Quantcast

Nudegusiai odai – vaistai iš gamtos

Spausdinti Papildyti straipsnį.Vasariški orai vilioja pasidžiaugti šiluma, tačiau dažnai ilgiau pabuvus saulės atokaitoje tenka gelbėti skausmingai nuraudusią odą. Laimė, yra būdų numalšinti nudegusios odos skausmą be didelių išlaidų.

Garsi žolininkė Jadvyga Balvočiūtė teigia, kad norint rasti tinkamą vaistą odai gydyti toli ieškoti nereikia. Vienas dažniausiai naudojamų augalų – alavijas arba alijošius, kurį daugelis augina namuose. Vėsinantį ir atpalaiduojantį poveikį turintys sultingi syvai staigiai numalšina nudegimo sukeltą skausmą.

„Yra ne vienas alavijo naudojimo būdas. Galima išspausti augalo sultis ir šiek tiek praskiedus jas vandeniu tepti ant nudegusios vietos. Kitas būdas – pasidaryti kompresą iš alavijo nuoviro ir uždėti jį ant perštinčios odos“, – pasakojo J.Balvočiūtė.

Dar vienas gerai žinomas gydomasis augalas – kraujažolė. Šiaurės Amerikos indėnai šį augalą jau nuo seno naudojo sudirgintai odai gydyti, o jo gydomosios savybės ir šiandien plačiai taikomos medicinoje. Rekomenduojama pasigaminti kompresą iš kraujažolių nuoviro, tačiau gydytis galima ir kitaip. J.Balvočiūtės teigimu, net suvilgius augalą šiltu vandeniu ir uždėjus jį ant skaudamos vietos, gydomasis poveikis išliks. Tokiu pačiu principu galima naudoti ir medetką, kuri seniai žinoma kaip puikus vaistas nudegimams, įbrėžimams, bėrimams ir kitiems odos negalavimams gydyti.

J.Balvočiūtė pabrėžia, kad gydomąjį kompresą reikia nuolat keisti nauju. Geriausią poveikį turi šaltas kompresas, nes tada jis sugeria karštį ir mažina skausmą.

Nudegus odai, žolininkė siūlo gerti priešalerginės mikstūros. „Jei manote, kad gali prasidėti alerginė reakcija, reikėtų pasigaminti arbatos iš mažųjų plūdenų arba lakišių. Tai ne tik pagerins savijautą, bet ir užkirs kelią galimoms komplikacijoms“, – mokė žolelių žinovė.

Klinikinės ligoninės Odos ir venerinių ligų skyriaus gydytoja dermatovenerologė Gondinga Pabrinkienė teigia, kad nusprendus gydytis tradicine medicina reikėtų rinktis tik tuos augalus, kurių poveikis yra tikrai žinomas.

„Tikrai ne viskas, kas auga miške, tinka gydymui. Kai kurie augalai turi fototoksinių medžiagų. Tai tokios medžiagos, kurios reaguodamos į ultravioletinius spindulius virsta toksinais. Tokiu atveju gali atsirasti dar rimtesnių bėdų“, – įspėjo medikė.

G.Pabrinkienė taip pat patarė perštinčią odą vilgyti atšaldyta juoda arbata arba uždėti rūgpienio kompresą, kuris sugeria karštį ir ramina.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių