Quantcast

Naujausi duomenys apie sergamumą kokliušu: daugiau nei pusė ligonių – neskiepyti

  • Teksto dydis:

Šiemet užregistruota 17 kokliušo atvejų, trys susirgusieji buvo kūdikiai, skelbia  Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).

Bendras susirgimų skaičius nedidėja: pernai per tą patį laikotarpį taip pat buvo registruota 17 ligos atvejų. Tačiau ULAC atkreipia dėmesį, kad daugiau nei pusė susirgusiųjų buvo neskiepyti.

Centro duomenimis, aštuoni susirgimo šia liga atvejai šiemet registruoti iki ketverių metų vaikų amžiaus grupėje, dar penki atvejai nustatyti 5-9 metų vaikams, po du susirgimus - 10-14 metų ir vyresnių nei 30 metų asmenų grupėse.

„Nors nuo kokliušo yra skiepai, tačiau tarp susirgusiųjų daugiau kaip kas antras (58,8 proc.) buvo neskiepyti nuo šios infekcijos, o 23,5 proc. atvejų imunizacijos (pasiskiepijimo – BNS) būklė buvo nežinoma“, – teigia ULAC.

Dėl kokliušo infekcijos 7 asmenys buvo hospitalizuoti, iš jų trys kūdikiai. Šeši į ligonines paguldyti asmenys buvo neskiepyti.

Kokliušas yra ūminė bakterinė užkrečiamoji liga, kuriai būdingas priepuolinis, spazminio pobūdžio kosulys. Liga dažniausiai prasideda lengvais peršalimo reiškiniais, kosuliu, be žymesnio karščiavimo ar intoksikacijos. Po kelių savaičių kosulys sustiprėja, tampa priepuoliniu. Ligai vystantis, kosulio priepuoliai dažnėja, tampa ilgesni ir sunkesni.

Kokliušas ypač pavojingas kūdikiams. Jie dažniau serga sunkiomis ligos formomis, patiria dažnesnes ir sunkesnes komplikacijas. Dažniausiai kūdikiai kokliušo infekcija užsikrečia nuo suaugusiųjų.

Patvarus ilgalaikis imunitetas nuo kokliušo nesusidaro nei juo persirgus, nei pasisikepijus. ULAC rekomenduoja atnaujinti skiepus paaugliams, taip pat suaugusiems. Nemokamai palaikomaja kokliušo vakcinos doze skiepijami 15-16 metų vaikai ir asmenys nuo 26 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių