skubios pagalbos skyrių atvežęs prastai pasijutusią diabetu sergančią 87-erių mamą. „Bandžiau užeiti kartu su mama į vidų, palydėti ją pas gydytojus, tačiau buvau neįleistas. Atkreipiau dėmesį į tai, kad ant durų nebuvo jokio užrašo, įspėjančio, kad lydintiems asmenims negalima. Kai pasakiau tai klinikų darbuotojams, man pasiūlė kreiptis į raštinę – ten esą man bus parodytas kažkoks raštas, kuriuo remiantis lydintys asmenys neįleidžiami“, – ne itin malonų pokalbį prisiminė Andrius.

Jis įsitikinęs: ne tik jo mamai, bet ir kitiems senyvo amžiaus asmenims lydintis artimasis tokiose situacijose reikalingas. „Buvo nerimo ir mamai, ir man, kad negaliu jos lydėti. Gerai, kad ji turėjo mobilųjį telefoną – bent tokiu būdu palaikėme ryšį“, – pasakojo kaunietis.

Jei neįleidžia į vidų, bent jau nuorodas į WC Kauno klinikos galėtų pastatyti.

Andriaus teigimu, mamos apžiūra ir tyrimai klinikų Skubios pagalbos skyriuje užtruko apie 5 val. Visą tą laiką jis laukė automobilyje šalia esančioje stovėjimo aikštelėje. „Džiaugiuosi, kad mamai atliko visus reikiamus tyrimus. Tačiau, kai tenka tiek laukti automobilyje, paprasčiausiai į tualetą gali užsinorėti žmogus. Bandžiau prašytis į WC Skubios pagalbos skyriuje – nebuvau įleistas ir ten. Man ne kartą yra tekę lankytis Kauno klinikose – nuėjau į WC kitame pastate. Tačiau, jei žmogus atvažiavęs iš toliau ir klinikų teritorijoje nesiorientuoja, ką jam tokiu atveju daryti?“ – svarstė kaunietis.

Jis pastebėjo, kad tokių kaip jis neįleistų ir laukiančių artimųjų automobiliuose buvo nemažai. „Jei neįleidžia į vidų, bent jau nuorodas į WC Kauno klinikos galėtų pastatyti“, – įsitikinęs vyras.

Sprendžia budintis darbuotojas

Žymiai sumažėjus asmenų, sergančių COVID-19, skaičiui, sveikatos apsaugos ministras, einantis ir operacijų vadovo pareigas, nuo balandžio 4 d. atlaisvino kai kuriuos ribojimus. Tačiau iki šiol vis dar negalima aplankyti ir daugelio Kauno klinikose gydomų pacientų.

Pasiteiravus, ar šios ir pacientų palydėjimo į Skubios pagalbos skyrių tvarkos ligoninėje nesiruošiama keisti, Kauno klinikų Skubios pagalbos skyriaus vadovas Linas Darginavičius atsakė: „Apgailestaujame, jei pacientai ir jų artimieji susidūrė su nepatogumais. Suprantame artimųjų nerimą ir norą būti šalia, kai serga šeimos narys. Svarbiausias mūsų prioritetas – pacientų saugumas ir komfortas, todėl darome viską, kad pacientai būtų maksimaliai apsaugoti, kai jiems teikiamos sveikatos priežiūros paslaugos mūsų įstaigoje.“

Pasak jo, atsižvelgiant į COVID-19 ligos epidemiologinę situaciją, valstybėje vis dar galiojančią ekstremalią situaciją ir tai, kad, praėjusios savaitės duomenimis, Kauno miesto savivaldybėje naujų COVID-19 ligos atvejų per 14 dienų 100 tūkstančių gyventojų teko daugiau nei 1 000 susirgimų, Kauno klinikose vis dar ribojamas pacientų lankymas ir lydinčių asmenų patekimas į Kauno klinikų Skubios pagalbos skyrių. L.Darginavičius informavo, kad šiuo metu Kauno klinikose leidžiama lankyti terminalinės būklės pacientus, gimdyves ir pacientus iki keturiolikos metų.

„Skubios pagalbos skyriuje kiekviena situacija vertinama individualiai, atsižvelgiant į pacientų sveikatos būklę ir kitas aplinkybes. Lydintys asmenys į Skubios pagalbos skyrių įleidžiami, jei medicinos personalas mato, kad pacientas jaučiasi itin prastai ir likęs vienas nesugebės pasirūpinti savimi. Apie tai, ar lydintis asmuo gali patekti į Skubios pagalbos skyrių, informuoja prie įėjimo budintis darbuotojas. Kauno klinikų specialistai kasdien vertina epidemiologinę situaciją ir atsižvelgia į ją, priimdami sprendimus dėl pacientų lankymo ir kitų svarbių aspektų. Tikimės, kad šiuos ribojimus galėsime sušvelninti netrukus“, – teigė L.Darginavičius.

Galioja skirtinga tvarka

Pasidomėjome, kokia ligonių lankymo tvarka galioja kitose ligoninėse.

LSMU Kauno ligoninės Komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vadovas Saulius Tvirbutas informavo, kad šioje ligoninėje gydomus pacientus, išskyrus COVID-19 skyriuose gydomus neterminalinės būklės pacientus, lankyti galima. Tačiau yra tam tikri reikalavimai, kurių reikia laikytis: norint lankyti pacientą, būtina iš anksto, ne vėliau nei prieš 1 darbo dieną, užsiregistruoti skyriuje, kuriame gydomas pacientas. Pacientus galima lankyti gavus klinikos vadovo, skyriaus vedėjo ar kito ligoninės vadovo įgalioto darbuotojo leidimą.

Pacientų lankymo tvarka pateikiama interneto svetainėje. Čia rašoma, kad pacientą lankyti gali tik asmenys, neturintys ūmių kvėpavimo takų infekcijų, ūmių žarnyno takų infekcijų ir kitų užkrečiamųjų ligų požymių ir kuriems netaikomas saviizoliacijos režimas. Kiti reikalavimai: vieną pacientą lanko vienas asmuo, vienoje palatoje negali būti dviejų lankytojų, skyriuose per dieną leidžiamas lankytojų skaičius – ne daugiau kaip trys asmenys dešimčiai skyriuje esančių pacientų.

Panaši tvarka kaip LSMU Kauno ligoninėje galioja didžiausioje uostamiestyje Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL). Šios ligoninės atstovai informavo, kad jos skyriuose, kur gydomi COVID-19 liga sergantys pacientai, gali būti lankomi tik terminalinės būklės pacientai; kituose stacionaro skyriuose gydomi pacientai lankomi turint skyriaus vedėjo leidimą: terminalinės ar labai sunkios būklės pacientai, ilgiau nei  septynias paras gydomi pacientai, pacientai iki keturiolikos metų, pacientai, kuriems nustatytas neįgalumas. Pacientai lankomi iki 15 min., ne dažniau kaip tris kartus per savaitę.

Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje galima lankyti tik sunkios ir terminalinės būklės pacientus ir tik gavus skyriaus vedėjo leidimą.

Labai panaši tvarka galioja Klaipėdos jūrininkų ligoninėje. Šiuo metu šioje ligoninėje leidžiama lankyti tik terminalinės būklės pacientus. Tam būtina turėti skyriaus vedėjo ar gydančio gydytojo leidimą. Lankyti tokius pacientus galima du kartus per savaitę, vienu metu vienam asmeniui skiriama ne ilgiau kaip 15 min. „Nuo balandžio 4 d. visuomenei sumažinus ribojimus dėvėti veidą dengiančias apsaugines kaukes, stebėsime ir vertinsime situaciją. Jei epidemiologinė padėtis stabilizuosis ir neblogės, ligoninė svarstys galimybę keisti pacientų lankymo sąlygas“, – pranešė Klaipėdos jūrininkų ligoninės komunikacijos specialistė Jolanta Juškevičienė.

Ligoninių atstovai primena, kad apsauginių kaukių dėvėjimas asmens sveikatos priežiūros įstaigose vis dar yra privalomas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

onute

onute portretas
kada baigsis tas kisinikavimas kaunas

Jo

Jo portretas
Dar padaryta vieta kyšininkavimuj su kaukem galima ligoninėse vaikščioti o ligonių negalima lankyti jai duodi kyšį tada padaro malone palatos ar skyriaus gydytojai taip yra alytuje

Jei neturi

Jei neturi portretas
paskolos dezuteje,tau ligonine - vartai i morga! Patys atsisakete santvarkos,kur gydydavo visus.
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių