Quantcast

Medikai galvos persodinimo operaciją lygina ir su širdies persodinimu

Ir patys medikai iki 2017 m. planuojamą atlikti galvos persodinimo operaciją vertina gana skeptiškai, LRT Radijui sako žurnalistas Algirdas Acus. „Pasak jų, didelis iššūkis vien tai, kad smegenis reikia atvėsinti ir išlaikyti gyvas visą operacijos laiką. Kitiems atrodo neįtikima, kad įmanoma sujungti galvos ir nugaros smegenų gijas“, – kalba jis.

Kiti, A. Aco teigimu, šią operaciją lygina su širdies persodinimo operacija – ir tada buvo labai daug skeptikų, bet širdį persodinti pavyko. Vis dėlto, kaip pastebi žurnalistas, nors tai iš tikrųjų didelis užmojis, jei bandymas pavyktų, o žmogus nebūtų paralyžiuotas, ateityje gal net būtų įmanoma sukurti smegenų protezą.

– Galva turėtų persodinta 30 metų rusui Valerijui Spiridonovui, kuris serga raumenų atrofija. Kodėl būtent jam?

– Labai sunku surasti pacientų tokiai sudėtingai operacijai, o jis buvo vienas iš tų, kurie norėjo, kreipėsi į Sergio Canavero ir perėjo atranką. Bet esminis atsakymas – jis to norėjo. Tai savanoriškas sprendimas suprantant visą riziką.

– Kas yra S. Canavero?

– S. Canavero yra italas ir dirba Italijoje, Turine. Jis nuvyko į JAV, pristatė savo idėją amerikiečiams ir operaciją taip pat tikisi atlikti JAV. Planuojama per dvejus metus tai pabandyti padaryti.

– Jau įvyko paciento ir gydytojo susitikimas?

– Jie susitiko JAV, nors, žinoma, prieš tai daug bendravo socialiniais tinklais, telefonu.

– Yra gydytojas ir pacientas, bet dar reikia galvos.

– Galva ir yra paciento, todėl kiti sako, kad tai ne galvos persodinimo, o kūno pakeitimo operacija. 

– Kaip vyks operacija?

– Matyt, dar reikės žuvusio žmogaus kūno, kuris bus prijungtas prie ruso galvos. Didžiausias iššūkis yra tas, kad galima „priklijuoti“ tą galvą, bet žmogus gali likti paralyžiuotas, nes labai sunku atkurti visus nugaros ir galvos smegenų nervų ryšius. Tačiau S. Canavero sako, kad gali padaryti net ir taip, jog rusas judins ir kojas, ir pirštus – iš esmės bus normalus žmogus.

Tokie užmojai nėra nauji. Jau prieš pusę amžiaus buvo bandoma persodinti galvas beždžionėms. Jos reaguodavo, kvėpčiodavo, netgi mirksėdavo, bet būdavo paralyžiuotos.

– Šis gydytojas nėra koks šarlatanas?

– Pirmą kartą išgirdus gali taip pasirodyti, bet S. Canavero tikrai pripažintas chirurgas Italijoje ir JAV. Jis pats teigia, kad šiai operacijai reikės bent 100 mln. dolerių ir įvairiausių patarimų, pavyzdžiui, kaip atšaldyti smegenis, nes operacija gali trukti visą dieną.

Tačiau šis metodas nėra labai naujas, S. Canavero nedaro revoliucijos, nes, kaip minėjau, jau prieš pusę amžiaus JAV chirurgas Robertas J. White`as labai domėjosi šia sritimi ir dirbo su beždžionėmis, o prieš 30 metų turėjo planą tokią operaciją atlikti Ukrainoje – sakė, kad ten ji kainuotų 5 mln. dolerių. Tačiau, kadangi tada jis jau buvo labai garbaus amžiaus, nespėjo atlikti savo darbo. Pats S. Canavero sako, kad visą savo planą ruošė būtent pagal šį amerikiečių mediką.

– Kaip medikų bendruomenė priima šį faktą?

– Tarp tų, kurie susirinko paklausyti Amerikoje, buvo nusiteikusių gana skeptiškai. Pasak jų, didelis iššūkis vien tai, kad smegenis reikia atvėsinti ir išlaikyti gyvas visą operacijos laiką. Kitiems atrodo neįtikima, kad įmanoma sujungti galvos ir nugaros smegenų gijas.

Tačiau medikai šią idėją lygino ir su širdies persodinimo operacija – ir tada buvo labai daug skeptikų, bet širdį persodinti pavyko. Tai iš tikrųjų didelis užmojis, nes jei, pavyktų sujungti nugaros ir galvos smegenų gijas bent tiek, kad žmogus nebūtų paralyžiuotas, ateityje gal net būtų įmanoma sukurti smegenų protezą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių