Quantcast

Panaikintas sovietmečio draudimas homoseksualiems asmenims aukoti kraujo: iki šiol žmonės meluodavo

  • Teksto dydis:

Nuo gegužės 1 d. homoseksualūs asmenys gali nevaržomai tapti kraujo donorais. Vilnietis Mantas prieš porą metų norėjo duoti kraujo, bet anketoje nurodęs, kad turėjo lytinių santykių su vyru, išgirdo, kad jo kraujo neims, pasakojama LNK reportaže.

„Manęs buvo paprašyta pataisyti. Buvo užsiminta, kad gal aš blogai užpildžiau, gal nariu pataisyti. Aš pataisyti atsisakiau ir tada man buvo pasakyta, kad iš manęs kraujo imti negali, – pasakojo kraujo donoras Mantas. – Buvo pikta ir labiausiai baisu, nes tai reiškia, kad iki šiol žmonės meluodavo“. Tam, kad galėtų duoti kraujo, anketoje Mantas nenurodydavo informacijos apie savo santykius.

Lietuvoje klausimas apie lytinius santykius į anketą buvo įrašytas dar sovietmečiu.

„Techniškai, homoseksualus asmuo galėjo duoti kraujo, jeigu neturėjo homoseksualių santykių keturis mėnesius. Tai iš vienos pusės galėjo, iš kitos – ne“, – kalbėjo Nacionalinio kraujo centro (NKC) direktorius Daumantas Gutauskas.

Daumantas Gutauskas. / P. Peleckio / BNS nuotr.

Nuo gegužės klausimo apie santykius neliko.

Anksčiau tą padaryti norėjau, bet negalėjau, nes priešingu atveju būčiau turėjęs meluoti apie tai, kas aš esu.

„Sprendimas mažina diskriminaciją ir atskirtį, kadangi pakankamai ilgą laiką taisyklės buvos nepalankios homoseksualių asmenų bendruomenei“, – pasakojo Lietuvos gėjų lygos (LGL) vadovas Vladimiras Simonko.

Seimo narys Tomas Vytautas Raskevičius, atvirai kalbantis apie savo orientaciją, nusprendė pirmą kartą tapti donoru.

„Anksčiau tą padaryti norėjau, bet negalėjau, nes priešingu atveju būčiau turėjęs meluoti apie tai, kas aš esu“, – kalbėjo T. V. Raskevičius.

Lygių galimybių kontrolierius dar prieš vienuolika metų pripažino, kad tai – diskriminacinis draudimas.

„Man tikrai dar kartais nuoširdžiai atrodo, kad didelei daliai visuomenės homoseksualūs žmonės atrodo nešvarūs ir kad su jais kažkas yra negerai“, – tęsė T. V. Raskevičius.

Vietoj klausimo apie vyrų santykius su vyrais, dabar visų donorų klausiama, ar turėjo nesaugių lytinių santykių.

„Homoseksualiems asmenims saugiais lytiniais santykiais laikome tokius santykius, kurie buvo per paskutinius keturis mėnesius su vienu partneriu ir naudojant apsaugos priemones, paprastai – prezervatyvus“, – kalbėjo D. Gutauskas.

Seksas už pinigus yra laikomas nesaugiu, nepaisant to, ar buvo naudotas prezervatyvas, ar ne. Po nesaugių santykių kraujo duoti nepatariama keturis mėnesius. Pernai kraujo centras, imdamas kraujo, nenustatė nė vieno ŽIV atvejo. Užpernai nustatyti du atvejai. Dalis kalbintų žmonių pritarė, kad gėjai turi turėti vienodas teises būti donorais.

Tomas Vytautas Raskevičius. / P. Peleckio / BNS nuotr.

„Teisingai, kad nebevertina pagal orientaciją, nes žmonių gyvybės yra svarbiau. Jeigu toks žmogus duoda kraują, tai jis padeda išgelbėti gyvybę“, – kalbėjo Lietuvos gyventoja.

„Aš galvoju, kad jeigu geras kraujas, tai koks skirtumas, kieno jis“, – pasakojo kitas žmogus.

„Visi platina tas ligas, lytinė orientacija yra nesvarbu“, – reiškė nuomonę dar viena moteris.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Vienas vyras tarė, jog nėra medikas, todėl negali teigti, ar tas kraujas kuo nors skiriasi, ar ne. Taip pat žmonės mano, jog svarbu švarus ir neužkrėstas kraujas ir jie negalvoja, kad homoseksualūs asmenys ligas platina smarkiau, negu heteroseksualūs.

Pernai Visuomenės sveikatos centro (VSC) duomenimis iš žmonių, kurie nurodė, kad ŽIV užsikrėtė galimai lytinių santykių metu, 70 proc. užsikrėtė heteroseksualių santykių metu ir tik 30 proc. – homoseksualių.

Nuo gegužės naujovės ir pasidariusiems tatuiruotę – norintiems paaukoti kraujo pakaks palaukti keturis mėnesius vietoj iki šiol buvusių šešių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tei.

Tei. portretas
As tokio žogaus kraujo nenorecčiau kad man perpiltu,Blogai kad draudimus panaikino.Kas panaikino juos , turėtų tam būti perpiltas kraujas.Nes naikinant draudimą tautos neatsiklause ar ji nepriestarauja.Medikam bus atsakomybė, už to kraujo švarumą .Panaikino draudimą,medikam uždėjo atsakomybę.

Faktas

Faktas portretas
Turbūt tarybiniais laikais tas draudimas buvo įrašytas dėl didesnės ligų tikimybės. Galima būtų įrašyti klausimą ar nesi prostitutė, bet jei gali rašyti ką nori, tai kokia išvis tos anketos prasmė? O šiaip tai nenorėčiau, kad man supiltų narkomanų ar rūkančių kraujo, bet pacientui turbūt neleidžiama pasirinkt?

Špricas \\\\\.../////

Špricas  \\\\\...///// portretas
Kraujo perpylimo žmonės bijos kaip maro.Mirs,bet ped'kraujo atsisakys.Ne tik ŽIV baimė,bet ir šiaip nemalonu jų kraujas.Fui.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių