Quantcast

Londone aptikus poliomielito viruso pėdsakų siūloma skiepyti vaikus stiprinančiąja doze

Londone nuo trečiadienio siūloma stiprinančioji vakcinos nuo poliomielito dozė 1–9 metų amžiaus vaikams, britų specialistams pranešus apie įrodymus, kad virusas plinta keliuose miesto rajonuose, nors tarp gyventojų šios nervus paralyžiuojančios ligos atvejų nenustatyta.

Jungtinės Karalystės sveikatos apsaugos agentūra (UKHSA) nurodė, kad aštuonių Londono rajonų nuotekų vandenyse aptikta virusų iš geriamosios poliomielito vakcinos pėdsakų. Agentūros atlikta užkrato mėginių analizė leidžia manyti, kad „perdavimas peržengė glaudaus kelių asmenų tinklo ribas“.

Pasak UKHSA, neaptikta nė vieno virusu užsikrėtusio asmens, o rizika platesniam gyventojų ratui yra maža. Ekspertai pabrėžė, kad sprendimas siūlyti pasiskiepyti mažiems vaikams tėra atsargumo priemonė.

„Tai užtikrins aukšto lygio apsaugą nuo paralyžiaus ir padės sumažinti tolesnį plitimą“, – paskelbė agentūra.

UKHSA taip pat pranešė plečianti nuotekų vandens stebėjimą dar mažiausiai 25 vietose Londone ir visoje šalyje.

Dauguma žmonių Britanijoje nuo poliomielito skiepijami vaikystėje. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, vieną iš 200 užsikrėtusiųjų šia infekcija ištinka paralyžius; daugumai žmonių nepasireiškia jokie simptomai.

UKHSA nurodė, kad glaudžiai bendradarbiauja su PSO, Jungtinių Valstijų ir Izraelio sveikatos institucijomis, siekdama ištirti bet kokias sąsajas su šiose šalyse aptiktais poliomielito virusais.

Londono higienos ir tropinės medicinos mokyklos poliomielito ekspertė Kathleen O'Reilly (Ketlin O'Reili) paaiškino, kad Londone cirkuliuojantis poliomielito virusas yra „genetiškai susijęs“ su neseniai JAV ir Izraelyje nustatytais atvejais.

„Reikia atlikti tolesnius tyrimus, kad būtų galima visiškai suprasti, kaip jie susiję. Tačiau tai rodo, kad šis virusas gali sukelti ligą“, – sakė K. O'Reilly.

Poliomielitas yra vandeniu dažnai plintanti liga, kuria dažniausiai suserga jaunesni nei penkerių metų vaikai. Išsivysčiusiose šalyse ši infekcija daugiausia išnaikinta, tačiau jos protrūkių vis dar pasitaiko Pakistane, Afganistane ir kai kur Afrikoje.

Pirmieji simptomai yra karščiavimas, nuovargis, galvos skausmas, vėmimas ir raumenų sustingimas. Iki dešimtadalio viruso paralyžiuotų žmonių gresia mirtis, kai nustoja veikti kvėpavimo raumenys.

Retais atvejais gyvas virusas, esantis geriamojoje poliomielito vakcinoje, naudojamoje per visuotinę kampaniją išnaikinti šią ligą, gali mutuoti į naujas formas. Jos gali būti pakankamai stiprios, kad sukeltų naujus protrūkius. Skiepijant Londone bus naudojamos injekcinės poliomielito vakcinos, nekeliančios tokio pavojaus.

„Žinome, kad Londono rajonuose, kur plinta poliomielito virusas, yra vieni mažiausių vakcinacijos rodiklių“, – sakė UKHSA epidemiologė dr. Vanessa Saliba (Vanesa Saliba).



NAUJAUSI KOMENTARAI

fas fas

fas fas portretas
nuo lietaus tuoj prades skiepyti

Jūs čia rimtai?

Jūs čia rimtai? portretas
Biznio planas - rado pėdsakų!Pas skiepytus ne tik pėdsakus randa.Jie dar ir aktyviai serga ir tuos virusus platina,bet kadangi skiepyti,tai su aiškiomis ligos indikacijomis via viena parašo,kad ćia ne ta liga,kuria serga,o neaiškios alergijos,uždegimai ir kiti susirgimai.Lygiai tas pats su gripu-kovidu.Jei skiepytas-vakcinuotas,tai čia tik peršalimas,bet kažkodėl išrašo antibiotikus būtent tai ligai gydyti arba pasako,kad gydymo nėra, pagerk arbatų,vaistų nuo gripo ir praeis.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių