Quantcast

Mokslininkai atskleidė, kokią įtaką daro kalorijų ribojimas senyvame amžiuje

Maisto kalorijų ribojimas gerina medžiagų apykaitą ir sveikatą, bet mažina griaučių raumenų masę ir jėgą, tokios yra Lietuvos sveikatos universiteto ( LSU) mokslininkų tyrimo išvados.

LSU atstovų teigimu, šios aukštosios mokyklos mokslininkai jau ne vienerius metus atlieka tyrimus, siekdami išsiaiškinti mitybos ypatumų svarbą griaučių raumenų masei bei susitraukimo jėgai. Surinkti duomenys paskelbti straipsnyje „Dešimties savaičių trukmės kalorijų ribojimo 30 procentų poveikis subrendusių ir senų C57BL/6 J rūšies pelių medžiagų apykaitai ir griaučių raumenims“, kuris publikuotas mokslo žurnale „Mechanisms of Ageing and Development“.

Tyrimu siekta ištirti maisto kiekio ribojimo poveikį griaučių raumenims subrendus ir senyvame amžiuje. Tokius eksperimentus su žmonėmis apsunkina genetiniai žmonių skirtumai, gyvenimo sąlygų ir mitybos įpročių įvairovė bei netikslumai, kurie atsiranda vertinant su maistu gaunamą kalorijų kiekį. Todėl mokslininkai pasirinko C57BL/6 J pelių rūšį, kuri yra dažnai naudojama tiriant žmonių medžiagų apykaitos ypatumus. Tyrimui buvo pasirinktos nuo 6 ir 24 mėnesių amžiaus pelės, kurios atitinka 30 ir 70 metų žmonių amžių.

„Per tyrimą paaiškėjo, kad 30 procentų sumažinus pašaro kiekį, subrendusios ir senos pelės neteko nuo 20 iki 40 procentų kūno masės bei pastebimai pagerėjo jų gliukozės apykaitos rodikliai. Vis dėlto nerimą kelia tai, kad sumažėjo griaučių raumenų masė ir susitraukimo jėga, o tai gali turėti neigiamų pasekmių senyvame amžiuje, kai apskritai mažėja raumenų masė“, – sako LSU mokslininkas prof. Aivaras Ratkevičius.

LSU mokslininkų tyrimas atskleidžia, kad nuo 17 iki 20 procentų sumažėjo raumenų, kurie yra svarbūs pelių fiziniam aktyvumui, masė. Kitų raumenų, kurie yra aktyvuojami rečiau, masė kito dar labiau – nuo 27 iki 34 procentų. Kalorijų sumažinimas padidino lėto susitraukimo tipo raumeninių skaidulų kiekį raumenyse – tai atsispindėjo sulėtėjusiuose raumenų susitraukimuose.

Apibendrinę tyrimo rezultatus, mokslininkai teigia, kad maisto kalorijų ribojimas gerina medžiagų apykaitą ir sveikatą, bet mažina griaučių raumenų masę ir jėgą. Maisto kalorijų ribojimą patartina derinti su fiziniais pratimais, kad būtų sumažintas neigiamas poveikis griaučių raumenims. Tai ypač svarbu senyvame amžiuje, pabrėžiama LSU pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ir ką?

Ir ką? portretas
LSU - visų galų meistrai, tik visada paskutiniai. Mirk iš juoko tiria seniai ištirtus dalykus ir įsivaizduoja lyderiais beesą.

Nerima

Nerima portretas
LSU - tai Lietuvos sporto universitetas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių