Quantcast

Nutukimui gydyti – efektyvus chirurginis būdas

  • Teksto dydis:

Nutukimas vadinamas XXI a. epidemija. Deja, ji neaplenkė ir mūsų. Pagal statistiką, lietuviai patenka į labiausiai nutukusių ir antsvorio turinčių Europos šalių penketuką. Nutukimas gresia rimtais sveikatos sutrikimais, todėl beviltiškai su antsvoriu kovoję žmonės vis dažniau kreipiasi pagalbos į chirurgus.

Antsvorio chirurginis gydymas pirmiausia padeda spręsti sveikatos ir tik paskui – estetines problemas, teigia „Gijos Klinikų“ abdominalinės ir bariatrinės chirurgijos gydytojas medicinos mokslų daktaras Donatas Danys, šių metų pradžioje pirmasis Europoje atlikęs estetinę (bikinio linijos) skrandžio mažinimo operaciją.

– Kokios nutukimo gydymo operacijos atliekamos dažniausiai?

– Šiuo metu populiariausios – skrandžio rezekcija (įprasta ir estetinė) bei skrandžio apylanka. Skandinavijoje populiaresnė skrandžio apylanka, o Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje, vis daugiau rezekcinio tipo skrandžio mažinimo operacijų. Jos atliekamos JAV pavyzdžiu: manoma, kad amerikiečiai kolegos labiausiai pažengę šiuo klausimu, nes JAV viena pirmųjų pasaulyje susidūrė su nutukimo problema.

– Kuriais atvejais rekomenduojamas chirurginis nutukimo gydymas?

– PSO duomenimis, nutukusiu laikomas žmogus, kurio masės indeksas viršija 30. Chirurginis nutukimo gydymas taikomas, kai yra trečio laipsnio nutukimas (KMI>40) arba antro laipsnio nutukimas (KMI>35), esant ir gretutinei patologijai (cukrinis diabetas, širdies ir kraujagyslių ligos, miego apnėja, astma ir kt.). Prieš kreipiantis dėl chirurginio antsvorio gydymo, pacientas turi būti išbandęs konservatyvius gydymo metodus – dietas, fizinį aktyvumą ir konsultavęsis su gydytoju dietologu.

– Kaip nusprendžiama, kuri operacija – tinkamiausia?

– Operacijos metodika ir technika aptariama su kiekvienu pacientu individualiai, būtina įvertinti gretutines ligas, atlikti pilvo organų echoskopiją bei gastroskopiją. Tarkim, vienam pacientui atliekama skrandžio rezekcija, kuri dažniausiai yra pirmo pasirinkimo operacija, bet nebūtinai ji tiks kaimynui ar draugui, kenčiančiam dėl gastroezofaginio refliukso ar kamuojamam ryškaus metabolinio sindromo, – tokiu atveju jam bus rekomenduojama apylankos operacija.

– Ką reikėtų žinoti apie pooperacinį laikotarpį?

– Klaidinga manyti, kad operacija staiga stebuklingai ištirpdys svorį. Prireiks ir paties žmogaus pastangų. Po bariatrinės (nutukimo) operacijos būtina atsakingai laikytis mitybos plano: pirmą savaitę – vien tik skysčiai, antrą – trintas maistas ir t.t. Apie mėnesį reikia vengti fizinio krūvio, paskui pamažu pratintis sportuoti – pradedant nuo vaikščiojimo, pereinant ir prie stipresnės mankštos. Tada jau galima grįžti ir prie kieto maisto, prie įprastesnio mitybos plano, laikantis tam tikrų reikalavimų. Pacientas turi suprasti, kad pasikeitęs mitybos ir fizinio aktyvumo režimas turi tapti nuolatiniu gyvenimo būdu. Krentantis svoris, besikeičianti būsena ir gerėjanti savijauta motyvuoja, todėl su kiekvienu mėnesiu vis lengviau eiti naujuoju gyvenimo keliu. Be to, prie kitokių mitybos įpročių paprasčiau pereiti dar ir todėl, kad valgyti savaime nesinori, – atliekant skrandžio mažinimo operaciją, kartu tarsi pašalinamas alkio hormonas.

Medicinos mokslų daktaras Donatas Danys.

– Ką patartumėte žmonėms, svarstantiems apie operaciją?

– Siūlyčiau apsilankyti konsultacijoje pas dietologą ar pilvo chirurgą ir pasitarti, koks gydymas yra tinkamiausias konkrečiu atveju, nes ne visais atvejais gali būti atliekama operacija.

– Ko gero, apsispręsti trukdo gajūs visuomenėje mitai apie chirurgines nutukimo mažinimo operacijas. Ar teko su tuo susidurti?

– Žinoma, teko. Dažnai pacientai galvoja, kad skrandžio mažinimo operacijos labai lengvos. Deja, taip nėra. Tai vienos sudėtingiausių pilvo chirurgijos operacijų, reikalaujančios didelio tikslumo ir patirties laparoskopinėje chirurgijoje.

Kitas mitas, kad po tokių operacijų tenka ilgai atsigauti. Jeigu palygintume, kas buvo prieš 20–30 metų, – po tokių operacijų pacientai savaitę ir daugiau praleisdavo ligoninėje, pirmomis dienomis iš viso nebuvo galima gerti ir valgyti. Šiais laikais dėl minimalios invazinės intervencijos galime žymiai sutrumpinti atsigavimo laikotarpį, ligonis tą pačią dieną pradeda vaikščioti ir gali gerti skysčius, namo išleidžiamas po dviejų parų, į darbą grįžta maždaug po savaitės, jeigu tai nėra fizinis darbas.

Mane labai motyvuoja teigiami pacientų gyvenimo pokyčiai.

Dar vienas iš mitų, kad po operacijos nepavyks prisitaikyti prie pakitusio gyvenimo ritmo. Pasitaiko, kai pacientams trūksta motyvacijos, jie tikisi, kad viskas įvyks savaime, be jų pastangų. Keista stebėti tokius atvejus, nes juk sveikata – brangiausias turtas, o be paties paciento nusiteikimo ir pastangų nepadės jokia operacija. Operacija – tik pusė darbo, paskui viskas – paties paciento rankose. Dažniausiai tvirtai pasiryžę pacientai tarsi nejučiomis pakeičia savo gyvenimo ritmą, tampa aktyvesni ir energingesni. Pastebimai greitai krentantis svoris puikiai motyvuoja.

– Kodėl jūs pasirinkote būtent šią medicinos sritį?

– Studijuodamas labai greitai apsisprendžiau ateitį susieti su chirurgija. Kodėl? Nes operaciniu būdu dažniausiai ir kartu greičiausiai išsprendi problemą, dėl kurios pacientas kreipėsi į gydytojus.

Chirurgija – tai menas. Ji labai dažnai pakeičia pacientų gyvenimus. Neturėtų stebinti, kai per devynias savaites po operacijos žmogus netenka, pavyzdžiui, 17 kg, o per aštuoniolika savaičių – 26 kg svorio. Visuomet prisimenu pacientą, kuris per aštuonis mėnesius atsisveikino su 75 kg. Mane labai motyvuoja teigiami pacientų gyvenimo pokyčiai. Vieniems operacija suteikia daugiau pasitikėjimo, kitiems – energijos, kai kurie pacientai pakeičia darbą į mielesnį širdžiai, kiti susiranda antrą pusę. Turbūt 99 proc. pacientų, praėjus kuriam laikui po operacijos ir pastebint rezultatus, užduoda tą patį klausimą – kodėl aš to nepadariau anksčiau?

Populiariausios nutukimo gydymo operacijos

Skrandžio rezekcija

Paprastai atliekama minimaliai invaziniu būdu – laparoskopiškai. Operacijos metu pašalinama maždaug 80 proc. skrandžio, suformuojant siaurą, maždaug banano formos ir dydžio skrandį, tačiau išlaikant vientisą virškinimo traktą. Apribojant suvartojamo maisto kiekį ir darant didelę įtaką žarnyno hormonams, atsakingiems už alkį, sotumą ir cukraus kiekio kraujyje kontrolę, per pirmuosius dvejus metus galima netekti vidutiniškai 60 proc. perteklinio svorio.

Estetinės (bikinio linijos) skrandžio rezekcijos ypatumas – mažiau pastebimi pjūviai ir greitesnis gijimo procesas.

Skrandžio apylanka

Operacijos metu, atskiriant viršutinę skrandžio dalį nuo likusio skrandžio, sumažinamas jo tūris ir, sumažintą skrandį tiesiogiai sujungiant su vidurine plonojo žarnyno dalimi, sutrumpinamas virškinimo traktas. Taip ribojamas suvalgomo maisto kiekis ir, maistui aplenkiant dalį virškinimo sistemos, pasisavinama mažiau kalorijų ir maisto medžiagų. Operacijos sukelti hormonų, padedančių ilgiau jaustis sotiems, pokyčiai lemia apetito slopinimą. Po šios operacijos palaipsniui galima netekti 60-80 proc. perteklinio svorio.

Gijos Klinikos – medicina šiuolaikiniam žmogui:

*Gydytojų konsultacijos

*Tyrimai ir diagnostika

*Chirurgija

*Reabilitacija

*Estetinė medicina

www.gijosklinikos.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių