Quantcast

Odontologijoje – revoliucija: protezų laukti kelerius metus nebereikės

  • Teksto dydis:

Odontologų teigimu, su dantų problemomis žmonės susiduria vis dažniau. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) gydytojas odontologas ortopedas Albertas Kriaučiūnas sako, kad periodontitas, kuris ir veda link dantų netekimo, yra paplitęs išties stipriai, praneša LNK.

„PSO duomenimis, net 40 proc. viso pasaulio žmonių turi problemų su šia dantų liga, kas gali privesti prie jau minėtųjų skaudžių pasekmių“, – papildė jis.

LNK kalbinta kaunietė Ona pasakojo, jog dantų protezavimo jai teko laukti viso net septynerius metus. Vieno apsilankymo metu jos dantys apačioje buvo matuoti keturis kartus, viršuje – septynis. Jos vyrui nepasisekė dar labiau – medikai vis dar neatranda būdo, kaip tinkamai jam pritaikyti protezus.

Kad tokių pacientų, kuriems reikia pereiti kryžiaus kelius, būtų mažiau, Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU) pradėjo spausdinti protezus 3D spausdintuvu. Naudojant juos, viskas vyksta paprasčiau. A. Kriaučiūnas papasakojo apie tokios procedūros eigą: „Pacientas ateina, patogiai įsitaiso kėdėje, nuskanuojamas jo žandikaulis, persiunčiami failai į 3D spausdintuvą, vėliau jie atspausdinami ir galiausiai pritaikomi pacientui.“

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

„Jeigu spausdintume kažkokią labai sudėtingą konstrukciją, kuriai reikia tikslumo, tokiu atveju spausdinimas gali užtrukti ilgai. Atspausdinti žandikaulį gali užtrukti ne 1-2 val., o ir ilgiau. Anksčiau odontologai visą šį darbą atlikdavo rankomis – protezų modelius liedavo iš gipso. Tokie protezai spausdinami ir iš keramikos, kuri pritaikoma pacientui nešioti. Spausdinti dantys atrodo tarsi tikri.

Kauno technologijos universiteto (KTU) profesorius Vidas Raudonis sakė, kad technologijos apskritai tampa neatsiejama kasdienybės dalimi visoje medicinoje. Anot jo, šis bumas dabar toks didelis, nes mes šitaip automatizuojame sau įprastus procesus. „Visos technologijos, kurios pagerina mūsų buitį, yra priimtinos“, –  įsitikinęs V. Raudonis.

KTU profesorius dar papildė, kad šiuo metu didžiausią darbą dirbtinis intelektas atlieka radiologijoje. Dabar jo kolegos Vokietijoje jau kuria robotus-chirurgus, atliksiančius veiksmus, kurie gerokai palengvins jų darbą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis portretas
Amerikiečiai apmokė 200 000 technikų įmplantų įgręžimui.Aukštos klasės chirurgo poreikis varžtelio įsukimui į kaulą -MITAS.Arba tobulas klijento apiplėšimas. Kas daroma pas mus ,kad būtų nustota plėšikauti šioje srityje?

Nėra ko laukti

Nėra ko laukti portretas
Nuvarai pas turkus ir susitvarkai dantis už žmogiškas kainas.

nieks nelauks

nieks nelauks portretas
Nebus kuo mokėt. Mokesčiai ir kainos viską suės
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių