Quantcast

Nuo kovo daliai pacientų bus automatiškai parenkami pigiausi kompensuojami vaistai

Nuo kovo daliai pacientų vaistininkai privalės automatiškai parinkti pigiausius kompensuojamus vaistus, informuoja Sveikatos apsaugos ministerija.

Ministro Aurelijaus Verygos pasirašytas įsakymas numato, kad vaistininkai bus įpareigoti pacientams, kuriems kompensuojamasis vaistas išrašomas pirmą kartą arba po ilgesnės nei šešių mėnesių pertraukos, išduoti tą vaistą, kurio gamintojas pasiūlė mažiausią kainą ir laimėjo kainos konkursą.

Tokia tvarka galios tik tiems vaistams, kuriuos gamina daug gamintojų.

Sveikatos apsaugos viceministrės Kristinos Garuolienės teigimu, taip siekiama padidinti konkurenciją tarp vaistų gamintojų, kad jie konkuruotų vaisto kaina kainyne bei kad jų vaistai siektų tapti dažniausiai išduodamais kompensuojamais vaistais.

„Vaistų su ta pačia veikliąją medžiaga kaina gali skirtis net kelis kartus. Tuo metu praktika jau parodė, kad kainas gamintojai sumažinti tikrai gali, tad kodėl žmonės turėtų permokėti? Geriau sutaupytus pinigus investuoti į vaistus ar medicinos pagalbos priemones, kurie šiuo metu nekompensuojami“, – sakė viceministrė.

Šiuo metu generinių vaistų vartojimas lieka per mažas. Tad recepte pažymėtas prierašas „Pirmas paskyrimas“ būtų tarsi nuoroda vaistininkui, kad pacientui reikia išduoti kainos konkursą laimėjusį atitinkamos grupės vaistą.

Ministerijos laikinoji Spaudos tarnybos vadovė Alina Žilinaitė BNS teigė, kad gyventojai, norėdami rinktis kitą, o ne pigiausią vaistą, turės gydytis savo lėšomis.

„Jei gyventojai norės įsigyti kitų vaistų, jie galės juos įsigyti mokėdami visą kainą“, – sakė ji.

Ministerija pabrėžia, kad vaistininkai jau seniai turi galimybę pasiūlyti pacientui pigiausią, t. y. kainos konkursą laimėjusį vaistą, tačiau to paprastai nedaro.

„Šiuo metu generinių vaistų vartojimas lieka per mažas. Tad recepte pažymėtas prierašas „Pirmas paskyrimas“ būtų tarsi nuoroda vaistininkui, kad pacientui reikia išduoti kainos konkursą laimėjusį atitinkamos grupės vaistą“, – teigia SAM.

Anot ministerijos, ši Lietuvoje įvedama naujovė nepaliekant brangesnės alternatyvos taikoma ir kitose valstybėse.

„Pavyzdžiui, tokia tvarka galioja Švedijoje, Norvegijoje, Suomijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Nyderlanduose, Ispanijoje tai yra privaloma, nepriklausomai kokiu (bendriniu ar konkrečiu) pavadinimu išrašytas vaistas, vaistinė turi išduoti mažiau kainuojantį generinį vaistą“, – sakoma pranešime.

Naujausiame, praėjusią savaitę įsigaliojusiame kompensuojamųjų vaistų kainyne patvirtinti 1835 pavadinimų vaistai – kainynas papildytas maždaug 140-čia pavadinimų vaistų. Vaistų kainynas tvirtinamas kas ketvirtį.

Valstybinės ligonių kasos informuoja, kad iki 100 proc. padidinus kompensacijas vaistams nuo širdies ir kraujagyslių ligų, jie tapo pigesni. Priemoka už daugumos kompensuojamųjų vaistų vieną pakuotę negali viršyti 4,11 euro, kai vaistas kompensuojamas 100 proc. bazinės kainos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tikras 3,14 , Aš jau nukentėjau. Todėl klausiu. Kodėl mokesčius privertę pareigos juos grąžinti vengiate. Ar tai ne stambaus masto afera.

Anonimas

Anonimas portretas
Per 9 mėnesius buvau atėjus tris kartus pirkti man reikiamų vaistų. Deja, kiekvieną kartą buvau verčiama keisti geriamus vaistus, nes vis sužinau, kad kompensuojamas jau naujas vaistas! Mano geriamo vaisto (irgi generinio) kaina nuo man paskutinį kartą siūlyto vaisto kaina skiriasi vos 1€ (43€ prieš 42€). Tačiau, norėdama saugiai jaustis, kad mano liga kontroliuojama, turiu papildomai primokėti ne 1€, o net 43€. Ar tai sąžinininga? Kodėl nekompensuojate konkrečios sumos, o proteguojate konkretų gamintoją? Labai didelis neteisybės jausmas. Paskutinį kartą iš vaistinės išėjau apsiverkusi. Ačiū jums.

baisu

baisu portretas
Praejau kelias vaistines ir abejose pasake, kad ju tinklas tokia veikliaja medzaiga kompensuojamais neprekiauja.. teko pirkti iprastus, pilna kaina.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių