Quantcast

NVSC: ugdymo įstaigose fiksuojama apie 35 proc. mažiau COVID-19 protrūkių nei prieš savaitę

Naujausiais duomenimis, ugdymo įstaigose registruota 415 aktyvių koronaviruso protrūkių, su šiais protrūkiais susiję 2697 COVID-19 užsikrėtimai. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistės teigimu, per pastarąją savaitę maždaug 35 proc. sumažėjęs protrūkių skaičius rodo, kad rudens atostogų metu padaryta pauzė ugdymo procese padėjo apsaugoti mokyklas nuo galimo perkaitimo.

„Šiuo metu esame registravę 415 aktyvių protrūkių ugdymo įstaigose, t. y., kai ugdymo įstaigoje vienas asmuo užsikrėtė nuo kito. Tai yra apie 35 proc. mažiau nei prieš savaitę. Tai reiškia, kad pauzė ugdymo procese išties leido padėtį stabilizuoti ir tam tikrus įsiplieskusius židinius užgesinti, apsaugant sistemą nuo galimo perkaitimo“, – Eltai teigė Vilniaus departamento specialistė Justina Petravičienė.

Pasak jos, lyginant pastarųjų savaičių duomenis, reikšmingų pasikeitimų protrūkių ugdymo įstaigose struktūroje nėra.

„Liūto dalį, kaip ir ankstesniais laikotarpiais, sudaro pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo įstaigos. Tuo metu protrūkiai ikimokyklinio ugdymo įstaigose siekia beveik 15 proc., skaičiuojant nuo visų šiuo metu registruotų aktyvių protrūkių. Tą pačią tendenciją stebime nuo pat mokslo metų pradžios“, – atkreipė dėmesį ji.

NVSC atstovė taip pat teigė, kad didžioji dalis protrūkių nėra skaitlingi.

„Kalbant apie protrūkių skaitlingumą, laimei, tendencijos taip pat išlieka palankios, nes daugiau nei 90 proc. šių protrūkių nėra skaitlingi – juose registruota mažiau nei dešimt susijusių pirminių atvejų. Šiuo metu esame registravę šešis aktyvius protrūkius, kuriuose pirminių susijusių atvejų skaičius viršija 20. Jie registruoti Marijampolės ir Utenos apskrityse veikiančiose ugdymo įstaigose“, – informavo ji.

J. Petravičienės teigimu, vertinant protrūkių pasiskirstymą regionuose, daugiausia jų registruota Kauno, Vilniaus ir Klaipėdos apskrityse. Kiek mažiau, kaip ir ankstesniais laikotarpiais, Utenos ir Alytaus apskrityse.

NVSC turimais duomenimis, iš viso su šiais 415 aktyvių protrūkių siejama 2 060 atvejų, iš jų 90 proc. yra pirminiai atvejai, t. y., kai užsikrėtė vaikai ar darbuotojai, likusi dalis – šeimų nariai.

Dėl šių protrūkių yra arba buvo izoliuota iš viso 2697 didelės rizikos sąlytį turėjęs asmenys, siejami būtent su šiais protrūkiais.

„Vis dėlto, nors pastaruoju metu daug kalbama apie koronavirusinės infekcijos atvejus ugdymo įstaigose, duomenys rodo, kad situacija jose tiesiog atspindi infekcijos plitimą visuomenėje. Kitaip tariant, situacija ugdymo įstaigose tampa svarbi ne pati savaime kaip kažkokia grėsmė, bet dėl to, kad dar nemaža dalis žmonių, kurie yra itin pažeidžiami, neturi imuniteto COVID-19 ligai“, – pažymėjo J. Petravičienė.

ELTA primena, kad Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos sprendimu, reaguojant į sudėtingą epidemiologinę situaciją Lietuvoje, mokinių atostogos buvo prailgintos dviem dienomis. Mokinių atostogos prasidėjo lapkričio 3 d., o į mokyklas vaikai sugrįžo lapkričio 10 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių