Quantcast

Ministras: kontraceptikai turėtų būti kompensuojami iš Sveikatos draudimo fondo

  • Teksto dydis:

Sveikatos apsaugos ministras socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis siūlo keisti Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) finansavimo taisykles ir įteisinti kompensavimo lygius kontraceptinėms priemonėms.

„Lietuvoje reikia keisti Privalomojo sveikatos draudimo fondo finansavimo taisykles, reikia priimti Reprodukcinės sveikatos programą, reikia įteisinti kompensavimo lygius kontraceptinėms priemonėms“, - antradienį per spaudos konferenciją Seime sakė jis.

Jis siūlė pasinaudoti Skandinavijos šalių patirtimi, kur kontraceptikai prieinamesni, ypač jaunimui.

„Skandinavoje, kaip žinote, kompensuojamos tos priemonės ir ten abortų skaičius dramatiškai mažesni negu tai, ką turime Lietuvoje. O jeigu dar žiūrėtume, kiek turime komplikacijų, kas įvyksta, kokia yra trauma abortai, kiek jie atneša žalos ir kiek tada reikia naudoti medikamentų... Reikia pasverti visus procesus, ar ne geriau būtų kompensuoti kontraceptines priemones taip, kad būtų galima išvengti tos žalos, kurią atneša abortai, kaip labai grubi kontracepcijos priemonė“, - kalbėjo ministras.

Jis taip pat pabrėžė, kad būtina iš dalies kompensuoti ir dirbtinio apvaisinimo procedūras.

„Lygiai taip pat reikia kelti klausimą dėl dirbtinio apvaisinimo problemų. Gana šitos diskriminacijos, yra dešimtys tūkstančių šeimų, kurios negali turėti vaikučių. Dešimtys tūkstančių šeimų! O mes niekaip negalime sutvarkyti procesų taip, kad jiems dalis šitų sudėtingų procedūrų būtų kompensuojama iš PSDF“, - tvirtino V.P.Andriukaitis.

Sveikatos apsaugos viceministrė Jadvyga Zinkevičiūtė pranešė, kad ministro sudaryta darbo grupė rengia Reprodukcinės sveikatos įstatymo projektą, kuriame bus reglamentuoti minėti ir kiti svarbūs klausimai.

Spaudos konferencijoje dalyvavusi parlamentarė socialdemokratė Birutė Vėsaitė pabrėžė, kad „subrendo laikas priimti įstatymą, įpareigojantį mokyklose vykdyti lytinį švietimą“.

„Daugiausia problemų gydytojai ginekologai mato mokyklose, kuriose yra gerųjų mergaičių, tai yra mergaičių iš gerųjų šeimų, katalikiškose mokyklose, nes ten niekas nekalba apie reprodukcinę sveikatą. Pakalbėkite su gydytojais ginekologais, jie jums patvirtins. Mažiausiai problemų yra profesinio rengimo centruose, kur yra gydytojos felčerės, kurios šviečia merginas. Iš tikrų seksualinė abstinencija yra nonsensas šiandien ir, manau, kad ta politika neveikia. Kartais mergaitės iš gerųjų šeimų per nežinojimą susigadina sau gyvenimą“, - pareiškė Seimo narė.

Pavasarį grupė socialdemokratų įregistravo savo Reprodukcinės sveikatos įstatymo projektą. Juo siūloma užtikrinti moters teisę į abortą.

Šiuo metu moters teisę į nėštumo nutraukimą reglamentuoja Sveikatos apsaugos ministerijos įsakymas „Dėl nėštumo nutraukimo operacijos atlikimo tvarkos“.

Seimas taip pat svarsto grupės parlamentarų, kurių daugiausiai - Lietuvos lenkų rinkimų akcijos nariai, inicijuotą Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymą, kuriuo abortai būtų draudžiami išskyrus retus atvejus - išprievartavimą, pavojų moters gyvybei.

Seime jau anksčiau buvo pateiktas įstatymo projektas dėl reprodukcinių teisių, bet Seimas jam nepritarė. Iki šiol nesėkmingos buvo ir oponentų iniciatyvos įstatymu uždrausti abortus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ir taip

ir taip portretas
teisingai reikia kompensuot. girtuokliaujantys ir kiti negebantys auginti vaiku tikrai gers kontraceptikus, o kartu ir gimstamuma padidins (na negeriantys). kiek gi galima? juk ir taip per daug zmoniu lietuvoj net 3milijonai...

ziauru

ziauru portretas
negaliu patiket kokias jis cia nesamones daro, kur Prezidente? kodel ji neisspire lauk tokio.... Dievas jam tiksliai nepades... truksta zodziu..

Apie kompensacijas

Apie kompensacijas portretas
Taip taip, ministre. Kompensuokit kontraceptikus ir abortus paaugliams, o paskui kai dėl tokios labdaros dar daugiau šeimų negalės "susilaukti vaikučių" galėsit gerašrdiškai kompensuoti ir dirbtinio apvaisinimo procedūras. Svarbiausia, kad visu tuo suinteresuotos grandys būtų patenkintos" tie, kurie uždirba iš kontracepcijos ir vaisingumo klinikos, kurios daro DA net tiems, kurie galėtų susilaukti ir natūraliai. O "nesugebantys susilaikyt vaikai" ir "nelaimingos vaikų negalinčios susilaukt šeimos" tepabus "geranoriškumo" manipulacijos objektu. Aišku patikėję geraširdžiu ministru ir pamiršę, kad tokie sprendimai nevaisingų porų gretas tik didina. Galimybę suinteresuotoms grupėms pelnytis iš jų skausmo taip pat.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių