- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Nusprendus keisti mitybos įpročius ir nuo šiol valgyti tik sveikai, dažnas puola į kraštutinumus: sau įprastą maisto racioną ima keisti drastiškai ir iš pagrindų, nors tai ir ne visada būtina. Nebevalgyti duonos – vienas pirmųjų pokyčių, kurių imasi daugelis pradedančiųjų „sveikuolių“. Vis dėlto mitybos specialistė Vaida Kurpienė tikina, kad atsisakyti duonos nereikėtų: grūdiniai produktai laikomi viena iš bazinių žmogaus mitybos dalių, o tinkamai parinkta duona saikingais kiekiais gali išties pasitarnauti organizmui.
Norinčius maitintis sveikiau nuolat konsultuojanti moteris pastebi, kad valgyti duoną žmonės atsisako dėl skirtingų priežasčių. Vis dėlto dažniausiai jas nulemia vien žinių stygius ir įvairūs nepagrįsti įsitikinimai.
„Pavyzdžiui, daugelis žmonių įtikėję, kad „labai blogai“ yra duonoje esantis glitimas, nors iš tiesų jo netoleruoja tik vos keli procentai visuomenės. Kiti tuo tarpu nežino, kad duonos asortimentas nuolat keičiasi, todėl pasiūloje vyrauja didelė įvairovė – visagrūdės ar originalesnės avižinės duonos jau galima įsigyti ir prekybos centruose, o ne vien turguje. Galiausiai, nemažai žmonių yra girdėję, kad duonoje daug cukraus, nors iš tiesų daugelyje duonos gaminių gamintojai cukraus kiekį smarkiai sumažino“, – vardija mitybos specialistė.
Svarbiausia – įvertinti sudėtį
Pasak specialistės, vyraujant tokiai plačiai duonos gaminių pasiūlai, duona duonai iš tiesų nelygi. Tačiau atskirti, kuri duona yra vertingesnė, galima jau vien paragavus: vienos ir riekės gana, kad iškart pasijaustume sotūs, o kitos net kepalėlį galima vienu ypu suvalgyti, ir rodysis dar negana. Taigi rinktis reikėtų tokią, kurios pakanka mažesnės porcijos.
Vis dėlto svarbiausia renkantis duoną yra atkreipti dėmesį į jos sudėtį. „Pavyzdžiui, jei sudėtyje pažymėta, jog duonoje yra išties nemažai skaidulinių medžiagų (5 g ir daugiau 100 g produkto), vadinasi, tokia duona teikia ilgalaikį sotumo jausmą, gali pagerinti virškinimą, o tirpiosios skaidulos gali padėti suaktyvinti gerąsias bakterijas žarnyne. Vertinga sudedamoji duonos dalis yra baltymai, kurie taip pat teikia kokybišką sotumo jausmą. Puikus pasirinkimas, jei 100 g duonos yra 10 g ir daugiau baltymų. Taip pat būtina atkreipti dėmesį į cukraus kiekį. Rekomenduotina, kad 100 g duonos cukrus neviršytų 5 g, visai tobula, jei jo yra 2 g ar dar mažiau“, – vardija specialistė.
Pixabay nuotr.
Mitybos specialistė taip pat atkreipia dėmesį ir į įvairias sėklas, kuriomis neretai gardinami duonos gaminiai. Pavyzdžiui, moliūgų ar saulėgrąžų, taip pat linų sėmenis, kas ypač vertinga kiekvienam, norinčiam maitintis sveikiau.
„Sėklose yra nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios žmogaus organizmui teikia visą eilę naudų. Riebalai skatina išsiskirti malonumo hormonus, be to, gali padėti užtikrinti sklandžią nervų, smegenų, širdies veiklą. Sėklos taip pat aktualios ir norintiems sulieknėti, mat jose esantis varis, cinkas bei manganas gali padėti spartinti medžiagų apykaitą. Tiesa, jei duoną valgysite kartu su riebiu maistu, tokio efekto tikėtis neverta, – šypsosi moteris. – Juk nepaisant sudėties svarbiausia – saikas. Jis yra pats geriausias sveikatos draugas“.
Vertingas užkandis
Grąžinti duoną į mitybos racioną specialistė ragina dar ir todėl, kad vos viena bemielės su mažai cukraus pilno grūdo miltų duonos riekė gali padėti išvengti organizmui nepalankaus greito maisto – jos galima užkąsti ir darbe, ir kelionėje, nes yra išties patogu pasiimti su savimi.
„Pati duonos visad įsidedu į rankinį bagažą, jei tik kur skrendu lėktuvu – vertingi sumuštiniai, mano nuomone, daug sveikiau nei „lėktuvo maistas“. Taip pat ir prieš ilgesnę kelionę automobiliu pasiruošiu, jei tik žinau, kad „pakaks“ laiko praalkti. Žymiai geriau nei išalkti ir dėl to stoti kimšti dešrainių yra alkį slopinti užkandant duonos su priderintais ingredientais: avokadu, daržovėmis, natūraliu sūriu“, – įsitikinusi moteris.
Pasak ekspertės, norint maitintis sveikai, reikėtų vengti derinti duoną su rūkytais, pramoniniu būdu perdirbtais maisto produktais, kurie žmogaus organizmui nėra palankūs. „Tačiau ji puikiai tinka su natūraliu sviestu, natūraliu fermentiniu ar varškės sūriu, avokadu. Dar kelios skanios sveikuoliškų sumuštinių idėjos – duona su sviestu ir pomidoru ar raugintu agurku, arba su sūdyta silke, lašiša, ar kepto orkaitėje buroko rieke. Variantų, kaip patiekti duoną sveikai, apstu“, – sako specialistė
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Lietuvoje pradedamas diabeto prevencijos turas1
Šeštadienį Vilniuje, Kėdainiuose, Marijampolėje bei Palangoje pradedamas diabeto prevencijos turas per Lietuvą. ...
-
Su nėščia žmona lėktuvu skridęs vyras neteko sąmonės ir mirė10
Italijoje aviacijos kompanijos „Ryanair“ keleivis skrydžio metu neteko sąmonės ir neišgyveno. Vyras skrido kartu su nėščia žmona, su kuria buvo susituokęs tik pernai. ...
-
Į kompensuojamųjų vaistų rezervinį sąrašą įtraukti vaistai nuo cistinės fibrozės3
Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija ketvirtadienį nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gydyti skirtus preparatus į rezervinį vaistų sąrašą, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). ...
-
Pacientų pavėžėjimu rūpinsis nebe savivaldybės, o Greitosios medicinos pagalbos tarnyba8
Didžiąją dalį pacientų pavėžėjimo paslaugų iš savivaldybių perims valstybė, ketvirtadienį pranešė sveikatos apsaugos ministras. ...
-
VLK priminė pacientų teises ir atsakomybę už savo sveikatą
Balandžio 18-ąją minima Europos pacientų teisių diena, kurios tikslas – atkreipti piliečių, valstybinių bei nevyriausybinių organizacijų, visuomenės narių dėmesį į pacientų teisių svarbą. Ligonių kasos primena pagrindines Europos Sąju...
-
A. Dulkys tikisi, kad vaistai nuo cistinės fibrozės taps kompensuojami dar šiemet8
Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys tikisi, kad vaistai nuo retos ligos – cistinės fibrozės – pacientams taps kompensuojami dar šiemet. ...
-
PSDF finansuoja naujus tyrimus ir procedūras prostatos, krūties vėžio, žarnyno infekcijoms gydyti1
Nuo gegužės 1 d. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis finansuojamų paslaugų sąrašą papildys nauji tyrimai ir procedūros, kurios padės efektyviau diagnozuoti ir gydyti prostatos ir krūties vėžį, žarnyno infekciją. ...
-
Per parą Lietuvoje – 16 naujų susirgimų koronavirusu
Pastarąją parą koronaviruso infekcija patvirtinta 16 asmenų, trys iš jų susirgo pakartotinai, skelbia Valstybės duomenų agentūra. ...
-
Laiškas vėžiu sergančiai mamai: tikėjau, kad tu pasveiksi, mamyte
Išgirsti vėžio diagnozę sunku ne tik šią liga sergančiam, bet ir jį mylintiems. Dukra pasidalijo laišku mamai, kuriame įžodino tai, ką jaučia dažnas žmogus, esantis šalia su onkologija susidūrusio artimojo. ...
-
Prasidėjus plaučių embolijai – daugiau galimybių išgyventi1
Kauno klinikose pirmą kartą tam tikru būdu inovatyviai gydyta plaučių embolija. Pacientė Vilma prisimena, kad iki vakaro, kai iš Jurbarko ligoninės ji skubiai pervežta į Kauno klinikas, apie mėnesį kelis kartus per savaitę juto dusulį. Vilm...