Quantcast

Naujieji narkotikai parduodami ir kaip maisto papildai

Naujos psichoaktyviosios medžiagos (toliau - NPS) kelią į rinką randa reklamuojamos kaip natūralūs ar legalūs produktai, parduodami specializuotose parduotuvėse ar internete.

„Dažniausiai NPS įsigyjamos internetu kaip jau seniai žinomų narkotikų pakaitalas, tačiau parduodamos ir kaip maisto papildai, vaistai, buitinės priemonės, cheminiai reagentai moksliniams tyrimams, augalų trąšos ar teisėtos prekės, tikslingai nurodant, kad produktas neskirtas žmonėms vartoti“, – rašoma papildytame leidinyje „Naujosios narkotinės medžiagos“, kurį išleido Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas.

Vadinamieji naujieji narkotikai parduodami ir vartojami kaip tabletės, kristalai, impregnuoti lapeliai, „markutės“, suktinės, žoliniai mišiniai, milteliai, druskos ir pan.

„Rinkoje pasirodo ir neįprastos formos NPS, pavyzdžiui, nosies purškalai ir skystis elektroninėms cigaretėms. Į šių produktų sudėtį gali įeiti ir natūralūs augalai (pvz., arabinis dusūnas, svaigusis pipiras, kvaitulinis šalavijas) ir sintetinės medžiagos ar pusiau sintetinės, gautos iš natūralių aliejų“, – rašoma leidinyje, kuris skirtas policijos ir muitinės pareigūnams, sveikatos priežiūros, švietimo bei socialinių paslaugų specialistams.

Europoje didžiausią rinkos dalį vis dar sudaro sintetiniai kanabinoidai ir sintetiniai katinonai, imituojantys kanapių ir tokių žinomų medžiagų kaip kokainas ir amfetaminas stimuliuojantį poveikį.

Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro (ENNSC) duomenimis, sintetiniai kanabinoidai parduodami kaip „teisėti“ kanapių pakaitalai, be to, jie gali būti reklamuojami kaip „egzotiniai aromatiniai mišiniai“ ir kaip produktai, kurie „nėra skirti vartoti žmonėms“.

Sintetiniai katinonai yra antra pagal dydį ENNSC stebimų medžiagų grupė. Šios medžiagos paprastai parduodamos kaip „teisėti“ tokių stimuliantų kaip amfetaminas, MDMA ir kokainas pakaitalai.

Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro duomenimis, šiuo metu Europos rinkoje stebima daugiau kaip 670 NPS, iš kurių net 80 proc. buvo aptiktos per pastaruosius 6 metus.

Pristatydamas papildytą leidinį apie naujuosius narkotikus, departamentas pristato ir vaizdo klipą apie juos.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Regane

Regane portretas
Rukot zole? As tiesiai i vena...

Slapta

Slapta portretas
Dar pamirsau kad pries marichuana klijus uosciau puse metu kol neisake sudeties pakeisti.

Slapta

Slapta portretas
O man jau per velu pagalvoti. Man 22 rukiau nuo 13 m. naturalia ir chemine marichuana, dabar nezinau ka man daryt, jauciuosi bejegis, niekas neidomu, negaliu bendrauti su zmonemis, negaliu dirbti, net i birza neeinu, as noriu bet tarsi negaliu, toks jausmas kad viskas spaudzia mane, ir dar skandalusi namie reikejo klausytis. Zodziu viskas kas pasakyta video pas mane atsirado. Kai tai prasidejo po truputi meciau. Dar snipstimas kazkoks galvoje atsirado. Pls patarkyt ka daryt kaip iseit is sitos busenos, grizt prie normalaus gyvenimo? ;-(
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių