- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Visi žino, kad namuose gamintas maistas yra skaniausias ir naudingiausias. Bet neapsirikime. Apie 90 proc. per maistą plintančių infekcinių ligų protrūkių registruojama dėl netinkamai ir nesaugiai pagaminto naminio maisto. Kur slypi pavojai, į LNK žurnalistės klausimus atsakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Indrė Stoškuvienė.
– Metas, kai daug gaminsime ir daug valgysime, jau čia pat. Šįkart ne apie persivalgymą, o kaip teisingai ruošti maistą namuose, kad ne tik skanu būtų, bet ir nesusirgtume. Kokios pagrindinės taisyklės?
– Pirmiausiai reikėtų pasakyti, kad yra penkios pagrindinės taisyklės ir jas labai lengva įsiminti. Pradėti reikėtų nuo elementariausios – rankų higienos. Mes rankas turime plauti ne tik pasinaudojus tualetu, prieš valgio gaminimą, bet ir jį gaminant. Tai labai svarbu, nes liečiame tiek jau pagamintus produktus, tiek žalią mėsą ar žuvį, kiaušinius. Visais šiais intarpais, jeigu paėmėme kitą produktą, reikia nusiplauti rankas.
– Ar vienkartinės pirštinės – išeitis?
– Galima ir jas naudoti, bet jei vienu metu aš norėsiu paimti žalią mėsą ir vėliau duonos atpjauti, be abejo, tuomet reikėtų tas pirštines nusiimti, nes bakterijų gali būti tiek vienų, tiek ant kitų produktų. Jeigu mes sukryžminsime tuos produktus ir vėliau jų termiškai neapdorosime, tos bakterijos gali išlikti maiste ir didėja tikimybė užsikrėsti.
Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:
– Kokia antroji taisyklė?
– Antroji taisyklė – tiek šaldytuve laikomi, tiek gaminimo metu produktai turi būti atskirti. Tad skirtingiems produktams gaminti privalome naudoti skirtingas pjaustymo lenteles. Jeigu aš pjaustau ant jos daržoves, tai neturėtų ant tos pačios lentelės būti pjaustoma žalia mėsa ar žuvis. Duonai taip pat reikėtų turėti atskirą pjaustymo lentelę. Kad būtų paprasčiau ir nesumaišytume jų, geriausia naudoti skirtingų spalvų. Nes netinkamai nuplovus lentelę, jos gali daugintis ir paskui pakliūti ant jos pjaustomų kitų produktų, kurių paskui termiškai neapdorosime. Ne mažiau svarbu atskirai šaldytuve laikyti termiškai apdorotus produktus nuo termiškai neapdorotų. Elementariausia tai būtų juos laikyti dėžutėse. Tarkim, žalios mėsos, žuvies produktus, jūros gėrybes – apatinėse šaldytuvo lentynose, ypač jei dedama į maišelius ir pan. Kad jei netyčia pradėtų varvėti, neužterštų žemiau gulinčių daržovių ar kitų produktų.
– Dar grįžkime prie pjaustymo lentelių. Ar tiesa, kad medinės yra higieniškiau ir geriau nei plastikinės?
Yra pavojaus zonų – nuo 5 iki 60 laipsnių. Tokia temperatūra yra palankiausia bakterijoms daugintis.
– Teorijų tokių įvairių yra, tačiau esminis dalykas, kokia lentelė būtų, jas visas reikia gerai nuplauti po panaudojimo. Nes į tuos peilių įbrėžimų tarpelius, bet kokius plyšelius gali pakliūti bakterijų, kurios blogai nuplovus ima daugintis. Tad saugiausia naudoti, kaip minėjau, atskiras lenteles. Vieną turėti vaisiams ir daržovėms, antrą – duonai, trečią – žaliems produktams (mėsai, žuviai). Bet, tarkim, supjausčius mėsą, jei paskui norime pjaustyti žuvį, kiekvieną kartą po panaudojimo lentelę būtina nuplauti, nusausinti ir tada vėl naudoti.
– Kokia trečioji taisyklė?
– Trečioji – teisingai termiškai apdoroti. Pirmiausiai – žinome, kad yra pavojaus zonų – nuo 5 iki 60 laipsnių. Tokia temperatūra yra palankiausia bakterijoms daugintis. Norint to išvengti, reikia taip termiškai apdoroti produktą, kad jo vidaus temperatūra pasiektų bent 75 laipsnius. Pavyzdžiui, jei kepame mėsą, galime naudoti specialius maisto termometrus. Jeigu tiekiame karštą patiekalą, jo temperatūra turėtų būti bent 65 laipsnių karščio. Dar labai svarbu nelaikyti jau paruoštų mėsos, žuvies patiekalų ar mišrainių ant stalo ilgiau kaip dvi valandas. Paskui reikėtų pernešti į vėsią patalpą ar šaldytuvą.
– Kokia ketvirta taisyklė?
– Laikyti produktus ir patiekalus tinkamoje temperatūroje. Visus, kurie greitai genda, – šaldytuve. Vėl jei grįžtume prie temperatūros, 37 laipsniai, ta vadinama kambario temperatūra, yra palankiausia daugintis bakterijoms.
– Na, o penktoji taisyklė gal bus apie valgymą?
– Penktoji taisyklė byloja, kad visiems reikėtų gerti daug švaraus vandens. Lietuvoje mes turime gerą geriamąjį vandenį iš čiaupo. Ir naudoti tinkamas žaliavas. Kitaip tariant, vartoti tik sveikus, nuplautus vaisius, daržoves, vengti produktų iš pažeistų, deformuotų pakuočių. Jeigu konservas, jo dangtelis neturi būti išsipūtęs ir pan. Ir svarbu atkreipti dėmesį į produkto galiojimo terminą. Jeigu produktas turi terminą „Geriausias iki…“, kitaip tariant, yra greitai gendantis, tai ir turime jį suvartoti iki nurodytos datos. Patartina nevalgyti tų produktų, kurių galiojimo laikas gal ir geras, bet jau įtartinas jo kvapas, konsistencija.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą2
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pasireikšti sunkiai ryjamu maistu ar gėrimu, gerklės skausmu ryjant, kąsnio pojūčiu gerklėje, užkimimu po valgio ir s...
-
Balandį minimas autizmo mėnuo: žmonės kviečiami dalintis palaikymo simboliu – begalybės ženklu
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su autizmo supratimo didinimu. Šiais metais Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ jungiasi prie tarptautinės asocia...
-
Gydytojas įvardijo vasaros laiko įvedimo tamsiąją pusę: sutrikęs miegas ir prasta nuotaika7
Kasmet visose Europos valstybėse paskutinį kovo savaitgalį pereinama prie vasaros laiko, kai laikrodžio rodyklės persukamos viena valanda į priekį. Šis persukimas skirtas tam, kad vakare žmonės gautų daugiau dienos šviesos, tačiau &sca...
-
Akies vėžį diagnozavusi gydytoja mamai rėžė: išpjausite vaikui akį – dings problema1
Sakoma, kad nelaimė nevaikšto po vieną. Vilniečių Dianos ir Raimondo šeima visada gyveno kad ir kukliai, bet laimingai. Jų nepalaužė žinia apie pirmagimės dukros Mėtos autizmo diagnozę, tačiau išgirdus, kad net dvejų metukų n...
-
Kai vėžiu suserga draugė
Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija ( POLA) pasidalijo vėžiu sergančios Simonos laišku draugei. ...
-
Lietuvoje nustatyti 27 koronaviruso atvejai, mirčių nefiksuota
Trečiadienį koronaviruso infekcija patvirtinta 27 žmonėms, dar šeši asmenys susirgo pakartotinai, skelbia Valstybės duomenų agentūra. ...
-
Šia pavojinga liga galima užsikrėsti bet kur, o gijimas trunka ištisus mėnesius ar net metus5
Tuberkuliozė – itin pavojinga liga. Lietuvoje sergančiųjų šia liga daugėja, o Europos Sąjungoje didesnis ligos paplitimas nei Lietuvoje fiksuojamas tik Rumunijoje. Medikai sako, kad susirgti šia liga gali ne tik asocialūs žmonės, o...
-
A. Vaitkus: Klaipėdos vaikų ligoninės prijungimas prie KU ligoninės – nesvarstytinas5
Seimo Sveikatos reikalų komitetui protokoliniu sprendimu pasiūlius Klaipėdos vaikų ligoninę prijungti prie Klaipėdos universiteto ligoninės, uostamiesčio meras Arvydas Vaitkus tvirtina, kad toks klausimas nesvarstytinas. ...
-
Ankstukės Austėjos mama: ta diena atėjo nelaukta ir per anksti
Goda puikiai prisimena Covid-19 pandemijos laikotarpį, kai pasaulyje įsivyravo karantinas, atskirtis nuo artimųjų, bendruomenių, o jos šeima be visuotinio chaoso išgyveno ypatingo laukimo laikmetį – Goda sužinojo esanti nėš...
-
Sklaido mitą apie teisines bėdas netinkamai suteikus pirmąją pagalbą: nepamatuota baimė4
Gegužės 1-ąją Kauno Santakoje vyks įmonių ir organizacijų pirmosios pagalbos žaidynės „Palaikau pulsą“. Pirmąkart pristatomas renginys padės tobulinti gyvybės gelbėjimo įgūdžius. Greitosios medicinos pagalbos (GMP) tarnybos direkto...