Quantcast

Tyrimas: milijardams žmonių – pūslelinė

  • Teksto dydis:

Maždaug pusė milijardo žmonių visame pasaulyje gyvena su lytinių organų herpesvirusine infekcija ir net keli milijardai yra užsikrėtę burnos herpes infekcija, dar vadinama pūsleline. Tokią informaciją paskelbė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), atlikusi šios infekcijos paplitimo įverčių tyrimą.

Skelbiama, kad maždaug 13 proc. 15–49 metų gyventojų pasaulyje – arba beveik 500 mln. – yra užsikrėtę antro tipo herpes simplex viruso (HSV-2) sukelta infekcija. HSV-2 beveik išimtinai perduodamas lytinių santykių metu ir sukelia lytinių organų pūslelinę. Infekcija sukelia pasikartojančius, dažnai skausmingus lytinių organų išopėjimus maždaug trečdaliui užsikrėtusių.

Pirmo tipo herpes simplex virusas (HSV-1) dažniausiai perduodamas per tiesioginį kontaktą su burnos gleivine ir sukelia burnos pūslelinę, pasireiškiančią skausmingomis opelėmis burnoje arba aplink ją. Tačiau HSV-1 gali būti perduotas oralinių lytinių santykių metu ir sukelti lytinių organų herpes infekciją.

Maždaug 67 proc. žmonių iki 49 metų amžiaus yra užsikrėtę HSV-1, tai sudaro apie 3,7 mlrd. žmonių visame pasaulyje. Dauguma jų turi burnos herpes infekciją, o nuo 122 iki 192 mln. žmonių turi burnos herpes infekcijos sukeltą lytinių organų infekciją. Žmonės, gyvenantys su lytinių organų pūsleline (HSV-2 infekcija), turi mažiausiai tris kartus didesnę užsikrėtimo ŽIV riziką. Moterys yra imlesnės tiek HSV-2, tiek ŽIV infekcijai. Herpesvirusinės infekcijos negalima išgydyti, o antivirusiniai vaistai kaip acikloviras, famcikloviras ir valacikloviras gali padėti sumažinti simptomų sunkumą ir pasireiškimo dažnį, tačiau negali išgydyti infekcijos.

Visiems žmonėms, turintiems lytinių organų herpes infekcijos požymių, reikia geresnių galimybių gauti antivirusinius vaistus ir sustiprintų ŽIV prevencijos priemonių, skelbia PSO. Be to, būtinas geresnių gydymo ir prevencijos intervencijų vystymas, ypač kalbant apie skiepus nuo HSV infekcijos.

PSO pranešime skelbiama, kad skiepai nuo HSV infekcijos padėtų ne tik apsaugoti milijonų žmonių, ypač moterų sveikatą ir gerovę visame pasaulyje, taip pat galimai prisidėtų lėtinant ŽIV plitimą, jeigu būtų sukurti ir taikomi kartu su kitomis ŽIV prevencijos strategijomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
nečiulpk

5G

5G portretas
Reikia vakcinos.

Med.

Med. portretas
Vyrus reikia gydyti,jie yra užkratas didžiausias.Kaip kuriems oralinis ,(iškrypėliškas) seksas nepakeičiamas.Tokius iškrypėlius reikia gydyti ,nes jie yra tos ligos platintojai.Sveikas vyras ir moterys nenores oralinio sekso,yra skurtos vietos tam reikalui.Lytiškai silpni ieško nežmoniškų būdų.Sunaikins ištvirkėliai patys save,miršta nuo ŽIV,ADS ur kitų nepagydomų ligų.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių