Quantcast

Odontologų paslaugų kainos dar augs

  • Teksto dydis:

Kelių minučių konsultacija – 30 eurų. Toks nepigus malonumas rūpintis dantimis. Vienos iš odontologijos įstaigų darbuotoja perspėja, kad kaina bus dar didesnė. Kodėl nesutaria šios srities gydytojai ir valdžia, pasakojama LNK reportaže.

Kaina kils dėl prievolės duomenis suvesti į elektroninę sveikatos sistemą, o Lietuvos Respublikos Odontologų rūmai kainų pokyčio neatmeta.

„Tikėtina, kad atsilieps. Šiandien pasaulio ekonominė situacija labai nestabili, matome visų kainų augimą“, – sakė Odontologų rūmų tarybos narys Bronius Einaras.

„Mes suprantame, kokia jautri tema yra odontologinių paslaugų kainos. Jos tikrai daug kam sunkiai įperkamos. Ši prievolė dar didins kainas, nesuteikdama joms pridėtinės vertės“, – darė išvadas gydytojas odontologas Vytautas Tamošiūnas.

Kai kurie jau atliko tam tikrus skaičiavimus.

„Paskaičiavom, kad naudojantis e. sveikatos sistema mes prarandame pacientui skirtą laiką apie 30 proc. Tai daro tiesioginę įtaką klinikų pajamoms“, – aiškino odontologijos klinikos konsultantas Rytis Ražanauskas.

Būtinybė odontologams suvesti duomenis į sistemą įsigaliojo nuo rugsėjo 1 d.

„Jeigu nėra registracijos į e. sveikatą ir per tris mėnesius neištaisomos šios klaidos, gresia licencijos atėmimas“, – įspėjo sveikatos apsaugos ministro patarėjas Tomas Bagdonas.

Proceso pradžia kiek chaotiška. Pasak ministerijos, įpusėjus rugsėjui registracijos procedūrų dar nepradėjo apie 200 įstaigų.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Nepritaikyta sistema

Odontologai sakė, kad sumaištį su tokiomis prievolėmis ir naujovėmis kelia Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministerija, reikalaudama to, ko neįmanoma padaryti.

Ta forma nepritaikyta odontologams, ji sukurta ir pritaikyta šeimos gydytojams.

„Surašome pilną formulę, kiek plombuotų dantų, kiek sveikų, kiek protezuotų, o e. sveikatos formoje mes negalim to užpildyti. Ta forma nepritaikyta odontologams, ji sukurta ir pritaikyta šeimos gydytojams“, – skundėsi gydytoja odontologė Goda Usevičiūtė.

Informacijos suvedimas į e. sveikatos sistemą turėtų padėti tiek gyventojams, tiek pacientams, pavyzdžiui, keliaujant per skirtingas įstaigas, specialistus ar miestus.

„Prasmės iš to, kad vyks duomenų apsikeitimas, nėra. Gydytojas, atsidaręs tą informaciją, nematys pilno vaizdo. Negalės matyti rentgeno ir įprastų nuotraukų“, – teigė V. Tamošiūnas.

Dabar gydytojams tokius duomenis tenka dubliuoti, rašant į vidines klinikų sistemas ar popierines korteles.

„Mes nenorime kritikuoti ar kelti paniką. Tikrai kažkokią dalį duomenų įvesti galime, bet mes norime ir atsakingo požiūrio į mus. Negalima klaidinti visuomenės teigiant, kad odontologai piktybiškai atsisako vesti duomenis“, – situaciją komentavo B. Einaras.

Ministerija pripažįsta, kad pokyčių reikia, numatytas sistemos atnaujinimas.

„Tobulumui ribų nėra. Pati e. sistema orientuota į bendrinius duomenis“, – pripažino T. Bagdonas.

Šiuo metu licencijas teikti odontologo paslaugas Lietuvoje turi apie 2 tūkst. įstaigų. Ministerija tvirtino, kad nauja tvarka užtikrins didesnį skaidrumą.

„Tai nepatogi tema odontologams, bet mes matome iš kolegų veiksmų Valstybinėje mokesčių inspekcijoje, kad odontologai yra po padidinamuoju stiklu“, – konstatavo T. Bagdonas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taksistas

taksistas portretas
eik ir tu odontologu

Teisingai,

Teisingai, portretas
kad odontologai po padidinimo stiklu. Kainos kosminės, ne viską padaro taip kaip turi atlikti, o prirašo ir to ko nėra. Nulupa devynis kailius ir dar nepatenkinti. Pažiūrėkit kokiais važinėja automobiliais, ne kiekvienam įkandama, kokie namai, o kur leidžia atostogas? Taip , kad vargšai odontologai tik nereikia čia verkti ir dejuoti. Oi , kokie mes pūkuoti.

Rolandas

Rolandas  portretas
Dar vieni Vargšai, kaip ir prekybininkai. Būtinai reikia kreiptis į Vyriausybę dėl KOMPENSACIJŲ !
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių