Quantcast

Ne visos savivaldybės skiepijimą nuo COVID-19 tęs savaitgalį – per mažai vakcinų

Ne visos šalies savivaldybės savaitgalį tęs skiepijimą nuo COVID-19, kai kurių merai sako, kad sulaukiama per mažai vakcinų, todėl dirbti neapsimoka.

„Neplanuojame, nes neturime vakcinų. Viską šiandien vakcinuojame, liks turbūt apie 300 dozių. Kitą savaitę gausime apie 1,5 tūkst. vakcinų, tai irgi – nebus ką veikti, todėl neskiepijame šį šeštadienį“, – BNS penktadienį sakė Marijampolės meras Povilas Isoda.

Jo teigimu, darbas šeštadienį pasiteisintų, jeigu vakcinos dozių būtų šiek tiek daugiau.

„Mums neapsimoka daryti šeštadienį vakcinavimo. Jeigu turėtume kokius 800 ar 1000., tada būtų galima rimtai organizuoti, nes kitaip kitą savaitę nebus, ką veikti“, – teigė Marijampolės vadovas.

Statistikos departamento penktadienio duomenimis, Marijampolėje likę apie 1,5 tūkst. nepanaudotų vakcinos dozių.

Panaši situacija ir Šiauliuose, tačiau miesto meras BNS teigė, kad dėl viso pikto šeštadienį vakcinavimo centrai dirbs. „Šį šeštadienį planuojame, nors galėtume apsieiti ir be to, bet dėl bendros ramybės, kad būtume užtikrinti“, – sakė Artūras Visockas.

Anot jo, ryškėja dar viena problema – ne laiku gaunamos vakcinų siuntos. „Yra kita problema jau antrą savaitę – negauname skiepų tuo metu, kai būna sutarta, ir dėl to turime perskambinti didžiulei masei žmonių nukeldami jų skiepo datą į kitą dieną“, – tvirtino Šiaulių vadovas.

Tegul Statistikos departamentas nebemeluoja su savo duomenimis.

„Jeigu taip yra ir kituose miestuose, tai tuomet tai yra didelė problema“, – pridūrė jis.

Statistikos departamento penktadienio duomenimis, Šiauliuose likę apie 4,5 tūkst. nepanaudotų vakcinos dozių.

A. Visockas teigė, kad Statistikos departamento skaičiai neatspindi realybės. „Tegul Statistikos departamentas nebemeluoja su savo duomenimis. Neturiu komentaro, išskyrus tai, jog šiuo momentu taip nėra, kadangi informacija vėluoja“, – teigė A. Visockas.

Jis tvirtino, kad „BioNTech-Pfizer“ vakcinų siuntos Šiauliai sulaukė vėlų trečiadienio vakarą. „Ją reikia atšildyti, tad realiai pradėjome skiepyti ketvirtadienį per pietus. Ši savaitė yra klaidinanti savaitė“, – kalbėjo Šiaulių vadovas ir pridūrė, kad realius likučių skaičius galėtų žinoti tik šeštadienio vakarą.

Visagino meras Erlandas Galaguzas tvirtino, kad vakcinavimas vyks šeštadienį – planuojama paskiepyti per 180 žmonių. „Šeštadienį skiepysime, nes turime užsiregistravusiųjų ir panaudosime visas vakcinas“, – BNS teigė Visagino vadovas.

Jis taip pat sakė, kad dozių trūkumo savivaldybė nejunta, nes dar likę nepanaudotų dozių, tačiau ir jų mažėja. „Netrūksta dozių, nes dar turime „AstraZenecos“ apie 200 dozių“, – teigė E. Galaguzas.

Statistikos departamento penktadienio duomenimis, Visagine likę apie 600 vakcinos dozių.

Nė viena vakcinos dozė nėra saugoma sandėliuose, visos vakcinos dozės yra paskirstytos po vakcinavimo centrus, kuriuose vykdoma vakcinacija.

Vakcinuoti savaitgalį – ir šeštadienį, ir sekmadienį – žada ir sostinės savivaldybė. Apie tai BNS penktadienį informavo Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus atstovas spaudai Karolis Vaitkevičius.

Sveikatos apsaugos ministro atstovė spaudai Aistė Šuksta teigė, kad sandėliuose vakcinų nėra, visos jos paskirstytos į savivaldybėse esančius vakcinavimo centrus. „Nė viena vakcinos dozė nėra saugoma sandėliuose, visos vakcinos dozės yra paskirstytos po vakcinavimo centrus, kuriuose vykdoma vakcinacija“, – BNS sakė ministro atstovė.

Šalyje nuo COVID-19 pirma vakcinos doze paskiepyti 435 tūkst. 743 asmenys, abiem – 185 tūkst. 444.

Lietuva iki šiol yra gavusi 717 tūkst. 245 vakcinos dozes, visos jos pristatytos į skiepijimo centrus. Juose iki šiol sunaudotos 621 tūkst. 187 dozės.

Šiuo metu šalyje 96 tūkst. 58 dozės kol kas nepanaudotos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių