Quantcast

Mokslininkai stoja į kovą su koronavirusu: siekis – vakcina per pusmetį

Mokslininkai iš JAV ir Australijos, siekdami per rekordiškai trumpą laiką sukurti vakciną, skirtą kovoti su koronaviruso protrūkiu Kinijoje, pasitelkia naujas technologijas ir vykdo ambicingus tyrimus, kuriems skiriami milijonai dolerių.

Naujasis virusas sparčiai plinta nuo praėjusių metų pabaigos, Kinijoje jis jau nusinešė 800 gyvybių, patvirtinta daugiau nei 37 tūkst. užsikrėtimo atvejų. Pranešama apie susirgimus dar dvidešimtyje kitų pasaulio šalių.

Paprastai sukurti vakciną užtrunka keletą metų: procesas apima ilgą bandymų su gyvūnais laikotarpį, klinikinius bandymus su žmonėmis ir oficialių reguliuotojų patvirtinimų priėmimą.

Tačiau kelios mokslininkų komandos, remiamos tarptautinės su ligų protrūkiais kovojančios institucijos, vakciną mėgina išrasti kuo greičiau, o australų mokslininkai tikisi, kad jų vakcina bus paruošta jau po šešių mėnesių.

„Tai itin įtempta situacija, mums tenka daug atsakomybės“, – sakė vyresnysis tyrėjas iš Australijos Kvinslando universiteto Keithas Chappellas. Mokslininkas taip pat teigė, kad jį guodžia faktas, jog tokią pačią misiją vykdo ir dar kelios komandos visame pasaulyje. „Viliamės, kad nors vienas iš šių projektų bus sėkmingas ir padės kontroliuoti šį protrūkį“, – sakė jis.

Bet net ir šešių mėnesių laikotarpis, virusui sparčiai plintant, atrodo neįtikėtinai ilgas. Kiekvieną dieną Kinijoje nuo jo miršta arti šimto žmonių.

Tyrimams vadovauja Epideminės parengties inovacijų koalicija (CEPI) – 2017 m. įsteigta institucija, finansuojanti brangius biotechnologijų tyrimus po Ebolos viruso protrūkio Vakarų Afrikoje, nusinešusio daugiau nei 11 tūkst. žmonių gyvybių.

Siekdama pagreitinti vakcinų kūrimo procesą, CEPI šiuo metu investuoja milijonus dolerių į keturis skirtingose šalyse atliekamus projektus ir paskelbė dar daugiau pasiūlymų tyrimus rengti norinčioms komandoms.  

Siekiama patikrinti naujas technologijas, kurias pasitelkdami mokslininkai galės daug greičiau išbandyti naujas vakcinas. CEPI organizacijos generalinis direktorius Richardas Hatchettas teigė, kad pagrindinis mokslininkų tikslas – klinikinių tyrimų pradžia jau po 16 savaičių nuo vakcinos kūrimo pradžios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių