Quantcast

Melanoma serga ir jauni: kas apie tai įspėja?

  • Teksto dydis:

Rudenį dažnai išryškėja netinkamo deginimosi poveikis. Dėl ilgalaikės ultravioletinių saulės spindulių įtakos atsiranda odos problemų, gerokai išauga melanomos rizika. Medikai įspėja: pasibaigus vasarai būtina pasitikrinti apgamus ir odą, nes ši vėžio forma diagnozuojama vis jaunesniems.

Piktybiškiausias odos vėžys

Melanoma vadinama piktybiškiausia odos vėžio forma. Kaip rodo Europos informacijos apie vėžį sistemos duomenys, mirštamumas nuo šios ligos siekia net 71 proc. Vien Europoje ši liga kasmet nusineša daugiau nei 20 tūkst. gyvybių. Statistika taip pat atskleidžia nerimą keliantį faktą: nors tikimybė susirgti melanoma auga su amžiumi, tačiau ši liga paplitusi tarp visų amžiaus grupių asmenų. Tarp 25–30 metų amžiaus moterų tai dažniausia mirtį sukelianti vėžinė liga.

Gydytoja dermatovenerologė Jonė Šalnienė akcentuoja, kad tikimybę susirgti melanoma turi kone visi Lietuvos gyventojai nepriklausomai nuo lyties, ypač jei anksčiau yra stipriai nudegę. "5–7 kartus stipriai nudegus odą vaikystėje, melanomos rizika padidėja net dukart. Su didesne rizika susiduria visi šviesiaodžiai, ypač kai persikeliama iš šaltesnių klimato juostų link pusiaujo, naudojamasi soliariumais ar tiesiog daugiau laiko praleidžiama saulėje", – perspėja specialistė.

5–7 kartus stipriai nudegus odą vaikystėje, melanomos rizika padidėja net dukart.

Tikrinti apgamus ir odą

Gydytoja akcentuoja, kad ypatingą dėmesį reikėtų atkreipti į tokius rizikos veiksnius: šviesi, saulėje daugiau raustanti, lengviau nudeganti oda, daug įgimtų apgamų. Taip pat – jei asmuo ar jo šeimos nariai jau yra sirgę melanoma.

J.Šalnienė pataria nesinaudoti soliariumu, vengti tiesioginių saulės spindulių, ypač vasarą 10–16 val. O pasibaigus karštajam metų laikotarpiui – tikrinti ne tik apgamus, bet ir odą. Juk melanoma pradeda vystytis, kai ultravioletiniai spinduliai sukelia odai ir plaukams pigmentus tiekiančių ir ne tik apgamuose esančių melanocitų DNR pažeidimų.

Kas padeda atpažinti?

"Dažniausiai melanoma atrodo kaip rudas ar juodas apgamas, tačiau gali būti ir raudonas mazgas ar rusva dėmė, kartais – į randą panašus pažeidimas. Paprasčiausia yra vadinamoji bjauriojo ančiuko taisyklė: apgamas, kuris atrodo kitaip nei visi kiti. Apgamams vertinti taikoma ir ABCDE taisyklė, kuri reiškia: asimetrija (A), netolygus kraštas (Border – angl.), skirtingos spalvos (Color – angl.), diametras (D), keitimasis (Evolution – angl.) laikui bėgant", – teigia gydytoja.

Šios taisyklės gali padėti išgelbėti ne vieną gyvybę – juk dažnai į apgamus ir odą nekreipiama tinkamo dėmesio. Baiminamasi atlikti vėžio tyrimą, nes bijoma sužinoti tyrimo rezultatus. Tačiau gydytojai pabrėžia: būtent ankstyva diagnozė suteikia didesnę tikimybę pasveikti.


Šiame straipsnyje: melanomaodos vėžysvėžysoda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių