Quantcast

Nacionaliniame vėžio institute įgyvendinami meno projektai

Specialistai tikina, kad menas gydo: taip pacientų sveikatą gerins ir Nacionalinis vėžio institutas. Ant jo sienų įgyvendinami meno projektai, tikimasi, tiek ligoniams, tiek gydytojams atneš teigiamų emocijų.

Nacionaliniame vėžio institute įsikūrė „stirnų miškas“. Pasak jį nupiešusios menininkės, menas gali sukurti emocijas keičiančią aplinką. O gamta, pasak jos, dažniausiai sukelia teigiamus jausmus.

„Kažkaip natūraliai tos stirnos atšuoliavo. Kaip toks simbolis gyvūno trapaus ir laukinio, bet vis tik labai veržlaus ir norinčio gyventi. [...] Vienas pacientas prisiminė, kaip jis išgelbėjo du stirniukus, tai vienas jų buvo pavadintas mažyliu to žmogaus ir tai įkvėpė nupaišyti mažą stirniuką“, – sako dizainerė Rasa Baradinskienė-Balaišė.

Stirnų miškas – tik viena iš projekto „Meno kūriniai nacionaliniame vėžio institute“ dalių. Antroji – einant link procedūrų.

„Ten atliekamas švitinimas ir ta procedūra asmeniui atliekama daug kartų. Periodiškai atliekama procedūra, jos laukti tenka taip pat nemažai ir jos patyrimas, kiek bendravom su pacientais, susijęs su patiriama įtampa. Tai mūsų pasiūlymas buvo sukurti meno kūrinį, pasiūlyti iniciatyvą, kuri suteiktų tą teigiamą prasiblaškymo efektą“, – teigia VšĮ „Socialiniai meno projektai“ direktorė Ieva Petkutė.

Ši fotografija kas kiek laiko bus keičiama. Trečioji projekto dalis – paciento gidas.

„Paciento gidas turi dvejopą tikslą – turėtų padėti asmeniui susiorientuoti šitoje įstaigoje, čia daug patalpų ir skirtingas žymėjimas. Gidas padėtų susiorientuoti“, – sako I. Petkutė.

Meninis paciento gidas turėtų būti būti baigtas iki kitų metų pradžios. Pasak socialinių meno projektų vadovės, įrodyta, kad aplinka gali sumažinti stresą, nukreipti mintis ir taip pagerinti savijautą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių