Quantcast

Nors COVID-19 situacija gerėja, tačiau daugėja gripo atvejų

  • Teksto dydis:

Nors koronaviruso situacija gerėja, tačiau daugėja gripo atvejų. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, palyginti su praėjusių metų kovu, gripu sergančių žmonių padaugėjo kone keturis kartus, praneša LNK.

Būsimieji pirmokai džiaugiasi pavasariu, vietoj pietų miego išbėgo pažaisti futbolo. Tačiau nuotaiką lengvai gali sugadinti gripas arba peršalimas. Šeimos gydytojai įspėja, kad vaikams gripas kur kas pavojingesnis nei suaugusiesiems. Tad ranka į jį numoti nepataria.

„Koronavirusinė infekcija vaikams praktiškai nepavojinga – asimptomės arba labai lengvos formos. O gripas, kadangi dar lengvesnis susirgimas negu koronavirusinė infekcija, praktiškai jokio rūpesčio dėl to. Deja, kalbant apie vaikus, viskas priešingai“, – teigia Šeimos gydytojų asociacijos prezidentas Julius Kalibatas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Darželio direktorė sako, kad šiuo metu gripas – suaugusiųjų problema.

„Darželiai tiesiog išmoko pandemijos laikotarpiu dezinfekuoti patalpas, plautis rankas, saugotis su kaukėmis, nes darželiai beveik nebuvo uždaryti, nebent mėnesiui ar dviem. Per visą laikotarpį mes jau taip išsiugdėme ir besisaugodami saugojamės ne tik nuo COVID-19, bet ir nuo gripo, kitų susirgimų“, – sako „Atžalėlio“ darželio direktorė Eglė Varnienė.

Darželio vadovė pasakoja, kad šį pavasarį susirgo gerokai mažiau vaikų, ir tikina, kad didžiojoje dalyje Vilniaus darželių vaikų lankomumas šiemet kur kas geresnis.

„Šiuo metu serga du vaikai koronavirusu, bet jie jau senokai turėjo grįžti į darželį. Peršalimo ligomis serga maždaug apie 10 proc.“, – teigia E.Varnienė.

Panašią situaciją mato ir poliklinikų darbuotojai. Vienos jų šeimos gydytoja gripo atvejų šį mėnesį užfiksavo vos kelis.

„Matome, kad šiuo metu daugiau yra peršalimo ligų ir COVID-19 infekcijos paūmėjimas“, – situaciją komentuoja Šeimos medicinos skyriaus vedėja Rima Račkienė.

„Palyginti praeitų metų sezoną ir šių metų sezoną, sergamumas tikrai skiriasi. Vien per tą patį laikotarpį yra tris kartus didesnis sergamumas gripu ir du kartus didesnis sergamumas kitomis kvėpavimo takų infekcijomis“, – statistika dalijasi NVSC Užkrečiamųjų ligų skyriaus patarėja Greta Gargasienė.

NVSC duomenimis, palyginti su praėjusių metų kovu, gripu sergančių žmonių padaugėjo kone keturis kartus. Prieš metus nebuvo nė penkiolikos atvejų 10 tūkst. gyventojų, o šiemet – daugiau nei 50.

„Yra didėjantis ir svyruojantis sergamumas, kas būdinga gripo sezono metu, tačiau kol kas nė viena savivaldybė nepaskelbusi gripo epidemijos“, – sako G.Gargasienė.

Šeimos gydytojai neatmeta, kad dėl susirgimų gripu kaltinti reikėtų ne tik mažesnį saugojimąsi nuo koronaviruso, bet ir nesiskiepijimą. Atrodo, kad žmonės skiepus nuo gripo tiesiog pamiršo.

„Palyginti su praėjusių metų statistika, šiemet vangiau buvo skiepijamasi nuo gripo. Pirmumas buvo teiktas COVID-19 infekcijos skiepams“, – sako Šeimos medicinos skyriaus vedėja R.Račkienė.

Virusas neišnykęs. Gripo infekcija yra traktuojama, kad tęsis iki gegužės 20 d.

Nors gripo epidemijos NVSC skelbti neketina, kai kurios savivaldybės pasiekė ikipandeminį sergamumą.

„Jis panašiausias būtų į ikipandeminį sergamumą 2019– 2020 m. Stebėtis nereikėtų, nes sušvelninti COVID-19 ribojimai, karantino nebėra, daugiau kontaktų“, – sako NVSC Užkrečiamųjų ligų skyriaus patarėja G.Gargasienė.

Gydytojai kol kas sako, kad, nors kol kas labiau baugina koronavirusas, saugotis reikia ir gripo, nes sezonas dar tik prasideda.

„Virusas neišnykęs. Gripo infekcija yra traktuojama, kad tęsis iki gegužės 20 d. kažkur“, – teigia R.Račkienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Venerologas \\\\\.../////

Venerologas  \\\\\...///// portretas
Gerai,darbo bus.

girdėjau

girdėjau portretas
kad plinta triperis

Pudrinimas žmonių smegenų baigėsi ties karu,

Pudrinimas  žmonių smegenų baigėsi ties karu, portretas
karas gydo nuo COVID. Akivaizdu ir tikėtina.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių