Quantcast

Ligonių kasos kompensuoja vis daugiau modernių klausos aparatų

​Kasmet vis didėja suma, kuri iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) skiriama klausos aparatams kompensuoti. Per pusketvirtų metų šios paslaugos finansavimas padidėjo daugiau kaip 3 kartus – nuo 725 tūkst. eurų iki 2,3 mln. eurų.

Vien šiemet šių medicinos pagalbos priemonių kompensacijoms mokėti skirta beveik 1 mln. eurų daugiau negu pernai. Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) specialistų teigimu, 2017-aisiais klausos problemų turintiems asmenims iš viso buvo išduota kiek daugiau nei 6 tūkst. klausos aparatų. 2019-aisiais jų skaičiaus išaugo beveik iki 9 tūkstančių.

Keičiantis technologijoms ir gaminant vis pažangesnes medicinos pagalbos priemones, didėja reikalavimai ir kompensuojamiesiems klausos aparatams. 2018 m. buvo perskaičiuotos bazinės kainos klausos aparatų vaikams ir suaugusiems, turintiems labai sunkius klausos sutrikimus. Tai leido kompensuoti gerokai modernesnius bei aukštesnio lygio aparatus.

Šiais metais VLK perskaičiavo ir kitų suaugusiems skirtų klausos aparatų kainas. Naujas bazines kainas įteisinantis sveikatos apsaugos ministro įsakymo pakeitimo projektas jau parengtas. Papildomai iš PSDF tam skirta net 850 tūkst. eurų. „Perskaičiavus turėtų didėti kompensuojamoji bazinė kaina, o tai vėlgi leis kompensuoti funkcionalesnius ir kokybiškesnius klausos aparatus“, – teigia VLK Ortopedijos technikos kompensavimo skyriaus vadovas Giedraus Baranauskas.

Ligonių kasos primena, kad žmogui, kuriam yra nustatytas klausos aparato poreikis, nebereikia laukti eilėje, kol toks bus išduotas. Su gydytojo užpildytu medicinos dokumentų išrašu reikia kreiptis tiesiai į klausos aparatais prekiaujančią įmonę, turinčią sutartį su VLK. Joje bus parinktas ir pritaikytas klausos aparatas. VLK šiuo metu yra sudariusi sutartis su 11 tokių įmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Greit tų aparatų reikės vos ne visiems jauniems. Jau dabar jie nuo garsių bumčikų priekurčiai.

Pilietiškas

Pilietiškas portretas
Jei žmigus bendrauja tk gestais, ar jam reikia brangaus klausos aparato? Gal tik dėl to, kad būtume humaniški?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių