Quantcast

Baltos mišrainės ir kitų gardumynų laikas – jau ant nosies: kaip neapsinuodyti per šventes

  • Teksto dydis:

Visi žino, kad namuose gamintas maistas yra skaniausias ir naudingiausias. Bet neapsirikime. Apie 90 proc. per maistą plintančių infekcinių ligų protrūkių registruojama dėl netinkamai ir nesaugiai pagaminto naminio maisto. Kur slypi pavojai, į LNK žurnalistės klausimus atsakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Indrė Stoškuvienė.

– Metas, kai daug gaminsime ir daug valgysime, jau čia pat. Šįkart ne apie persivalgymą, o kaip teisingai ruošti maistą namuose, kad ne tik skanu būtų, bet ir nesusirgtume. Kokios pagrindinės taisyklės?

– Pirmiausiai reikėtų pasakyti, kad yra penkios pagrindinės taisyklės ir jas labai lengva įsiminti. Pradėti reikėtų nuo elementariausios – rankų higienos. Mes rankas turime plauti ne tik pasinaudojus tualetu, prieš valgio gaminimą, bet ir jį gaminant. Tai labai svarbu, nes liečiame tiek jau pagamintus produktus, tiek žalią mėsą ar žuvį, kiaušinius. Visais šiais intarpais, jeigu paėmėme kitą produktą, reikia nusiplauti rankas.  

– Ar vienkartinės pirštinės – išeitis?

– Galima ir jas naudoti, bet jei vienu metu aš norėsiu paimti žalią mėsą ir vėliau duonos atpjauti, be abejo, tuomet reikėtų tas pirštines nusiimti, nes bakterijų gali būti  tiek vienų, tiek ant kitų produktų. Jeigu mes sukryžminsime tuos produktus ir vėliau jų termiškai neapdorosime, tos bakterijos gali išlikti maiste ir didėja tikimybė užsikrėsti.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kokia antroji taisyklė?

– Antroji taisyklė – tiek šaldytuve laikomi, tiek gaminimo metu produktai turi būti atskirti. Tad skirtingiems produktams gaminti privalome naudoti skirtingas pjaustymo lenteles. Jeigu aš pjaustau ant jos daržoves, tai neturėtų ant tos pačios lentelės būti pjaustoma žalia mėsa ar žuvis. Duonai taip pat reikėtų turėti atskirą pjaustymo lentelę. Kad būtų paprasčiau ir nesumaišytume jų, geriausia naudoti skirtingų spalvų. Nes netinkamai nuplovus lentelę, jos gali daugintis ir paskui pakliūti ant jos pjaustomų kitų produktų, kurių paskui termiškai neapdorosime. Ne mažiau svarbu atskirai šaldytuve laikyti termiškai apdorotus produktus nuo termiškai neapdorotų. Elementariausia tai būtų juos laikyti dėžutėse. Tarkim, žalios mėsos, žuvies produktus, jūros gėrybes – apatinėse šaldytuvo lentynose, ypač jei dedama į maišelius ir pan. Kad jei netyčia pradėtų varvėti, neužterštų žemiau gulinčių daržovių ar kitų produktų.

– Dar grįžkime prie pjaustymo lentelių. Ar tiesa, kad medinės yra higieniškiau ir geriau nei plastikinės?

Yra pavojaus zonų – nuo 5 iki 60 laipsnių. Tokia temperatūra yra palankiausia bakterijoms daugintis.

– Teorijų tokių įvairių yra, tačiau esminis dalykas, kokia lentelė būtų, jas visas reikia gerai nuplauti po panaudojimo. Nes į tuos peilių įbrėžimų tarpelius, bet kokius plyšelius gali pakliūti bakterijų, kurios blogai nuplovus ima daugintis. Tad saugiausia naudoti, kaip minėjau, atskiras lenteles. Vieną turėti vaisiams ir daržovėms, antrą – duonai, trečią – žaliems produktams (mėsai, žuviai). Bet, tarkim, supjausčius mėsą, jei paskui norime pjaustyti žuvį, kiekvieną kartą po panaudojimo lentelę būtina nuplauti, nusausinti ir tada vėl naudoti.

– Kokia trečioji taisyklė?

– Trečioji – teisingai termiškai apdoroti. Pirmiausiai – žinome, kad yra pavojaus zonų – nuo 5 iki 60 laipsnių. Tokia temperatūra yra palankiausia bakterijoms daugintis. Norint to išvengti, reikia taip termiškai apdoroti produktą, kad jo vidaus temperatūra pasiektų bent 75 laipsnius. Pavyzdžiui, jei kepame mėsą, galime naudoti specialius maisto termometrus. Jeigu tiekiame karštą patiekalą, jo temperatūra turėtų būti bent 65 laipsnių karščio. Dar labai svarbu nelaikyti jau paruoštų mėsos, žuvies patiekalų ar mišrainių ant stalo ilgiau kaip dvi valandas. Paskui reikėtų pernešti į vėsią patalpą ar šaldytuvą.

– Kokia ketvirta taisyklė?

–  Laikyti produktus ir patiekalus tinkamoje temperatūroje. Visus, kurie greitai genda, – šaldytuve. Vėl jei grįžtume prie temperatūros, 37 laipsniai, ta vadinama kambario temperatūra, yra palankiausia daugintis bakterijoms.

– Na, o penktoji taisyklė gal bus apie valgymą?

– Penktoji taisyklė byloja, kad visiems reikėtų gerti daug švaraus vandens. Lietuvoje mes turime gerą geriamąjį vandenį iš čiaupo. Ir naudoti tinkamas žaliavas. Kitaip tariant, vartoti tik sveikus, nuplautus vaisius, daržoves, vengti produktų iš pažeistų, deformuotų pakuočių. Jeigu konservas, jo dangtelis neturi būti išsipūtęs ir pan. Ir svarbu atkreipti dėmesį į produkto galiojimo terminą. Jeigu produktas turi terminą „Geriausias iki…“, kitaip tariant, yra greitai gendantis, tai ir turime jį suvartoti iki nurodytos datos. Patartina nevalgyti tų produktų, kurių galiojimo laikas gal ir geras, bet jau įtartinas jo kvapas, konsistencija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pastebejimas

pastebejimas portretas
Žmones jūs pamiršot, kad tai Dievo šventė (Jėzaus Kristaus) gimtadienis, dovanojate sau ir artimiesiems dovanas, ruošiate vaišes,stalus nukrautus maistu, bet prisiminkit, kad nors žvakutę reikia bažnyčioje uždegti už Jėzaus gimtadienį ir pasimelsti

Dddf

Dddf portretas
Nereikia to maisto tiek daug ir neapsinuodysi.Prakartėlėje ar matėte 12 patiekalų,ar aplinka atrodo kaip rūmuose,ne, šiaudai ir ėdžios su šienu, skurdas.Tikios ir turi būti Kūčios ir Kalėdos.Ne prabanga ,ne stalai maistu nukloti.Todel tokios šventės turėtų būti labai kuklios.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių