Quantcast

Mokslininkai: naujasis koronavirusas galėjo persimesti iš šikšnosparnių

Kinijos mokslininkai pirmadienį paskelbė surinkę daugiau įrodymų, kad naująjį neseniai šalyje atsiradusį koronavirusą žmonėms veikiausiai perdavė šikšnosparniai.

Žurnale „Nature“ pirmadienį paskelbtose dviejų tyrimų išvadose sakoma, jog ištyrus kelių šiuo virusu užsikrėtusių Uhano pacientų mėginius paaiškėjo, kad pagal genomo sekas šis virusas yra labai panašus į ūminio kvėpavimo takų sindromo (SARS) sukėlėją.

Viename Uhano virusologijos instituto mokslininko Shi Zhen-Li (Ši Dženli) drauge su kolegomis paskelbtame straipsnyje rašoma, kad septynių pacientų genomo sekos 96 proc. sutampa su šikšnosparnių koronavirusu. Manoma, kad 2002–2003 siautėjęs SARS virusas taip pat prasidėjo nuo šikšnosparnių, po to tapo užkrečiamas civetoms ir galiausiai įgijo gebėjimą daugintis žmogaus organizme.

Nors mokslininkai įtaria, kad naujausias koronavirusas buvo perduotas iš gyvūnų žmonėms Uhano jūros gerybių turguje, kur taip pat pardavinėjami laukiniai gyvūnai, tačiau koks gyvūnas perdavė šį užkratą, nebuvo nustatyta.

„Iš esmės tai yra SARS tipo virusas, kuris plinta lengviau, bet padaro mažiau žalos“, – sakė Redingo universiteto virusologas Ianas Jonesas (Ijanas Džounsas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taip

Taip portretas
Tiesa kad is siksnosparniu bet ji paleido is labaratorjis tai biologine ataka

...

... portretas
Chm: "Kinijos mokslininkai pirmadienį paskelbė surinkę daugiau įrodymų, kad naująjį neseniai šalyje atsiradusį koronavirusą žmonėms veikiausiai perdavė šikšnosparniai" - jie savo slaptuosius laborantus 'šikšnosprarniais' vadina?.. :s
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių