Quantcast

Narkotinių ir psichotropinių medžiagų naudojimui tyrimuose – griežtesni reikalavimai?

  • Teksto dydis:

Vyriausybė trečiadienį pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pasiūlytiems Narkotinių ir psichotropinių medžiagų kontrolės įstatymo pakeitimams, kurie turėtų užtikrinti šių medžiagų saugų laikymą, apskaitą ir naudojimą vykdant mokslinius tyrimus. Šitaip siekiama sudaryti geresnes sąlygas inovatyvių vaistų kūrimui ir apsaugoti visuomenę nuo neteisėto šių medžiagų patekimo į rinką.

Siūlomi pakeitimai, kaip skelbiama SAM pranešime, numato, kada ir kokiomis sąlygomis gali būti vykdomi moksliniai tyrimai naudojant į Narkotinių ir psichotropinių medžiagų I, II ir III sąrašus įtrauktas medžiagas. Sudaromos sąlygos vykdyti mokslinius tyrimus ir su II bei III sąrašų medžiagomis, nes pagal šiuo metu galiojantį įstatymą mokslinius tyrimus leidžiama atlikti tik su I sąrašo medžiagomis.

Numatoma, kad moksliniai tyrimai galės būti vykdomi tik įgijus specialųjį leidimą, nustatomi tokių leidimų išdavimo griežti reikalavimai, aiškiai apibrėžiamos leidimo turėtojo teisės ir pareigos, mokslinius tyrimų priežiūrą vykdančios institucijos.

Leidimus siūloma išduoti tik mokslo ir studijų institucijoms arba juridiniams asmenims, kurie turi sutartį su mokslo ir studijų institucijomis arba per paskutinius penkerius metus buvo įvykdę bent vieną mokslinį tyrimą.

Mokslinio tyrimo vykdytojai taip pat turės gauti įgaliotos valstybės institucijos išduotą patvirtinimą, kad tyrimas yra laikomas moksliniu tyrimu ir kad jam vykdyti yra užtikrintas finansavimas.

Kad būtų išvengta galimo piktnaudžiavimo su šiomis medžiagomis, tyrimą atliekantis juridinis asmuo ir jo valdymo organų nariai turės atitikti nepriekaištingos reputacijos reikalavimus, pabrėžia SAM.

Vyriausybei pritarus įstatymo pataisoms, jos bus pateiktos svarstyti Seimui rudens sesijoje. Tikimasi, kad siūlomos pataisos paskatins mokslinių tyrimų plėtrą Lietuvoje, pritrauks užsienio investicijas ir sudarys sąlygas kurti inovatyvius vaistus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių