Quantcast

Naujas tyrimas atskleidė, po kiek laiko susilpnėja vakcinų nuo COVID-19 apsauga

  • Teksto dydis:

Apsauga nuo COVID-19, kurią suteikia dvi kompanijų „Pfizer-BioNTech“ ir „AstraZeneca“ vakcinų dozės, išnyksta per mažiau nei šešis mėnesius, rodo trečiadienį paskelbtas telefono programėlių duomenų tyrimas. Tai reiškia, kad, norint užtikrinti ilgalaikį imunitetą, gali prireikti pakartotinio vakcinavimo.

Ši naujausia išvada padaryta tuo metu, kai kelios šalys jau pradeda visiškai paskiepytų žmonių revakcinaciją, o Pasaulio sveikatos organizacija tam nepritaria, nes milijonai žmonių pasaulyje dar nėra gavę nė vienos dozės.

„Pfizer-BioNTech“ vakcina buvo 88 proc. veiksminga mėnesį po antrosios dozės, bet po 5–6 mėnesių apsauga sumažėjo iki 74 proc., rodo naujausi „Zoe Covid“ tyrimo duomenys.

„AstraZeneca“ vakcinos teikiama apsauga sumažėjo nuo 77 proc., praėjus mėnesiui po antrosios dozės, iki 67 proc. po 4–5 mėnesių.

Tyrime naudojami realaus pasaulio duomenys, surinkti per mobiliojo telefono programėlę, turinčią daugiau nei milijoną aktyvių vartotojų, kurie registruoja išsamią informaciją apie savo skiepus ir testų rezultatus, šiuos vėliau analizuoja tyrėjai, tarp jų – ir Londono karališkojo koledžo mokslininkai.

Tyrime panaudoti daugiau nei 1,2 mln. dalyvių ir jų testų rezultatų duomenų.

Pagrindinis mokslininkas, dirbantis su „Zoe Covid“ programėle, profesorius Timas Spectoras sakė, kad reikia daugiau duomenų apie tai, kaip keičiasi vakcinų veiksmingumas skirtingose amžiaus grupėse.

JK atvejų skaičius smarkiai išaugo po to, kai liepos mėnesį buvo panaikinti socialiniai apribojimai, tačiau hospitalizavimas pastarąjį mėnesį išliko stabilus.

Tačiau Londono karališkojo koledžo genetinės epidemiologijos profesorius T. Spectoras perspėjo, kad dėl mažėjančio skiepų efektyvumo tarp labiausiai pažeidžiamų asmenų dar iki žiemos gali imti didėti hospitalizavimo ir mirčių skaičius.

„Mano nuomone, realaus blogiausio scenarijaus atveju pagyvenusių žmonių ir  sveikatos sektoriaus darbuotojų apsauga iki žiemos gali tapti mažesnė nei 50 proc.“, – sakė jis.

Jei išlieka didelis infekcijos lygis, kurį skatina labiau užkrečiama delta atmaina ir švelninami apribojimai, „šis scenarijus gali reikšti padidėjusį hospitalizavimo ir mirčių skaičių“, sakė mokslininkas.

„Mums skubiai reikia kurti revakcinacijos planus“, – pridūrė T. Spectoras.

Jis taip pat sakė, kad JK reikia nuspręsti, ar dabartinis dėmesys vaikų skiepijimui yra „protingas, jei mūsų tikslas yra sumažinti mirčių ir hospitalizacijų skaičių“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
dvi dozės per metus ,galimybių pasas i dantis ir tu būsi pilnavertis.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių