Quantcast

Mažai tikėtina, kad beždžionių raupai plis plačiai

  • Teksto dydis:

Beždžionių raupų plitimo tikimybė didesnėje populiacijoje yra labai maža, teigia Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ELPKC). Lietuvos sveikatos politikai tvirtina, jog neatrodo, kad ši liga keltų tokią grėsmę, kokią kėlė COVID-19 pandemija.

Pasireiškė lengvais simptomais

Beždžionių raupų virusas gali sukelti sunkią ligą tam tikroms gyventojų grupėms, pavyzdžiui, mažiems vaikams, nėščioms moterims ir asmenims, kurių imunitetas nusilpęs.

Europos Komisijos pasirengimo ekstremalioms situacijoms institucijoje (HERA) diskutuojama apie vakcinų, apsaugančių nuo šios ligos, poreikį. Centro pranešime teigiama, kad dauguma dabartinių susirgimų beždžionių raupais pasireiškė lengvais ligos simptomais. Tačiau pažymima, kad beždžionių raupų virusas gali sukelti sunkią ligą tam tikroms gyventojų grupėms, pavyzdžiui, mažiems vaikams, nėščioms moterims ir asmenims, kurių imunitetas nusilpęs.

ELPKC direktorė Andrea Ammon pažymi, kad „tolesnio viruso plitimo per artimą kontaktą, pavyzdžiui, lytinių santykių metu tarp asmenų, turinčių kelis seksualinius partnerius, tikimybė yra didelė“.

„Beždžionių raupai nėra tarp žmonių lengvai plintanti liga. Didžiausią riziką užsikrėsti turi asmenys, artimai kontaktuojantys su sergančiu asmeniu, t.y. šeimos nariai, seksualiniai partneriai ir medicinos darbuotojai, teikiantys jiems paslaugas“, – pažymėjo Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius profesorius Saulius Čaplinskas.

Pasak jo, jei dabartinis protrūkis nebus suvaldytas ir virusas vėl išplistų į imlių gyvūnų rūšis, egzistuoja pavojus, kad beždžionių raupai gali tapti endeminiais Europoje, nes viruso plitimas nuo žmonių gyvūnams teoriškai įmanomas.

Per artimą kontaktą

Nors daugelis beždžionių raupų atvejų nustatyta tarp vyrų, turėjusių lytinių santykių su kitais vyrais, ekspertai sako, jog nėra įrodymų, kad tai lytiškai plintanti liga. Atrodo, kad virusas perduodamas per artimą kontaktą su užsikrėtusiu asmeniu, ant kurio odos yra pūslių.

Ligos simptomai panašūs į raupų, tačiau daug lengvesni ir dauguma žmonių pasveiksta per tris ar keturias savaites.

Vis dėlto manoma, kad sprendimai dėl Europoje plintančių beždžionių raupų priklausys ir nuo pačios ligos eigos. „Šiuo metu matome tikrai nedidelius skaičius ligos, kuri yra labai neblogai pažįstama pasaulio epidemiologams ir turbūt neatrodo, kad keltų tokią grėsmę, kokią kėlė mus sukausčiusi pandemija“, – pabrėžė sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas.

Vakcinas pirks centralizuotai?

ES tariasi dėl centralizuoto vakcinų ir vaistų nuo beždžionių raupų pirkimo, naujienų agentūrai AFP sakė Europos Komisija (EK). Už šios iniciatyvos įgyvendinimą bus atsakinga Europos pasirengimo ekstremaliosioms sveikatos situacijoms ir reagavimo į jas institucija (HERA).

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC) skelbia, kad daugiausiai užsikrėtimo atvejų registruojama Jungtinėje Karalystėje, taip pat Ispanijoje, Portugalijoje.

EK atstovas sveikatos apsaugos reikalams Stefanas de Keersmaeckeris naujienų agentūrai AFP sakė, kad „HERA iš tiesų bendradarbiauja su valstybėmis narėmis ir gamintojais dėl vakcinų ir vaistų nuo beždžionių raupų pirkimo“.

Skiepijimas nuo beždžionių raupų „bus vykdomas tik tam tikrais atvejais, nes viruso užkrečiamumas ir jo keliama rizika nelygintini su COVID-19“, – sakė S.de Keersmaeckeris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

bent tuos

bent tuos portretas
, kurie Vilniaus centre raudoną autobusą užteršė , vakcinuokit ............. juk sostinė , ne šiaip koks pasienio punktas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių