Quantcast

Ligoninės jau braška per siūles: ką daryti, kad žmonės skiepytųsi?

  • Teksto dydis:

Ligoninės jau braška per siūles ir gali atsitikti taip, kad nebebus, kur guldyti naujų ligonių. Tačiau sąmokslo teorijos apie skiepus skleidžiamos toliau, o skiepijimasis vangus. Ką daryti, kad gyventojų sveikas protas nugalėtų ir jie pasiskiepytų – LNK pokalbis su gydytoju Dariumi Rauba.

– Kodėl šią akimirką mes stebime tokį didelį koronaviruso atvejų pakilimą?

– Viena iš priežasčių yra ta, kad dabar virusas labiausiai plinta mokymo įstaigose – mokyklose, universitetuose, o iki to laiko praktiškai buvo nuotolinis mokymasis. Bet svarbiausia, kad tie visi vaikai eina pas senelius. 

 Artėja lapkričio šventės, kai kapai bus lankomi ir, greičiausiai, kad žmonės vėl susitikinės su savo artimaisiais. Ar po to mes vėl turėsime koronaviruso atvejų šuolį?

– Jei mes norime susitikti, padaryti giminės šventę, pasidarykime greitąjį antigeno testą. Jis yra nebrangus, prieinamas visose vaistinėse. Pasidarėte, atėjote į balių  gerai, baliavokite. Norite aplankyti savo tėvus, senelius – užsidėkite kaukę. Nepulkite glėbesčiuotis, bučiuotis. Mes pripratę tą daryti, bet dabar netinkamas laikas. Dabar tiek daug atvejų, o kiek yra nepaskelbta. Manau, kad realūs skaičiai, ko gero, yra dvigubai didesni.

 Kartu su liga greitai plinta ir sąmokslo teorijos. Kodėl tos sąmokslo teorijos yra stipresnės už sveiką protą?

– Mes gyvename tokiame amžiuje, kai praktiškai visi kiekvieną dieną skaitome spaudą, yra internetas ir visos skambios antraštės. Kiek žmonių patikrina faktus?

 Ar laisvė rašyti tokias žinias gali būti aukščiau už visuomenės sveikatą? Ar tie žmonės neturėtų būti kažkaip griežtai kontroliuojami, ypač socialiniuose tinkluose? Galbūt galėtų būti ir kažkokia teisinė atsakomybė už skleidžiamas melagienas? 

– Jeigu mes blokuosime, galime gauti neigiamą reakciją.

 O gal reikėtų kalbėti apie tai, kaip susirgusieji jaučiasi reanimacijose. Ką jūsų kolegos apie tai pasakoja?

– Mes turime rodyti realius faktus. Parodykite tuos žmones, kurie gargaliuoja, springsta, dūsta savaitę, dvi. Parodykime jauną žmogų su supūliavusiu smakru, kadangi jis guli dvi savaites perkreiptu veidu. Jeigu žmogus vyresnis, dūstantis ir jam yra didelis deguonies poreikis, neguldo niekas jo į reanimaciją, nes ji užimta. Jį guldo į kovidinę palatą. Bet jis yra praktiškai pasmerktas mirti, kadangi yra didelis kiekis žmonių, kuriems reikalinga pagalba. 

 – Aktyvi ligos fazė yra viena, tačiau jai pasibaigus ir persirgus šia liga, kokie pacientai ateina pas jus? 

– Uoslės, klausos pablogėjimai. Yra jauni žmonės, kurie sako, kad pusę metų jiems svoris krenta, negali bėgioti. Persirgimas ir vaidinimas, kad aš persirgau, man viskas gerai – tu nematai, ką tau liga padarė, kokius pokyčius padarė tavo organizmui ir kokia bus reakcija vėliau. 

 Ar šie argumentai gali įtikinti žmones nueiti pasiskiepyti? Ar reikėtų dar daryti kažką daugiau?

– Ligoninėse trūksta ir medicininio, ir aptarnaujančio personalo Tegu žmonės dalyvauja, ypač tie, kurie labiausiai reiškiasi. 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha cha cha

Cha cha cha portretas
> Vytautas .....................O, velniams Karbauskio antivakseriams ir Kremliaus šunaujai sveikas protas? Kremliui reikalingi naudingi idiotai, kurpiantys kvailus komentarus.

Vytautas

Vytautas portretas
paskaitai žmonių komentarus, toks vaizdas, žiegždriuose, rokiški pikas rašymo, pikas nusikalbėjimo, pikas praradimo sveiko proto..............

to abejojantis manau

to  abejojantis manau portretas
Tirta jau ne kartą, buvo video ir mėsesis atgal, gal dar seniau, Vokietijoje tyrė medikai mirusių , kompotuotų žmonių, buvo kitose šalyse. Siaubo filmai holivudo rūko pavėsyje, palyginimui kas yra tuose bonkiukuose.....
VISI KOMENTARAI 37

Galerijos

Daugiau straipsnių