Quantcast

Mokslininkas: tik laiko klausimas, kada dauguma mokinių bus izoliacijoje

  • Teksto dydis:

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sako, kad Vyriausybė sieks, jog ugdymo sritis būtų paskutinė, kuri pereitų į nuotolį dėl prastėjančios epidemiologinės situacijos. „Kadangi dabartinė Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMM) epidemijos valdymo mokyklose strategija  patyrė lengvą fiasko, tai reikia pradėti ieškoti, kaip iš šios padėties išeiti“, – sako duomenų mokslininkas, matematikas Vaidotas Zemlys-Balevičius.

„Esant dabartiniam susirgimų skaičiui, tik laiko klausimas, kada didesnė dalis mokinių sėdės izoliacijoje. Vienas variantas, ką daryti – izoliacijos protokolų keitimas. Vietoje 14 dienų sėdėjimo namie – sutrumpinti iki 10 dienų, arba 7 dienos, išeinant su neigiamu testu. Tokias rekomendacijas dar pavasarį siūlė NEPT“, – feisbuke antradienį rašė V. Zemlys-Balevičius.

Anot jo, dar viena alternatyva yra siūloma neseniai pasirodžiusiame „Lancet“ straipsnyje  – sergančiojo kontaktai eina į mokyklą su neigiamu testu septynias dienas.

„JK pavasarį daryta studija parodė, kad 10 dienų izoliacija arba septynias dienas kas dieną testuoti neigiami testai davė panašius rezultatus, t.y. duomenys neprieštaravo hipotezei, kad susirgimų skaičius taikant abi strategijas yra vienodas. Metodologija studijos tvarkinga, pilnas randomizavimas atsižvelgiant į įvairius klasių ir mokyklų požymius, kurie galėjo iškreipti rezultatus. Vienintelė problema, kad studija daryta praeitų metų kovą-balandį prie alfa COVID-19 varianto. Tai klausimas, ar tai veiks prie deltos atmainos, – rašė mokslininkas. – Faktas, kad šios studijos užtenka, kad būtų galima šią strategiją išbandyti Lietuvoje. Faktas ir tas, kad JK šią studiją darė pavasarį, tam kad suprastų, kaip galima geriau organizuoti švietimo procesą pandemijos sąlygomis. Lietuvoje, primenu, pavasarį ŠMM daugiausiai dėmesio skyrė vienos bobutės su pagaliukais kyšančiais iš nosies nepykdymui. Kartais atrodo, kad nelabai kas nuo tada ir pasikeitė. Na, bet, kaip sakoma, viltis miršta paskutinė.“

Portalas antradienio rytą skelbė, kad šiuo metu Lietuvos mokyklose testus dėl koronaviruso atlieka apie 40 proc. vaikų.

„Daugiau tėvelių leidžia vaikams testuotis, ta situacija po truputį gerėja. Šiandien mes turime apie 40 procentų vidutiniškai Lietuvoje besitestuojančių vaikų“, – LRT radijui antradienį sakė švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Ji teigė, kad Lietuvoje šiuo metu nėra numatyta riba, kiek susirgimų pasiekus būtų pereinama į nuotolinį ugdymą, o situacija yra valdoma mokyklų lygiu. Tai daryti padeda aukšta, apie 90 procentų siekianti, mokytojų imunizacija, testavimas, srautų valdymas.

„Mes turime visas saugumo priemones mokyklose, kurios yra būtinos ir galime valdyti tą situaciją mokyklos lygiu. Jeigu jau situacija blogėja ir randasi atvejų, protrūkių, vadinasi, mes galime arba klasę išvesti į nuotolį, galime kai kuriais atvejais išvesti srautą į nuotolį, gali kai kuriais atvejais reikėti išvesti mokyklą į nuotolį. Bet mes jau nekalbame šiuo metu apie tai, kad uždarytumėme, tarkime, visą savivaldybę ar visą šalį išvestume į nuotolį“, – kalbėjo ministrė.

Pasak jos, šiuo metu yra „daugmaž susitarta“ dėl izoliacijos trukmės mokyklose trumpinimo, galutinį sprendimą operacijų vadovo, sveikatos apsaugos ministro įsakymu tikimasi priimti jau trečiadienį.

„Tai trumpesnė izoliacija ir taip pat kas turėtų izoliuotis mokyklose, – sakė ministrė. – Šį klausimą taip pat sprendžiame, tikai labai daug diskusijų.“

Pasak J. Šiugždinienės, tai svarbūs sprendimai, leisiantys palengvinti ugdymo procesą ir paskatinti aktyviau testuotis.

Pirmadienį skelbtais Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, šiuo metu daugiausiai aktyvių koronaviruso židinių fiksuojama mokyklose. Praėjusią savaitę ugdymo įstaigose nustatyti 129 židiniai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ir vėl

ir vėl portretas
"mokslininkas"...

TESTAVIMU siekiama BAIMES ivaryti?

TESTAVIMU siekiama BAIMES ivaryti? portretas
Baikit su tais vaiku TESTAIS. Ka tas testavimas duoda ? juoda zona ir tiek... susirgo persirgo ir valio..... ispurks ta klase viena kita po susirgimo ir tiek kaip tarybiniais laikais po klasioko geltos ar kokio ten ... TAI duokit SAMANAM paskaiciuoti kiek aukos reikia atnesti... MATEMATIKOS MOKSLININKAI GYDYTOJAIS PATAPO....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių