Quantcast

Mokslininkas – apie koronaviruso delta atmainą ir reikšmingą vakcinacijos vaidmenį

  • Teksto dydis:

Duomenų mokslininkas Vaidotas Zemlys-Balevičius socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo įžvalgomis apie visam pasauliui susirūpinimą keliančią koronaviruso delta atmainą.

„Delta rimtai įsisuko Škotijoje. Ten atvejų skaičiai jau siekia žiemos piką. Absoliuti dauguma atvejų iš mažiau vakcinuotų amžiaus grupių. Škotai vyresnes amžiaus grupes vakcinavo 100 proc. Palyginimui pridedu, kaip atrodo mūsų atvejų skaičių ir vakcinacijos procentų amžiaus piramidės. Deja, tokio didelio sumažėjimo vyresnėse amžiaus grupėse, kurį matome Škotijoje, pas save nematome, nes vakcinacijos procentai pas mus, deja, kur kas žemesni“, – situaciją aptarė V. Zemlys- Balevičius.

Feisbuko nuotr.

Norint suprasti situaciją, ypač svarbu bus sekti vakcinuotų ir nevakcinuotų atvejų (ir visų kitų pjūvių, t. y. hospitalizacijos ir mirčių) skaičius.

„Škotų hospitalizacijos duomenų nemačiau, bet mirčių duomenys kol kas nerodo padidėjimo, bet jų ir per anksti laukti. Dėl vakcinavimo sunkių atvejų ir mirčių turėtų būti kur kas mažiau, tai padidėję atvejų skaičiai nors ir koreliuos su hospitalizacijų ir mirčių skaičiais, jų efektas bus kur kas mažesnis. Norint suprasti situaciją, ypač svarbu bus sekti vakcinuotų ir nevakcinuotų atvejų (ir visų kitų pjūvių, t. y. hospitalizacijos ir mirčių) skaičius. Vakcinuotų naujai užsikrėtusių skaičius bus galima ignoruoti dėl to, kad jau žinome, kad vakcinos gerai apsaugo nuo sunkios ligos formos. O pagal nevakcinuotų užsikrėtimus galėsime spėti, kada bus karantinas, lygiai taip pat, kaip darėme praeitų metų rudenį ir šių metų pavasarį. Škotų amžiaus grupių pasirinkimai yra kaip „Audi“ spidometras, tolygių intervalų nesitikėkite. Lietuvos duomenyse amžiaus grupės visur vienodos po 10 metų“, – įrašą socialiniame tinkle baigė duomenų mokslininkas.

Feisbuko nuotr.

Kaip jau rašyta, itin užkrečiamas pandeminio koronaviruso variantas delta skatina naujus COVID-19 pliūpsnius net ir šalyse, kurių didelė gyventojų dalis yra paskiepyta, o ekspertai perspėja, kad vakcinavimo pastangos yra kritiškai svarbios siekiant suvaldyti šią naują grėsmę.

Vertinant pasaulio mastu, COVID-19 pandemijos tempas lėtėja. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pranešė, kad pastarosiomis dienomis patvirtintų naujų koronavirusinės infekcijos atvejų skaičius buvo mažiausias nuo vasario, taip pat sumažėjo su COVID-19 siejamas mirštamumas.

Vis dėlto naujasis variantas kelia didėjantį nerimą ir skatina įvesti naujų suvaržymų šalyse, anksčiau sugebėjusiose suvaldyti koronaviruso epidemijas savo teritorijose.

„Pasaulio mastu šiuo metu labai nerimaujama dėl delta varianto“, ir PSO dėl jo tai pat susirūpinusi“, – penktadienį per spaudos konferenciją sakė šios Jungtinių Tautų agentūros vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas).

Delta – užkrečiamiausias variantas iš visų iki šiol nustatytų. Jis jau aptiktas mažiausia 85-iose šalyse ir sparčiai plinta tarp nepaskiepytų gyventojų, – pridūrė jis. – Nors dalis šalių švelnina visuomenės sveikatos ir socialines priemones, pasaulyje pradedame stebėti didėjantį [viruso] plitimą.“

Sergamumas COVID-19 didėja Rusijoje, Australijoje, Izraelyje ir kai kuriose Afrikos šalyse. Iš dalies šią padėtį lemia delta varianto plitimas.

Kitos šalys nuogąstauja, kad ateis ir jų eilė.

Freepik.com nuotr.

Užkrečiamesnė atmaina

Delta varianto pandeminis koronavirusas SARS-CoV-2 pirmiausia buvo nustatytas Indijoje. Šioje šalyje jis pradėjo plisti balandį.

Europoje delta atmaina pirmiausiai įsitvirtino Jungtinėje Karalystėje, kur greitai pradėjo plisti sparčiau negu ankstesnis nerimą sukėlęs užkrato variantas alpha. Dabar delta varianto infekcija Anglijoje sudaro 95 proc. genetiškai ištiriamų COVID-19 pacientų ėminių.

Manoma, kad delta yra 40–60 proc. užkrečiamesnis negu alpha atmaina. Pastaroji savo ruožtu yra užkrečiamesnė už pirminio varianto SARS-CoV-2 , lėmusią pirmąją COVID-19 pandemijos bangą praeitų metų pradžioje.

Panašus scenarijus kartojosi ir kitose šalyse.

Jungtinėse Valstijose praeitą savaitę 35 proc. genetiškai ištirtų COVID-19 pacientų ėminių buvo nustatytas variantas delta. Birželio 5-ąją jų dalis apie 10 procentų. Panaši naujojo varianto plitimo dinamika stebima ir Izraelyje.

Europos ligų kontrolės centro (ECDC) prognozė rodo, kad Europos Sąjungoje iki rugpjūčio pradžios delta gali lemti apie 70 proc. visų naujai registruojamų COVID-19 atvejų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Reikšmingas vakcinos vaidmuo :D

Reikšmingas vakcinos vaidmuo :D portretas
Jau dabar pagal Izraelio duomenis iš delta sergančiųjų yra mažiausiai 30% paskiepytų, o britai nurodo tarp srgančių net iki 50% paskiepytų (dviem arba viena doze)! Tas pats ir kai kuriose Azijos šalyse... Tai kurioje vietoje čia tas ''veiksmingumas''? Vyksta tai, kas ir turėjo įvykti: virusas mutuoja ir prisitaiko greičiau, nei žmonės kuria vakcinas. Su kiekviena nauja atmaina dabartinės vakcinos bus vis mažiau veiksmingos. Tik vakcinų gamintojai nenori kurti naujas vakcinas arba modifikuoti jau esančias, nes yra žymiai paprasčiau ir pelningiau štampuoti jau esamas.

siandiem

siandiem portretas
zodis moks lininkas turi ir kita prasme nes tik tokie /mokslininkai/ parsidaveliai ir griauna pasauli prie ju dar dasidejo namu seimininkes ir kitos /kurtizanes lgbt bei snor vagilkoms ir vis i /labai mokyti/ neatmetant povil jonio is kubos saikos?...

Anonimas

Anonimas portretas
Siandien maciau pora mokslininku voliojos prie siuksliu konteinerio. Aplinkui metesi arsiu debatu pedsakai ....
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių